Rukola se hodí na tepelnou úpravu. Někdo říká, že je tak mnohem lepší

Rukola se velmi nápadně podobá listům pampelišky. Tato listová zelenina však už dávno není výsadou jen středomořské kuchyně, postupně se stává běžnou součástí našeho jídelníčku. Její pikantně jemná chuť dokáže zpestřit každé jídlo. Mladá rukola se skvěle vyjímá v zeleninových salátech, starší listy jsou přímo ideální pro tepelnou úpravu. Hodí se k těstovinám, rizotu, na pizzu, nebo jako příloha k masu. Rukola má navíc celou řadu zdraví prospěšných účinků na organismus, takže další důvod, proč ji pravidelně servírovat na talíř. Někteří lidé mají dokonce tepelně upravenou rukolu mnohem raději než syrovou. Zařadíte se mezi ně?  

Rukola je listová zelenina plná vitamínů / fotokoláž: depositphotos.com, pixabay.com

 

Rukola je zásobárna důležitých živin

Střapaté listy rukoly ukrývají v sobě plno cenných látek, které mají blahodárný vliv na naše zdraví. Přispívají k detoxikaci organismu, podporují funkci jater a působí jako taková čistička krve. Dále podporují přirozenou obranyschopnost organismu a dodávají tělu energii.

Konzumace rukoly rovněž zvyšuje chuť k jídlu, proto se často přidává do různých zeleninových salátů.

Martina Habrcetlová uvádí: “Svými účinky bojuje proti jarní únavě, má pozitivní účinky na trávení a posiluje imunitní systém. Doporučuje se konzumovat při kašli a chřipkových onemocněních.”

HABRCETLOVÁ, MARTINA. Využití naťových zelenin jako součást výživy moderního člověka.

HABRCETLOVÁ, Martina. Využití naťových zelenin jako součást výživy moderního člověka [online]. Brno, 2016 [cit. 2022-06-29]. Dostupné z: https://theses.cz/id/3hsdyd/. Bakalářská práce. Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta. Vedoucí práce Ing. Libor Dokoupil, Ph.D.

V jejím složení najdeme převážně vodu, bílkoviny, vlákninu, vitamíny A, C, E, K, skupiny B, minerály vápník, železo, hořčík, mangan, zinek, sodík, draslík, fosfor. V rukole se nenachází žádný tuk ani sacharidy a díky své nízké energetické hodnotě je vhodnou součástí redukčního jídelníčku.

Rukola je oproti jiným druhům listové zeleniny poměrně bohatá na vitamín C a betakaroten.

Obsažené silice způsobují charakteristickou lehce nahořklou chuť rukoly, která je patrná zejména u starších listů. Avšak tepelným zpracováním se právě tyto silice rychle uvolní a výsledná chuť je rázem jemnější. 

Rukolové lístky připomínají listy pampelišky / foto: depositphotos.com

 

Rukola v teplé kuchyni

Rukola má svou specifickou chuť, kvůli které ji právě ne všichni mají v oblibě. Mladé čerstvé listy připomínají ředkvičky, řeřichu, možná v ní ucítíte lehké tóny štiplavé hořčice či křenu. Do jídel se většinou přidávají syrové.

Větší rukola už bývá trochu nahořklá, ovšem kvůli tomu se jí nemusíte vyhýbat. Když ji krátce povaříte nebo orestujete na pánvi, hořkost bude rychle pryč. Při tepelné úpravě s ní můžete nakládat podobně jako se špenátem

Rukola se nejlépe uplatní v typických jídlech italské kuchyně. Výborně se doplňuje s rajčaty, česnekem a bazalkou

Chcete-li originální přílohu k masu nebo rybě, orestujte na olivovém oleji plátky česneku a přihoďte hrst rukoly. Příště takto upravenou rukolu můžete smíchat s těstovinami a přidat olivy.

Rukola by se neměla vařit déle jak 10 minut, ztrácí pak svoji výživovou hodnotu.

Z rukoly uděláte také výtečné rukolové pesto, které vám nějakou dobu vydrží v lednici. Určitě ho využijete na gnocchi, těstoviny, bruschettu a podobně. 

Rukolu lze také jednoduše připravit jako klasický špenát a podávat k dušenému masu. A co byste řekli na rukolovou polévku? Možná to bude pro vás přesně to pravé. Pokud by vás nelákala, zkuste několik listů rukoly použít do polévky z pórku, brokolice, kapusty či kedlubny.

Videorecept: Rukolová polévka

YouTube playerKliknutím přijmete marketingové cookies YouTube a spustíte video.

 

Žádnou chybu neuděláte ani v kombinaci se smetanou. Jemná smetanová omáčka s rukolou výtečně lahodí s vejcem, rybou a těstovinami

Recept: Rukolová omáčka

Suroviny:

  • 300 g rukoly
  • 3 stroužky česneku
  • 1 jarní zelená cibulka
  • 50 g másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 50 ml smetany ke šlehání 33 %
  • 100 ml mléka
  • sůl, pepř
  • špetka cukru
  • hoblinky parmazánu na posyp

Postup:

Cibulku nakrájíme na kousky a společně s prolisovaným česnekem orestujeme na másle. Přidáme nasekanou rukolu, koření, krátce podusíme, zaprášíme moukou a zalijeme mlékem. Povaříme 10 minut a rozmixujeme tyčovým mixérem. Nakonec zjemníme smetanou, dochutíme a můžeme podávat. Na talíři sypeme hoblinkami parmazánu.

Vhodnou přílohou jsou těstoviny, gnocchi, nebo brambory, dobrá je s masem i vejcem

Videorecept: Cuketovo-rukolový krém

YouTube playerKliknutím přijmete marketingové cookies YouTube a spustíte video.

 

Způsobů, jak využít rukolu v teplé kuchyni je jistě dost. Upusťte uzdu vlastní fantazii a vytvořte si svůj lahodný pokrm s rukolou. Inspiraci naleznete v přiložených receptech.

 

Rukola jako salátová zelenina nachází skvělé uplatnění v celé řadě receptů studené a teplé kuchyně. Nejlepší je do salátu společně s dalšími salátovými listy, dobře vynikne v receptech italské kuchyně. Můžete ji rychle orestovat na pánvi, uvařit z ní špenát či polévku, přidat do těstovin či na pizzu. Rukolové listy bývají součástí různých detoxikačních smoothie.

Rukola je přímo skvělá zelenina pro teplou kuchyni a používá se prakticky stejně jako listy špenátu. Rukolový špenát je přímo vynikající. Restovaná na pánvi je vhodnou přílohou k masu. Z rukoly připravíte chutnou polévku či omáčku. Navíc rukola tepelnou úpravou ztrácí svou specifickou nahořklou chuť, takže v této podobě chutná některým lidem mnohem více.

Listy rukoly nejlépe vyniknou v kombinaci s jinými druhy salátové zeleniny. Do salátu se hodí cherry rajčata, česnek, bazalka, jarní cibulka, kapary. Na lehkou zálivku smíchejte olivový olej se šťávou z citronu, přidejte pepř, sůl a prošlehejte.

Rukolu můžete pěstovat doma v květináči nebo truhlíku za oknem. Sazeničkám dopřejte kvalitní substrát, nezapomínejte na pravidelnou zálivku a za 6 týdnů můžete sklízet. Rukolu je možno pěstovat i hydroponicky, tedy bez hlíny. Jen musíte rostlině zajistit dostatečný přísun živin. Dobře se jí daří také venku na zahradě, je nenáročná na kvalitu půdy a roste téměř všude.

Konzumace rukoly přispívá k detoxikaci organismu, podporuje funkci jater a pomáhá tak pročistit tělo od škodlivých látek. Posiluje přirozenou obranyschopnost organismu a zvyšuje chuť k jídlu.

Rukola celkově nepřináší žádná zdravotní rizika, a proto je vhodnou součástí pestré stravy. Přestože je plná vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek, případné nežádoucí účinky nelze zcela vyloučit. Jelikož obsahuje vysoké množství vitamínu K, měli by se jí vyvarovat osoby, které užívají léky na ředění krve. Tento vitamín totiž podporuje krevní srážlivost. Kromě toho má rukola mírné močopudné a projímavé účinky.

 

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Jackfruit: Opravdu chutná jako maso? Dokáže v jídle nahradit pšeničnou mouku?

Na jackfruit jste už možná někde narazili. Velmi často se objevuje v jídlech asijské kuchyně …

Napsat komentář