Rýži určitě znáte jako dietní potravinu, a tak vás možná napadne, kde se v tom malém zrníčku bere nějaký tuk. Velmi kvalitní rostlinný rýžový olej se vyrábí extrakcí z nutričně hodnotných rýžových klíčků a otrub jasmínové rýže z Thajska. V porovnání s ostatními potravinářskými oleji pomáhá výrazně snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Rýžový olej je ideální zdroj velmi cenných přírodních antioxidantů a dalších výživných látek, které mají spoustu blahodárných účinků na lidské zdraví. Pro svoji neutrální chuť a stálé vlastnosti postupně získává na popularitě a je hojně používán v Japonsku, Thajsku, Korei nebo USA. Při smažení za vysokých teplot se nepřepaluje tak rychle jako jiné oleje, a proto se uplatní zejména v teplé kuchyni. Ovšem jeho delikátní chuť se skvěle hodí i k přípravě salátů a dresingů. Z nejvíce výživných částí rýžových otrub Thajské jasmínové rýže je vyráběn Rýžový olej Wolfberry, který skvěle zapadá do každého zdravého jídelníčku. Pojďme se s ním blíže seznámit.
Obsah článku
Rafinovaný rýžový olej
Rýžový olej se řadí mezi kvalitní rostlinné oleje s jedinečnými výživovými vlastnostmi. Celý výrobní proces zahrnuje šetrné zpracování rýžových klíčků a otrub jasmínové rýže z Thajska. Rýžové otruby jsou získávány při mletí rýže a jedná se o vrstvu mezi rýžovým zrnem a slupkou. Následně po mletí rýžových zrn jsou otruby čištěny přes filtr, aby se zbavily všech nečistot, které by mohly mít negativní dopad na kvalitu výsledného oleje. Čisté rýžové otruby dále putují do sušárny, která sníží jejich vlhkost a v konečné fázi jsou přemístěny do extraktoru. Zde vlivem šetrné extrakce vzniká volně tekoucí kapalina bez zakalení, zlaté barvy, s jemnou neutrální chutí i vůní – rafinovaný rýžový olej. Takový způsob výroby rýžového oleje dokáže zabezpečit zachování všech přírodních nutričně hodnotných látek.
Rafinací se olej zbavuje:
- zbytků mechanických nečistot
- buněčných tkání a vody
- různých doprovodných látek (stopy pesticidů, těžkých kovů, apod.)
- barevných látek, které negativně ovlivňují chuťové vlastnosti oleje (chlorofyl)
- zbytkových částí buněk semen uvolňující z tuku volné mastné kyseliny, čímž zhoršují jeho jakost
Rýže setá (Oryza sativa) je jednoletá bylina z čeledi lipnicovitých, která původem pochází z Číny, kde roste v mokřinách. Dorůstá výšky 1 – 1,8 metru a má velmi dlouhé tenké listy. Stébla se nahoře rozvětvují v květenství laty, které tvoří soustava drobných, krátce stopkatých jednokvětých klásků. Plody jsou obilky 5 – 12 mm dlouhé, v průměru 2 – 3 mm a jsou obaleny pluchou a pluškou. Rýže setá vyžaduje hlavně v počátku svého růstu velmi vydatnou vláhu a po celé vegetační období dostatek světla. Její kulturní odrůdy patří k nejdůležitějším obilninám světa. Obilky se používají buď neloupané, nebo loupané, případně se jejich rozemletím připravuje rýžová mouka. Otruby se využívají k výrobě rýžového oleje. Rýže neobsahuje lepek a je vhodná pro diabetiky.
Rýžový olej jako přírodní antioxidant
Jednodruhový 100% rýžový olej má unikátní složení mastných kyselin, vitamínů a minerálů, čímž se řadí mezi vysoce kvalitní rostlinné oleje. Základní složkou rýžového oleje jsou nenasycené mastné kyseliny (46 % kyselina olejová, 36 % kyselina linolová, 1 % kyselina linolenová), jejichž příjem ve stravě by měl převažovat nad kyselinami nasycenými.
Podle všeobecných doporučení amerického National Institute of Nutrition je ideální poměr tuků:
- nasycené mastné kyseliny SFA (saturated fatty acids): 27 – 33 %
- mononenasycené mastné kyseliny MUFA (mono-unsaturated fatty acids): 33 – 40 %
- vícenenasycené mastné kyseliny PUFA (poly-unsaturated fatty acids): 27 – 33 %
V porovnání s ostatními rostlinnými oleji z hlediska prospěšných mastných kyselin doporučovaných American Heart Association (AHA) se rýžový olej nejvíce blíží ideálním hodnotám.
U rýžového oleje se standardně uvádí poměr tuků:
- SFA – 24 %
- MUFA – 42 %
- PUFA – 34 %
Rýžový olej obsahuje značné množství přírodních antioxidantů s vysokou nutriční hodnotou jako jsou gamma-oryzanol, skvalen, tokotrienoly a tokoferoly, přičemž je třeba poukázat na to, že tokotrienoly a tokoferoly jsou přirozeně se vyskytující formy vitamínu E. Tyto přírodní antioxidanty jsou účinným bojovníkem proti výskytu volných radikálů v těle a zpomalují proces stárnutí. Z dalších vitamínů jsou v rýžovém oleji bohatě zastoupeny vitamíny skupiny B, A, PP.
Nutriční hodnoty rýžového oleje na 100 gramů
Energetická hodnota 3 404 kJ / 828 kcal
bílkoviny 0 g
sacharidy 0 g
cukry 0 g
tuky 100 g
nasycené mastné kyseliny 15 g
mononenasycené mastné kyseliny 44 g
polynenasycené mastné kyseliny 36 g
vláknina 0 g
sůl 0 mg
Tokotrienoly (složka vitamínu E) se vyznačují perfektní schopností účinně snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Nejlepší forma tokotrienolů pochází právě z vnější slupky rýžového zrna. Vitamín E a oryzanol zpomalují také oxidační proces oleje, což z něj dělá skutečně zdravý olej ideální pro studenou i teplou kuchyni.
Rostlinné oleje bohaté na polynenasycené mastné kyseliny jsou známy svojí schopností snižovat celkový cholesterol v krvi, avšak současně snižují i výhodný HDL cholesterol. Naopak rýžový olej, jak bylo dle vědeckých studií zjištěno, zvyšuje HDL cholesterol a zároveň snižuje špatný (LDL) cholesterol v lidském těle.
Podle Karolíny Hálové: “Polynenasycené mastné kyseliny přispívají ke snižování cholesterolu v krvi, mají protisrážlivé a antiarytmické účinky a příznivě působí nejen na náš srdečně cévní systém. PUFA řadíme mezi tzv. esenciální mastné kyseliny, které si nedokáže naše tělo vytvořit, a proto je musíme přijímat potravou. Potřebné jsou pro syntézu biologicky aktivních látek (např. eikosanoidů), zajišťují funkci buněčných membrán apod.”
HÁLOVÁ, Karolína. Netradiční rostlinné oleje ve výživě člověka a jejich zdravotně preventivní význam.
Rýžový olej neobsahuje téměř žádné transmastné kyseliny a zadržuje značné množství oryzanolu, který se výrazně podílí na jeho oxidační a termální stabilitě. Díky němu se rýžový olej tak rychle nepřepaluje a bod přepálení dosahuje hodnoty až 215 °C. Pro srovnání: například olivový olej má kouřový bod maximálně 205 °C. Rýžový olej se také vyznačuje nízkou přilnavostí k připravovaným pokrmům a je považován za nejčistší olej ideální na smažení.
Vliv rýžového oleje na zdraví
Rýžový olej patří mezi velmi účinné přírodní antioxidanty, což má mnoho pozitivních účinků na lidský organismus. Dlouhodobá konzumace potravin obsahujících tokotrienoly, vyskytující se ve velkém množství v rýžovém oleji, pomáhá nejen výrazně snižovat hladinu cholesterolu, ale může také navíc sloužit jako dobrá prevence proti nádorovým onemocněním.
Značné antioxidační vlastnosti gama-oryzanolu, který je jednou z významných složek rýžového oleje, brání shlukování krevních destiček, snižují riziko vzniku ateriosklerózy a zvyšují schopnost vylučování žlučových kyselin. Oryzanol rovněž podporuje správnou činnost nervové soustavy.
Rýžový olej nalézá své uplatnění i v péči o pokožku a kosmetice, a to zejména díky skvalenu, který zpomaluje tvorbu vrásek. Přírodní antioxidanty prodlužují mladistvost pokožky a zabraňují stárnutí pleti stejně jako stařeckých skvrn. Rýžový olej je hypoalergenní, neucpává póry a snadno se vstřebává. Skvěle se hodí i pro péči o jemnou dětskou pokožku. Umí zachytit ultrafialové záření, a tak se rýžový olej přidává i do různých krémů na opalování.
Rýžový olej má vynikající hydratační schopnosti, podporuje růst vlasů, pečuje o řasy i obočí. Zábaly s rýžovým olejem mají pozitivní vliv na zlepšení kvality tenkých a poškozených vlasů.
O dalších zdravotních benefitech rýžového oleje vám více řekne následující video:
Využití rýžového oleje
Pro rýžový olej je typická nevýrazná až neutrální chuť, která zahřátím oleje na vyšší teplotu stoupá k jemně rýžovým akcentům. Jelikož je lehce stravitelný, lze jej bez problému využít v každém zdravém jídelníčku. Rýžový olej je naprosto ideální pro dlouhé vaření, pečení, smažení či fritování. Jako jeden z mála rostlinných olejů vyniká velmi vysokým bodem připálení, který odpovídá hodnotě nejméně 215°C. V tomto směru dokonce poráží i kvalitní kokosový olej a jen tak lehce se vám nepřepálí. Také nízká přilnavost rýžového oleje přispívá ke zdravější přípravě pokrmů.
Rýžový olej je používán především v různých asijských receptech a to nejen kvůli jeho tepelné stabilitě, ale i delikátní chuti, která vynikne také v pokrmech studené kuchyně. Rýžový olej je vhodnou surovinou pro přípravu majonézy či jiných omáček, lze ho přidat do salátu nebo dresingu. Výtečně chutná v kombinaci s kuřecím masem, mořskými plody či zeleninou.
Kde koupit rýžový olej
Rýžový olej možná najdete ve větších hypermarketech mezi běžnými oleji určenými na smažení a fritování, ale vždy je třeba číst etikety na výrobku. Ne vždy se totiž jedná o jednodruhový 100% rýžový olej. Pokud si chcete ušetřit čas složitým hledáním, v kterém obchodě je momentálně k dispozici, můžete jej rovnou koupit na internetu ve spolehlivém e-shopu stejně jako já. Mě osobně online nákupy maximálně vyhovují po všech stránkách, obzvlášť, když najdu přesně to, co hledám. Dobrý a kvalitní Rýžový olej značky Wolfberry v balení 500 ml koupíte za cenu 117 Kč. Tento olej je lisován z jasmínové rýže z Thajska a je plný vitamínů a omega mastných kyselin.
Rýžový olej u mne v kuchyni
Rýžový olej najdete v zástupu rostlinných olejů, které doma běžně využívám. Mám ho ráda nejen kvůli jeho nevýrazné chuti, ale především oceňuji jeho vlastnost vysokého bodu zakouření. Opravdu se na něm skvěle smaží. Smažené pokrmy nejsou tolik nasáklé tukem, olej se nepřepaluje a jeho aroma mi připomíná pražené oříšky.
Rýžový olej používám hlavně v receptech čínské kuchyně, do woku úplně ideální. Poměrně často vařím také rýžové těstoviny, které jím lehce pokapu, aby se neslepily. Jinak se hodí na jakoukoli zeleninu, kuřecí nebo krůtí maso, dobrý je do salátové zálivky, vymažu jím formu na pečení, apod.
Mě osobně po všech stránkách rýžový olej vyhovuje a když ho spotřebuji, koupím prostě další. Ten rozdíl při smažení oproti jiným olejům je prostě znát, ale to musíte poznat sami a olej jednoduše vyzkoušet. Když ho objednáte na internetu, už zítra můžete s jeho pomocí rodině uvařit skvělou a zdravou večeři.
Výhody:
- jednodruhový přírodní olej
- ideální na smažení a fritování
- pozitivně působí na zdraví
- použití v kuchyni i kosmetice
- neutrální chuť
- neobsahuje lepek
Nevýhody:
- není běžně v obchodě
- chuť nevyhovuje každému