Tartaletky okouzlí každého, kdo na něj jen okem pohlédne. Křehké linecké těsto naplněné úžasně jemným krémem vanilkové chuti a navrch čerstvé ovoce. Co může být lepšího? Tento svěží dezert chutná celé mojí rodině a když přijde návštěva, úspěch je stoprocentně zaručen. Tartaletky jsou lahodné, efektní a neskutečně variabilní. Kromě klasického vanilkového krému je můžete naplnit krémem citronovým, čokoládovým, nebo karamelem s ořechy. Ani při výběru ovoce se fantazii meze nekladou: jahody, borůvky, maliny, ostružiny, hrozny,… Zkrátka, vybírejte podle sezóny. A když přidáte navíc jedlé květy a posypete sekanými pistáciemi, budou naprosto bezkonkurenční, jako z pařížské patisserie. Tak co, jdeme na to?
Křehké těsto
Tartaletky patří nejen ve Francii mezi oblíbené dezerty a jsou osvěžujícím pohoštěním pro jakoukoli příležitost. Můžete si je předpéct i několik dní dopředu a pak je jenom nazdobit. Základem je dokonalé křehké těsto, se kterým je nutné pracovat rychle, aby se vám nerozpouštělo pod rukama.
Než budete plnit formičky na tartaletky, dejte těsto alespoň na dvě hodiny vychladit do lednice. Nejlépe ale uděláte, když tam zůstane přes noc.
Suroviny:
- 200 g hladké mouky
- 30 g cukr moučka
- 100 g másla
- 2 žloutky
- 30 ml vlažné vody
- špetka soli
Postup:
- Máslo necháme změknout na pokojovou teplotu a spolu s cukrem vložíme do robotu. Přidáme prosátou mouku, špetku soli a zpracujeme v robotu na jemnou drobenku připomínající písek. Nakonec přidáme žloutky, vlažnou vodu a rychle promícháme. Směs vysypeme na pracovní plochu a chladnýma rukama vypracujeme hladké těsto.
- Vzniklé těsto dáme na pomoučený vál a ještě zlehka rukama zpracujeme. Poté ho zabalíme do potravinářské folie a dáme nejméně na dvě hodiny odpočinout do lednice, ideálně do druhého dne.
- Těsto vyndáme z lednice a vyválíme asi půl centimetru silný plát. Z něj vykrojíme o něco větší kolečka, než je průměr formiček na tartaletky. Těsto dáme do formiček a rukama vytlačujeme směrem až úplně k hornímu okraji. Při pečení těsto trochu klesne dolů, takže nemusíte mít obavy. Tartaletky vyplněné těstem na dně propícháme vidličkou a pečeme na 170 °C asi 15 – 20 minut do zezlátnutí. Čas je jen orientační, dejte na zkušenosti s vlastní troubou.
- Upečené tartaletky ještě za tepla vyndáme z formiček a dáme vychladnout na kuchyňskou mřížku.
Mascarpone krém
Suroviny:
- 250 g mascarpone
- 120 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
Postup:
Mascarpone smícháme s moučkovým cukrem (množství volte podle vlastní chuti). Smetanu ušleháme do tuha a poté jemně vmícháme k mascarpone. Dejte pozor, abyste šlehačku nepřešlehali. Krémem naplníme zdobičku a můžeme tartaletky dokončit.
Vychladlé tartaletky plníme mascarpone krémem a na povrch klademe ozdobně ovoce. Tentokrát jsem dávala plátky mandarinky, jahody, hroznové víno a nakonec posypala strouhanou čokoládou. Jako vždy se jen rozplývaly na jazyku a se šálkem kávy neměly jedinou chybu.
TIP: Dříve než začnete plnit upečené tartaletky, můžete na dno dát lžičku citronového krému lemon curd, nutelly nebo oříškového karamelu.