Kakaový termix dělám sama doma. Není to vůbec pracné a rozhodně je zdravější, než ten z obchodu, který se obvykle dává dětem na svačinu do školy. Na jemném tvarohovém dezertu si pochutná celá rodina. U nás je vyhledávanou pochoutkou, když dostaneme chuť na něco dobrého, sladkého,… a není právě napečeno. Tvaroh a kysaná smetana se v lednici vždycky najde, stejně tak i ovoce je běžně po ruce. Výroba domácího termixu je natolik snadná, že do jeho přípravy můžete zapojit i děti. Jdeme na to?
Kakaový termix plný zdraví
Skutečně dobrý a poctivý domácí termix vyžaduje také kvalitní suroviny. Měkký tvaroh a kelímek kysané smetany jsou základ. Pokud chcete odlehčenou variantu, dejte místo smetany řecký jogurt. Nepodceňujte ani výběr kakaa. Já používám raw kakao, které je z hlediska výživy mnohem cennější. Ale místo raw kakaa můžete sáhnout i po carobu, jehož kalorická hodnota je asi o třetinu menší než u kakaa. Proto se také skvěle hodí do redukčního jídelníčku.
TIP: Přečtěte si moji recenzi raw kakaového prášku v BIO kvalitě a carobu.
Recept na kakaový termix je úplně jednoduchý. Co budete potřebovat?
Suroviny:
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 kelímek kysané smetany nebo řeckého jogurtu
- 2 lžíce raw kakaa nebo carobu
- javorový sirup nebo med
- ovoce
Postup:
Do mísy vložíme tvaroh, dále smetanu nebo jogurt a přidáme kakao. Podle chuti můžeme lehce přisladit lžičkou javorového sirupu nebo medu. Všechny suroviny v míse důkladně promícháme, nejlépe za pomoci ručního šlehače.
Hotový termix rozdělíme do misek, ozdobíme sezónním ovocem, případně lístky máty nebo meduňky. Na povrchu posypeme třeba kokosem, slunečnicovými či chia semínky. Záleží jen na vaší fantazii.
TIP: Na servírování jsou vhodné hranaté misky z čirého silného skla, v nichž ozdobený kakaový termix vypadá na pohled velmi efektně. Lépe se uskladní v lednici, kde nezabírají mnoho místa, a hotový dezert se tak může dobře vychladit. Misky využijete třeba i na pudink, ovocné a zeleninové saláty, krekry, chipsy, oříšky, apod.
Kakaový termix můžete větším jedlíkům podávat k svačině také s domácím makovým loupákem.