Recept: RAW mini citronový cheesecake s kešu ořechy

Sladký dezert bez pečení, to je mini citronový cheesecake s kešu ořechy. Už na první pohled vypadá velmi efektně! Dokonalé kouzlo jednoduchosti: během chvilky vytvoříte skvělou harmonii chutí rovnou v jedné porci. Mini citronový cheesecake neujde pozornosti na žádné oslavě a vy budete za hvězdu. Navíc, použité suroviny jej povýší na vyšší level. RAW verze je plná zdraví, neobsahuje žádný cukr a každá ingredience je pro tělo zdrojem hodnotných živin. Neuvěřitelně vláčný, příjemně nakyslý, lahodný moučník, kterému nelze odolat. Věřte, že vás nakonec zláká i další kousek. Však můžete mlsat bez výčitek. Raw mini citronový cheesecake prostě nemá chybu. 

RAW mini citronový cheesecake s kešu ořechy / foto: archiv autorky

 

Nepečený mini citronový cheesecake s kešu ořechy

Nepečené RAW recepty jsou naprosto jednoduché a k dokonalému výsledku stačí vybrat jen kvalitní suroviny. Oříšky, sušené i čerstvé ovoce, zdravý tuk a přírodní sladidla jsou sázkou na jistotu. Jediné, bez čeho se neobejdete, je dobrý kuchyňský robot. Všechny suroviny na korpus a náplň je potřeba v něčem rozmixovat. Pojďme tedy na to. Co budete potřebovat?

Korpus:

  • 150 g mandlí
  • 200 g datlí (nejlepší jsou Medjool)
  • 1 lžíce kokosového oleje ( v tekutém stavu)
  • špetka soli

Krém:

  • 200 g kešu ořechů (namočit přes noc)
  • 3 PL rostlinného jogurtu
  • 3 PL kokosového oleje (v tekutém stavu)
  • 3 PL kokosového mléka (z plechovky)
  • 4 PL datlového sirupu
  • ¼ lžičky soli
  • čerstvá šťáva z jednoho citronu
  • trochu nastrouhané kůry z BIO citronu

Na ozdobení:

  • čerstvé ovoce (borůvky, maliny, hroznové víno)
  • čerstvé listy máty

Postup: 

  1. Nejprve si připravíme korpus. Do nádoby kuchyňského robotu ( já použila sekáček na potraviny) dáme sušené datle spolu s kokosovým olejem a rozmixujeme na tuhou pastu. Poté přidáme mandle, špetku soli a opět mixujeme tak dlouho, až nám vznikne drobivá lepkavá hmota. Pokud se vám zdá směs příliš suchá, přidejte kapku kokosového oleje, je-li naopak příliš lepivá, přidejte ještě pár mandlí. 
  2. Plech vyložíme pečícím papírem a na něj rozmístíme šest kulatých formiček o průměru 8 cm. Každou z nich naplníme hotovou směsí na korpus a namačkáme do výšky asi 1 cm. Dáme na chvíli chladit do lednice a pustíme se do přípravy krému.
  3. Stejně jako při přípravě korpusu použijeme sekáček na potraviny. Do mixovací nádoby vložíme namočené kešu ořechy, všechny ostatní ingredience a rozmixujeme na hladkou pastu. Výsledkem by měl tuhý krém, pokud by vám připadal příliš tekutý, přidejte další kešu oříšky, případně rostlinný jogurt. 
  4. Z lednice vytáhneme plech s formičkami, které téměř po okraj naplníme připraveným krémem. Dáme zpět do lednice a tentokrát necháme řádně vychladit. Nejlépe přes noc, aby cheesecaky pěkně zatuhly. Pokud spěcháte, můžete je dát na dvě hodiny do mrazáku.  
  5. Řádně vychlazené cheesecaky zbývá už jen pěkně ozdobit. Opatrně je vyjmeme z formiček, jelikož jsou studené, jde to dobře. Na povrchu ozdobíme každý cheesecake čerstvým ovocem podle vlastní fantazie. Já jsem použila borůvky, maliny, hroznové víno a přidala lístek čerstvé máty. Dáme na servírovací tác a můžeme podávat. 
Už na pohled vypadá velmi efektně / foto: archiv autorky

 

Nepodceňujte kuchyňského robota

RAW recepty jsou velmi snadné a jednoduché a v podstatě na nich není co pokazit. Zvládne je i úplný začátečník. Jedno úskalí ale přeci jen mají a musím říct, že jsem si jím v úplných začátcích prošla také. Nepečené dezerty většinou obsahují různé oříšky, semínka, sušené ovoce, které je potřeba rozmixovat do tuhé pasty. Když nemáte ovšem správný kuchyňský robot, nikdy nedocílíte požadované konzistence a hmota se vám nakonec rozteče. A to i po několika hodinách chlazení v lednici.

Tak totiž dopadl můj vůbec první pokus o RAW dort. V obyčejném mixéru jsem se snažila rozmixovat datle s mandlemi, jenomže se mi vše nalepilo na stěny. I když jsem se snažila sebevíc, malé ostří mixéru nedokázalo nikdy zabrat všechny suroviny najednou. Výsledkem byla nestejnorodá směs, která nedrží tvar. To byl také důvod, proč jsem na určitou dobu RAW recepty vzdala. Ale jen do té doby, než jsem objevila sekáček na potraviny. S ním je totiž mixování úplná paráda! Korpus na cheesecake byl hotový za pár vteřin, krásný, hladký, až jsem nevěřícně koukala. 🙂

Sekáček potravin SENCOR / foto: 4home.cz

TIP: Sekáček potravin SENCOR je nepostradatelný pomocník v kuchyni. V mžiku naseká vše, co si budete přát: zeleninu, ovoce, ořechy, maso, atd.

Jaké jsou jeho přednosti?

  • Skleněná nádoba o objemu 1,5 l je dostatečně velká a můžete do ní vložit i teplé potraviny (brambory, dýni, květák, hrášek, atd.)
  • 4 titanové nože snižují oxidaci a jsou natolik ostré, že si poradí třeba i s červenou řepou
  • Vyměnitelný šlehací nástavec je určen pro výrobu bílkového sněhu, domácí majonézy, krémů, apod.
  • Mixovací nádoba je vhodná i do myčky na nádobí
  • Snadno jej rozeberete a zase složíte

Vstupte do e-shopu >>

Přeji dobrou chuť!

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Vajíčkový chlebíček s majonézou patří mezi oblíbenou klasiku

Na tradiční vajíčkový chlebíček s majonézou se nedá nikdy zapomenout. V mládí jsme na něj …

Napsat komentář