Hojné používání olivového oleje je doménou zejména středomořské kuchyně. Zelenina doslova plave v olivovém oleji stejně jako ovčí sýry. Obyvatelé Středozemního moře olivovým olejem opravdu nijak nešetří a přitom jsou tak zdraví. Třeba na Krétě, kde konzumují nejtučnější jídla, je nejnižší výskyt srdečního infarktu. Přitom obyvatelstvo Kréty pokryje 42 % svého energetického příjmu právě olivovým olejem. Dokonce krétští sedláci si dávají k snídani malou sklenku olivového oleje. Tvrdí, že jim dodá zdraví, sílu a vitalitu až do vysokého věku. A mají pravdu. Olivový olej je totiž pro zdraví to nejlepší. Obzvlášť ceněný je jeho přínos v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, což dokládá mnoho vědeckých studií. Údajně nezáleží ani tak na množství tuku, které člověk konzumuje, ale spíš na jejich kvalitě. Nejvyšší nutriční hodnotu si zachová každý olej lisovaný za studena a to samozřejmě platí i pro olivový olej. Bio Krétský EP olivový olej značky Rapunzel je vyroben z řeckých oliv, které uzrály na slunci. Jak si stojí mezi konkurencí?
Obsah článku
- 1 Olivový olej nahradí živočišné tuky
- 2 Jak se získává olivový olej
- 3 Proč je olivový olej tak zdravý?
- 4 Olivový olej udržuje tělo v dobré kondici
- 5 Olivový olej pečuje o pleť a pokožku
- 6 Olivový olej nejen ve středomořské kuchyni
- 7 Bio Krétský EP olivový olej Rapunzel
- 8 Řecký olej u mne kraluje
- 9 Výhody:
- 10 Nevýhody:
- 11 Recenze Bio Krétského EP olivového oleje
Olivový olej nahradí živočišné tuky
Za studena lisovaný olivový olej je považován za nejlepší stolní tuk, jelikož se vyrábí pouhým lisováním oliv, bez jakýchkoli chemických či jiných přísad. Olivy jsou plodem letitého stromu olivovníku, který je domovem v oblasti Středomoří. Olivový olej dokáže plně nahradit ostatní tuky, jejichž příjem je lepší výrazně omezit. Na běžné používání olivového oleje by měli přejít hlavně ti, kdo mají zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi. Zkrátka, vyměnit v jídelníčku živočišné tuky za olivový olej se rozhodně vyplatí, i když nemáte žádné potíže.
Olivovník evropský (Olea europaea) je stálezelený strom, který dosahuje výšky 5 – 10 metrů. Má nízký kmen a staré olivovníky často až bizarní vzhled. Původem pochází z Asie a Afriky, ale dnes se běžně vyskytuje v Evropě v oblastech kolem Středozemního moře. Olivovník má šedozelené listy a drobné květy. Plodem je dužnatá peckovice – oliva. Olivovník roste velmi pomalu a dosahuje vysokého věku. První úrodu přináší kolem dvacátého roku a plodí 150 i více let. Využívány jsou plody – olivy, z nichž se vyrábí olivový olej.
Jak se získává olivový olej
Výrobní proces olivového oleje začíná sběrem oliv, který se provádí ručně za pomoci dlouhé tyče nebo se olivy nechají spadnout na zem do plachty a jednoduše se posbírají. Pro kvalitu výsledného olivového oleje je nezbytné, aby se olivy zpracovaly co nejdříve po sběru. Zpravidla k tomu dochází během několika následujících hodin. Olivy se pročistí, pomelou a pomocí odstřeďování se získá olivový olej. Bio Krétský EP olivový olej pochází hned z prvního lisu a díky tomu má nízkou kyselost a jemnou vůni. Tato šetrná metoda zpracování je rovněž zárukou zachování všech cenných látek obsažených v olivovém oleji. Pro lepší názornost se podívejte na video:
https://www.youtube.com/watch/maxresdefault.jpg" />Kliknutím přijmete marketingové cookies YouTube a spustíte video.
Proč je olivový olej tak zdravý?
V kvalitním olivovém oleji najdete především nenasycené mastné kyseliny, které mají na organismus řadu pozitivních účinků: kyselina linolová, kyselina linolenová, kyselina olejová. Kromě omega-9 kyseliny olejové si je v případě nedostatku neumí tělo samo vyrobit, a proto je musí získávat z potravy. A právě olivový olej je naprosto ideálním zdrojem.
Karolína Hálová, která se zabývá využitím rostlinných olejů ve výživě člověka, uvádí: “Olivový olej se těší velké oblibě již mnoho let. Méně známý je olivkový olej, získávaný z pecek, jež obsahuje 30 – 45 % oleje. Oproti tomu olivový olej získávaný z oplodí oliv (peckovic) obsahuje více oleje 40 – 60 %. Vysoce kvalitní je olej lisovaný za studena: “
HÁLOVÁ, Karolína. Netradiční rostlinné oleje ve výživě člověka a jejich zdravotně preventivní význam
Panenský olivový olej má skvělé antioxidační účinky a pomáhá vstřebávání některých vitamínů rozpustných pouze v tucích (A, E a D), z nichž nejvýznamnější podíl má právě vitamín E. Současně je třeba vyzdvihnout také obsah betakarotenu. Ani zastoupení minerálních látek není zanedbatelné – vápník, draslík, železo, hořčík. V olivovém oleji se nachází také fenoly, což jsou látky, které se podílí na úpravě správných hodnot cholesterolu v krvi.
Olivový olej udržuje tělo v dobré kondici
V posledních letech celá řada vědeckých studií potvrdila, že lidé, kteří konzumují olivový olej ve velkém, mají i přes značnou spotřebu tuků mnohem méně problémů s onemocněním srdce a cévního systému. Ovšem záleží samozřejmě i na jeho kvalitě. Pozitivní dopad na zdraví má jen za studena lisovaný olivový olej, který si během výrobního procesu zachoval všechny cenné látky. Na trhu se můžete setkat i s rafinovaným olivovým olejem, případně se směsí panenského a rafinovaného oleje, avšak v tomto případě jsou jeho zdravotní benefity zcela minimální. Takovému oleji se snažte vyhnout a nikdy se nenechte zlákat nízkou cenou.
Pozitivní účinky panenského olivového oleje:
- blahodárně působí na kardiovaskulární systém
- upravuje hodnoty krevního tlaku a cholesterolu
- podporuje trávení a reguluje zažívání
- zlepšuje mikroflóru ve střevech
- pomáhá proti zácpě
- snižuje koncentraci žaludečních kyselin, takže brání rozvoji žaludečních vředů
- díky antioxidantům je prevencí rakovinných onemocnění
- posiluje imunitní systém
- chrání před infekcemi
- podporuje hubnutí
- pomáhá při léčbě problematické kůže, ekzémů, lupénky, popálenin
- povzbuzuje růst vlasů a nehtů
- zpomaluje stárnutí buněk
- prevence proti osteoporóze
- mírní revma a bolesti v kloubech
K pokrytí denní dávky důležitých nenasycených mastných kyselin stačí čtyři polévkové lžíce panenského za studena lisovaného olivového oleje denně.
Olivový olej pečuje o pleť a pokožku
Jedinečné vlastnosti olivového oleje vyzdvihují také dermatologové, kteří poukazují na jeho úžasné regenerační schopnosti a zklidňující účinky. Proto se olivový olej přidává do různých kosmetických přípravků určených k péči o pleť nebo pokožku celého těla. Tělové mléko s obsahem olivového oleje přináší úlevu svalům po fyzické námaze a doporučuje se používat zejména po opalování. Olivový olej dobře pomáhá při ošetřování ekzémů a bércových vředů. Výživně a regeneračně působí také na vlasy a nehty, a podporuje jejich růst.
Domácí přípravek na čištění pleti:
Lžíci olivového oleje smíchejte se lžící šťávy z poloviny citronu a naneste na obličej. Lehce vmasírujte a poté umyjte vlažnou vodu. Pleť se rozzáří a bude nádherně hydratovaná. Tuto směs můžete použít i na zvlhčení kůže při holení.
Zábal na vlasy:
Olivový olej lehce vetřete do suchých nebo vlhkých vlasů a nechte hodinu působit. U mastných vlasů aplikujte zábal spíše jen na konečky, aby nedošlo k nadměrnému promaštění vlasové pokožky. Následně vlasy umyjte šamponem, jak jste zvyklí. Vlasy budou nádherně vyživené a roztřepené konce se zacelí. Pro větší lesk můžete přidat pár kapek citronu.
Tělový peeling:
Smíchejte dohromady 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce třtinového cukru a šťávu z jednoho středního citronu. Touto směsí masírujte krouživými pohyby celé tělo. Pokožka se krásně prokrví a na povrchu zbaví odumřelých buněk. Samotný výsledek vás jistě překvapí.
Na zuby a dásně:
Ponořte prst do olivového oleje a potřete jím zuby a dásně. Olivový olej totiž vyběluje zuby a odstraňuje stopy kávy, čaje, červeného vína a nikotinu. Pravidelnou masáží získají dásně větší pevnost a odolnost.
Kde se dá ještě použít olivový olej? Odpověď naleznete v tomto videu:
https://www.youtube.com/watch/maxresdefault.jpg" />Kliknutím přijmete marketingové cookies YouTube a spustíte video.
Olivový olej nejen ve středomořské kuchyni
Zakořeněným předsudkem mnoha lidí je, že se olivový olej hodí jenom na salát a ne k vaření. Avšak opak je pravdou. I k přípravě teplých pokrmů je podstatně vhodnější než ostatní tuky. Ale pozor, není určen ke smažení! Olivový byste nikdy neměli zahřívat až na jeho bod varu (210°C), jelikož se při něm začíná měnit jeho chemické složení: mastné kyseliny se při vysoké teplotě rozkládají a začínají se tvořit pro tělo škodlivé látky, které za určitých okolností mohou být až karcinogenní.
Bez problému jej však můžete použít pro krátkodobou tepelnou úpravu, vaření, dušení, pečení. Ovšem současně je třeba zdůraznit, že nejvíce živin z kvalitního panenského olivového oleje vaše tělo získá jen tehdy, pokud jej přidáte až do hotového pokrmu nebo použijete ve studené kuchyni.
Panenský za studena lisovaný olivový olej je často označován za tekuté zlato, které nesmí v žádné kuchyni chybět. Podporuje trávení, má nádhernou žlutozelenou barvu a specifickou chuť oliv, čímž je předurčen k použití v mnoha gastronomických receptech. Dietologové se z něj přímo radují a olivový olej doporučují ke každodenní konzumaci.
Olivový olej je přímo skvělý v kombinaci s jakoukoli zeleninou, teplou i studenou, hodí se na těstoviny, ryby, pomazánky, předkrmy, dipy, atd. Můžete jím pokapat krémovou polévku na talíři nebo do něj naložit sýr či houby. Používá se při pečení sladkého i slaného pečiva, těsta na pizzu a nemusíte se obávat třeba ani hrušek restovaných na panenském olivovém oleji.
A co třeba tradiční tzatziky omáčka. Připravte si ji podle tohoto originálního řeckého receptu:
https://www.youtube.com/watch/maxresdefault.jpg" />Kliknutím přijmete marketingové cookies YouTube a spustíte video.
Dobré tipy:
- Při přípravě salátů přidávejte za studena lisovaný olivový olej dříve než sůl. Olej zeleninu jemně obalí a ta potom nepustí vodu.
- Při restování panenský olivový olej nikdy nerozehřívejte, ale suroviny vkládejte vždy do studeného oleje. Zabráníte tak jeho přepálení
Bio Krétský EP olivový olej Rapunzel
Za kolébku olivového oleje je považován řecký ostrov Kréta, kde se nachází rozsáhlé olivové háje. Olivovníky, mnohdy staré i několik desítek let, poskytují tu nejlepší úrodu oliv z nichž se pak vyrábí ten nejkvalitnější olivový olej. Bio Krétský EP olivový olej s přívlastkem extra panenský (extra virgin) je nositelem všech zdraví prospěšných látek, vitamínů, antioxidantů a polyfenolů.
Kvalitní výrobky nejsou právě levné, a tak musíte počítat s tím, že kvalitní olivový olej bude něco stát. Na druhou stranu platíte za potravinu, kterou lze do značné míry považovat za lék. Prostě koupi olivového oleje berte jako investici do vlastního zdraví, která se vám mnohonásobně vrátí. Bio Krétský EP olivový olej lisovaný za studena koupíte nejjednodušším způsobem na internetu, jelikož společnost Rapunzel své produkty dodává výhradně jen do obchodů se zdravou výživou. Za skleněnou tmavou láhev o objemu 500 ml zaplatíte jen 248 Kč a vámi vybraná dopravní společnost vám jej doručí do druhého dne.
Přestože má za studena lisovaný Krétský olivový olej velmi silnou konkurenci, přeci jen patří k těm lepším a kvalitním, o čemž vypovídá i jeho cena. Pokud se necháte zlákat nižší cenovou nabídkou, věřte, vždy to bude na úkor obsahu všech cenných látek, kvůli kterým si olivový olej kupujete. Nicméně, nejlevnější olivové oleje jsou rafinované a pohybují se v cenové relaci kolem 50 Kč. Avšak, čím nižší cena, tím i nižší kvalita.
Řecký olej u mne kraluje
Já osobně mám ve výběru olivového oleje úplně jasno. Preferuji řecký olej extra virgin, který používám vlastně neustále. Vyzkoušela jsme sice několik značek, ale nakonec mne nic neoslovilo natolik, jako Bio Krétský EP olivový olej. Chutná naprosto fantasticky, u nás v rodině máme olivy totiž rádi všichni. Je uložený ve spíži, kde je mu nejlépe. Mám ráda teplý opečený toust pokapaný olivovým olejem, přidávám do zálivky na salát, poleju jím zeleninu i brambory při pečení, úžasný je s těstovinami. Dávám na krémovou polévku na talíři, pizzu, pomazánku,… Do olivového oleje nakládám sýr a sušená rajčata, pečenou papriku, lilek, cuketu. Používám při výrobě marinád na maso, k rychlému restování a vaření. Opravdu se nemusíte bát ho použít při rychlé přípravě i tepelně upravených pokrmů. Jen se musí zahřát jen na nízkou teplotu, ale rozhodně na něm nikdy nesmažte. Olivový olej používám také jako tuk při pečení pečiva místo másla. Prostě příležitostí, kde se dá použít olivový olej, je nespočet. Záleží jen na vaší fantazii.
Neznám lepší extra virgin než Bio Krétský EP olivový olej, proto neváhejte a zkuste ho taky. Pokud máte rádi olivy, budete nadšeni stejně jako já.
Výhody:
- bio produkt
- extra virgin olej z prvního lisu
- vyrobený z řeckých oliv
- posiluje zdraví
- prevence onemocnění srdce a krevního oběhu
- podporuje trávení
- působí blahodárně na pokožku celého těla
- silný antioxidant
- nutričně velmi hodnotná potravina
Nevýhody:
- výrazná specifická chuť i aroma
- dostupnost na internetu
- nelze použít na smažení