Kdo by neznal muffiny. Malé bábovičky v papírovém košíčku jsou určeny jako dezert pro jednu osobu. Skvěle vypadají a ještě lépe chutnají. Ke kávě nebo na piknik přímo dokonalé. A kolik existuje variant! S muffiny se totiž dají dělat doslova zázraky. Když jim přidáte čepici z lehkého krému, nebo polejete polevou, okamžitě získají slavnostní ráz. Přitom jsou tak jednoduché na pečení. Na muffinech není co pokazit. Jaké jsou ty nejlepší? No přeci s kousky báječné čokolády! Když budete jíst muffiny ještě vlahé, zůstane uvnitř krásně tekutá. Takový gurmánský zážitek si nemůžete nechat ujít. Jdeme na ně?
Čokoládové muffiny
Muffiny mi připadají jako velmi praktický moučník, proto se u nás doma pečou skoro pořád. Stačí je vzít rovnou do ruky, takže mi mizí z plechu velmi rychle. Kolikrát se jen v kuchyni otočím a po muffinu zůstane prázdná díra. Často je beru s sebou také na cesty. Nic nemusíte krájet, nikde se nic nedrobí a díky papírovému košíčku nemáte ani polepené ruce.
Muffiny původem pocházejí z Velké británie. Postupem času se rozšířily po celém světě a v podobě, jak je známe dnes, nakonec doputovaly i k nám. Anglické muffiny bývají někdy vysoké jako mrakodrapy a pro jejich přípravu existuje celá řada postupů. Proměnlivé jsou také ingredience. Plní je ovocem, čokoládou, marmeládou,...
Já v muffinech vidím jen samé výhody a se svými experimenty nejsem stále u konce. Pořád je co vylepšovat a měnit. Vyzkoušela jsem kdejaký recept, ale nakonec jsem zůstala u osvědčené varianty, kterou používám vždy na přípravu základního těsta. Ostatní suroviny už pak měním podle chuti. Muffiny s čokoládou však patří jednoznačně k oblíbené klasice. Těm se nevyrovná vůbec nic.
Vláčné muffiny s čokoládou nádherně voní vanilkou a neméně důležitá je také kvalitní čokoláda. Na jejím výběru si dejte opravdu záležet. Sáhněte po takové, která je vyrobena z opravdu dobrého kakaa. Jednou jsem zkoušela do muffinů spotřebovat čokoládové figurky od Velikonoc, nasekala jsem je na kousky, ale nebylo to ono. Prostě pořádný muffin čokoládou neošidíte.
TIP: Tmavá čokoláda z nepražených kakaových bobů je bohatá na živiny a nebudete po ní přibírat na váze.
Na 12 kousků budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 65 g hnědého třtinového cukru
- 65 g krupicového cukru
- 113 g rozpuštěného másla
- 160 ml plnotučného mléka
- 2 vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 150 g kvalitní čokolády
Postup:
- Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a předehřejeme troubu na 180°C.
- Do větší mísy nasypeme mouku, prášek do pečiva, sůl a společně promícháme.
- V druhé míse s pomocí ručního šlehače vyšleháme oba cukry a vejce do pěny. Přidáme chladné rozpuštěné máslo, mléko, vanilkový extrakt a všechny suroviny propojíme dohromady.
- Do tekutých surovin zamícháme sypkou směs z mouky a dobře zamícháme.
- Čokoládu nasekáme ostrým nožem na kousky, vsypeme do těsta a zvolna ještě promícháme.
- Těstem rovnoměrně naplníme formu na muffiny a navrch nasypeme ještě několik větších kusů čokolády.
- Pečeme v troubě přibližně 15 minut. Zapíchnutou špejlí zkusíme, zda jsou hotové, pokud ne, přidáme navíc asi 5 minut. Chcete-li mít nádherné muffiny, musíte správně vychytat ideální dobu pečení tak, aby byly na povrchu křupavé a uvnitř krásně vláčné.
- Podávat můžeme teplé i studené.
Forma na muffiny Tescoma je tak akorát na 12 středně velkých muffinů:
- Povrch je opatřen prvotřídním antiadhézním povlakem proti připalování.
- Masivní tvar a široké pevné boční úchyty přispívají k lepší manipulaci.
- Forma je vhodná pro všechny elektrické, plynové i horkovzdušné trouby.
TIP: Naplňte muffiny s kousky čokolády višňovou marmeládou: těsto nalejte do formy jen do poloviny, do každého muffinu dejte lžičku marmelády a poté dolejte těstem až povrch formy. Marmeláda zůstane pěkně schovaná uvnitř.
V lednici vydrží muffiny s čokoládou 4 – 5 dní. Po vyndání z lednice je dávám na několik vteřin do mikrovlnné trouby rozehřát a čokoláda se krásně rozteče.
Přeji dobrou chuť!