Jak hubnout ve vaně: Horká koupel místo 30 minut cvičení!

Představte si, že se ponoříte do vany s horkou vodou, ležíte, odpočíváte a přitom vaše tělo spaluje přebytečné kalorie. Připadá vám to jako sen? Věřte, že není. Relaxační koupel v horké vodě skutečně napomáhá hubnutí. Konečně způsob, jak zhubnout bez potu, dřiny a odříkání? Vědecké výzkumy prokázaly, že horká vana prospěje tělu úplně stejně jako 30 minut cvičení. Takže co si vyberete? Půjdete protáhnout svaly do fitka, a nebo se naložíte do teplé vany plné voňavé pěny? Možná máte jasno hned, ale když zkombinujete fyzickou aktivitu a relaxační koupel, hubnoucí efekt bude ještě výraznější. Zajímá vás, jak tato revoluční teorie funguje? Než se vydáte do koupelny napustit vanu, nejprve si o ní něco přečtěte.

Hodinová koupel v horké vodě pomáhá hubnout stejně jako 30 minut cvičení / foto: pixabay.com

 

Horká vana prospívá zdraví

Vědci došli k závěru, že dlouhá relaxační koupel v horké vaně za svitu plápolajících svíček má příznivé účinky na duševní i tělesné zdraví a dokonce prospívá i štíhlé linii. Proto si ji můžete dopřát bez nejmenších výčitek svědomí. Lidské tělo totiž spaluje kalorie neustále, i v době, kdy spíte, ležíte, sedíte, nebo nic neděláte. Množství spálených kalorií však závisí nejen na různých aktivitách, kterým se člověk věnuje, ale také na dalších faktorech jako je hmotnost, stavba těla a nebo právě teplota okolního prostředí. 

Chci zhubnout >>

Vědecký tým pod vedením fyziologa Steva Faulknera z Lougboroughské univerzity ve Velké Británii provedl pokus se 14 muži, kteří měli nadváhu. Muži byli rozděleni do dvou skupin: jedna skupina 60 minut šlapala na kole a druhá si užívala hodinovou koupel v horké vodě o teplotě 40°C.  A výsledek? Muži šlapající do pedálů sice spálili více kalorií, ale i druhá skupina během pobytu v horké vodě spálila v průměru 140 kalorií, což je stejné jako půlhodinová svižná procházka

Horká vana zvyšuje energetický výdej o 80 %. Takže když budete v klidu relaxovat ve vaně, můžete bez problému zhubnout i 100 kalorií.

Navíc, vědci došli k překvapivému zjištění, že druhá pokusná skupina oproti cyklistům vykazovala také další zdravotní výhody. Muži, kteří pobývali v horké vodě, měli v průměru o 10 % nižší hladinu glukózy v krvi. Vědecký výzkum tedy poukázal na to, že teplo pomáhá nejen rychleji spálit kalorie, ale může rovněž přispět ke snížení hladiny cukru v krvi, zejména po jídle. Tento efekt vysvětlují tím, že při koupeli v horké vodě se uvolňují specifické proteiny, které pomáhají snižovat hodnoty krevního cukru a zlepšují řízení inzulinu

Při pobytu v horké vaně dochází k pasivnímu zahřívání a zvyšuje se proces spalování kalorií. Hodinovou relaxační koupelí v horké vodě o teplotě 40 °C můžete spálit až 126 kalorií, což je přibližně stejné jako 20 – 30 minut svižné chůze.

Dodržujte správný jídelníček

Vědecké poznatky jsou jistě pro hubnutí velkým přínosem, ale přeci jen nelze ani samotnou koupel v horké vodě považovat za zázračný recept na snižování nadváhy. Zkrátka, bez vlastního přičinění jen stěží zhubnete. Když se po koupeli naládujete sladkostmi, které zapijete opět sladkou limonádou a hodování završíte smaženými brambůrky, snažili jste se úplně zbytečně. Vana s horkou vodou může fungovat jen jako součást zdravého životního stylu, který zahrnuje především racionální jídelníček a dostatek pohybu

Chci zhubnout >>

Nadezhda Borzenko říká: “Je známo, že nepoměr energetického příjmu a energetického výdaje ve prospěch příjmu a nevyvážená strava hlavně po stránce tuků a sacharidů – hlavních zdrojů energie – jsou rizika rozvoje obezity.”

BORZENKO, NADEZHDA. Jaké je optimum energie ze sacharidů?

BORZENKO, Nadezhda. Jaké je optimum energie ze sacharidů? [online]. Brno, 2018 [cit. 2019-09-12]. Dostupné z: <https://is.muni.cz/th/k6gvm/>. Bakalářská práce. Masarykova univerzita, Lékařská fakulta. Vedoucí práce Jindřich Fiala.
Čerstvé zeleninové šťávy jsou plné živin a tělo zbaví škodlivých látek / foto: pixabay.com

 

Jak se vydat na cestu k optimální váze? Jednoduše, efektivních způsobů existuje několik, záleží jen na vás, jaký zvolíte. Všechny ale vychází ze stejného principu, jehož základ tvoří pestrá a vyvážená strava.

Vybrat způsob hubnutí >> 

Chcete-li v organismu nastartovat hubnoucí procesy, výživoví poradci doporučují nejen omezit příjem kalorií, ale zaměřit se především na kvalitní zdroje bílkovin ve stravě. A hlavně změnit dosavadní způsob stravování, který se ve značné míře podílí na tom, jak dnes vypadáte. Musíte se zaměřit na to, CO jíte a KDY jíte. Teprve poté můžete zpozorovat na svém těle viditelné úbytky na váze. To však nemusí dlouho trvat, když zvolíte dobrou metodu, už za pár dní si vaší proměny povšimne i blízké okolí. 

TIP: Seznamte se s lidmi, kteří na tom byli kdysi úplně stejně jako teď vy, ale odhodlali se, nevzdali to a zhubli. Dnes si užívají krásný život v novém těle, vyměnili celý šatník a přijímají komplimenty ze všech stran

Úspěšné hubnutí je postaveno především na dostatečném příjmu bílkovin v jídelníčku. Bílkoviny neboli proteiny se postarají o to, aby vám neubývala svalová hmota a tím pádem se nesnižovala rychlost metabolických pochodů v těle. Kromě toho vás bílkoviny zasytí na delší dobu a sníží chutě na sladké. Kvalitní zdroje bílkovin pochází jak z rostlinných zdrojů (luštěniny, ořechy, obilniny. atd.), tak i živočišných (vejce, maso, mléčné výrobky, atd.).

Rostlinné zdroje bílkovin nabízí také velké množství vitamínů, minerálů, vlákniny a jsou méně kalorické. Tělo je zpracovává déle než bílkoviny živočišné, takže po nich nemáte brzy hlad. Optimální poměr rostlinných a živočišných bílkovin je 2 : 1.

Abyste nemuseli neustále počítat, kolik bílkovin jaká potravina obsahuje a jak jste na tom s jejich příjmem, můžete si spoustu práce ušetřit, když do jídelníčku zařadíte rovnou proteinová jídla KetoMix. Ta jsou již nutričně vyvážena tak, aby obsahovala nejen potřebné množství proteinů, ale i dalších živin nezbytných pro správné fungování organismu. Zkrátka, s KetoMixem dostává vaše tělo všechno, co potřebuje k životu, a díky tomu se cítíte v pohodě a dobré kondici. Nehledě na to, že zvýšeným příjmem bílkovin a omezením sacharidů začne vaše tělo čerpat energii z uložených zásob tuku a vy budete hubnout. Dokonce nemusíte ani cvičit. Hubnete jen vhodnou úpravou stravy, sami od sebe. A věřte, že to vážně funguje.

KetoMix =  zdravé, rychlé hubnutí bez pohybu!

Proteinová dieta KetoMix / foto: ketomix.cz
  • Hubnete bez hladu, trápení v posilovně a počítání kalorií
  • Šetříte čas, peníze i zdraví
  • KetoMix je obohacen o vitamíny pro podporu imunity a vaše tělo dostává všechny potřebné živiny
  • KetoMix neobsahuje lepek, žádné chemické přísady ani glutamáty
  • Některá jídla jsou bez laktózy, tudíž vhodná i pro vegany
  • Příprava jídla zabere maximálně 5 minut času
  • Můžete vybírat samostatně až z 22 druhů rozmanitých jídel (zeleninové polévky, chutné palačinky, ovocné koktejly, proteinové omelety, atd.)
  • K dispozici je také několik redukčních balíčků, které jsou odborně sestaveny pro konkrétní úbytek hmotnosti
  • Nemusíte si odpírat ani sladkou čokoládu, dobré víno, křupavé pečivo
  • Můžete se přidat ke skupině na facebooku a na hubnutí nebudete sami
  • Kdykoli máte ZDARMA k dispozici odborné výživové poradenství prostřednictvím online chatu nebo po telefonu
  • Spolu s KetoMixem obdržíte podrobný manuál a jídelníček na 7 dní
  • Naučíte se stravovat zdravě a vybírat kvalitní potraviny
  • S KetoMixem si udržíte optimální váhu natrvalo i bez pohybu

Koupit jídla ketoMix >>

Jestliže redukční režim postavíte na proteinových jídlech KetoMix, máte vlastně o hubnutí postaráno. Když si navíc dopřejete několikrát týdně koupel v horké vodě, zvýšíte hubnoucí efekt na maximum a rychleji se dostanete k vysněné váze. Nezapomínejte, že bez racionálního jídelníčku vám jen vana horké vody nepomůže. 

Při redukční dietě by měly bílkoviny tvořit cca 20 – 25 % denního energetického příjmu. Jezte denně alespoň 1 gram bílkovin na kilogram vaší hmotnosti.

Proteinová dieta KetoMix si klade za cíl, naučit vás zdravě jíst, rozeznávat výživově hodnotné potraviny a osvojit si zásady správného způsobu stravování. Aby vaše tělo dobře fungovalo, musíte v přiměřených časových intervalech doplňovat nezbytné živiny. Jen tak se můžete cítit v dobré kondici a mít dostatek sil ke každodenním pracovním aktivitám. Proto je důležité jíst 5x denně a snídani, oběd i večeři prokládat malými svačinami. 

V tomto směru vám proteinová jídla KetoMix nabízí ideální možnost vzít si je kamkoli na cesty. Do tašky ráno přihodíte proteinovou tyčinku, do shakeru si během minutky připravíte ovocný koktejl, který popíjíte cestou do práce. V poledne si během chvilky připravíte teplou polévku, večer jenom nakrájíte zeleninu a orestujete plátek drůbežího masa. Není to paráda? Jednodušší vaření už snad ani neexistuje. 

Avokádo je v redukčním jídelníčku ideálním zdrojem zdravých tuků / foto: pixabay.com

 

Hubnutí bez jo-jo efektu

Jakmile díky proteinovým jídlům KetoMix zhubnete na vaši optimální váhu, neznamená to, že se opět vrátíte ke starým stravovacím zvyklostem. Změněný způsob stravování byste si měli natolik osvojit, že se stane zcela přirozenou součástí vašeho každodenního života. I nadále můžete jíst proteinová jídla KetoMix, případně je nahradit jinými potravinami s vysokým obsahem bílkovin. Důležité je naučit se jídla vzájemně dobře kombinovat a dodržovat mezi nimi správné rozestupy. Když si váš organismu navykne na pravidelný režim, veškerou přijatou energii ihned efektivně využije a nic nebude ukládat do tukových zásob.

Potraviny s nejvyšším obsahem bílkovin

Syrová potravinaObsah proteinů ve 100 g syrové potraviny
Živočišné bílkoviny
Syrovátkový protein 76 g
Parmazán35 g
Gouda 30 g
Krůtí prsa 24 g
Kuřecí prsa 23 g
Hovězí maso 23 g
Tuňák22 g
Krevety 20 g
Losos19 g
Řecký jogurt14 g
Křepelčí vejce 13 g
Skyr 11 g
Rostlinné bílkoviny
Dýňová semínka37 g
Sója35 g
Konopná semínka32 g
Arašídy 25 g
Robi maso24 g
Červená čočka 24 g
Mandle21 g
Pistácie 20 g
Quinoa15 g
Ovesné vločky13 g
Brokolice3 g
Avokádo 2 g

Chcete-li si i nadále udržet štíhlou postavu, pak váš racionální jídelníček musí zahrnovat pestrou a vyváženou stravu. Po ránu dopřejte tělu dostatek komplexních sacharidů (celozrnný chléb, ovesné vločky, cereálie) a postupně k večeru jejich množství snižujte. Komplexní sacharidy jsou důležité pro výživu mozku a dodají vám energii na celý den. Večeře by se měla skládat převážně z bílkovin (luštěniny, drůbeží maso, mléčné výrobky,…). Každou porci na talíři doplňte pořádným kopcem zeleniny, která je také dobrým zdrojem sacharidů, neobsahuje žádné kalorie a tudíž po ní nepřiberete ani deko. Nemusíte ale jíst jen studené listové saláty, i v tepelné úpravě je zelenina pro tělo cenným zdrojem živin

TIP: Zařaďte do jídelníčku zelené superpotraviny, které pomáhají pročistit tělo od škodlivých látek a tím výrazně usnadňují hubnutí. Přípravek Blendea SUPERGREENS (čtěte moji recenzi) obsahuje spirulinu, chlorellu, zelený ječmen a mladou pšenici (pro lepší chuť také mátu peprnou), jejichž vzájemná kombinace v sypké směsi maximálně zvyšuje účinek jednotlivých látek. 

Koupit Blendeu SUPERGREENS >>

Základem zdravého jídelníčku jsou kvalitní nutričně hodnotné potraviny, proto nekompromisně vyřaďte všechny polotovary a potraviny plné chemických a konzervačních látek. Také odtučněné mléčné výrobky nejsou tou pravou volbou, jelikož zde bývá většinou tuk nahrazen škrobem. Bílé pečivo, sladkosti, koláče, koblihy jsou pro tělo jen prázdným zdrojem kalorií a navíc máte po nich za chvíli hlad. Nicméně, nadměrná konzumace pečiva u mnoha lidí způsobuje ukládání tuku zejména v oblasti břicha a může zvyšovat hodnoty obávaného viscerálního tuku

TIP: Přečtěte si článek, jak se zbavit viscerálního tuku.

Nadezhda Borzenko uvádí: “Pro českou populaci je doporučováno 3 až 6 porcí obilovin a obilninových výrobků za den a podobné hodnoty mají i jiné státy Evropy a světa, někdy je tento rozsah i větší. Hlavním účelem obilninového patra jeposkytování energie. V doporučeních je také kladen důraz na preferenci celozrnných výrobků oproti produktům z bílé mouky, ale hlavní podíl ve stravě lidí stále tvoří zpracovaná zrna. Z toho důvodu největší část z energetického podílu sacharidů připadá na obiloviny a jejich produkty. “

BORZENKO, NADEZHDA. Jaké je optimum energie ze sacharidů?

BORZENKO, Nadezhda. Jaké je optimum energie ze sacharidů? [online]. Brno, 2018 [cit. 2019-09-12]. Dostupné z: <https://is.muni.cz/th/k6gvm/>. Bakalářská práce. Masarykova univerzita, Lékařská fakulta. Vedoucí práce Jindřich Fiala.

Čerstvé či sušené ovoce, oříšky, celozrnný koláč, apod. vám určitě prospějí mnohem více. Každé jídlo v průběhu dne by mělo obsahovat bílkovinu, kombunujte ji nejlépe s kvalitními sacharidy (zelenina, ovoce, obilniny, atd.). Bílkoviny si tělo neukládá do zásoby, tudíž při optimálním energetickém příjmu po nich nepřiberete na váze. Naopak vám pomohou zbavit se tuku a zachovat či posílit svalovou hmotu. A to je přesně to, co potřebujete.

Koupit jídla KetoMix >> 

Koupel ve vaně pro zdraví a krásu

Vědci nás přesvědčují o tom, že koupel v horké vaně pomáhá nejen rozpouštět zásoby tuku, ale také má mnoho blahodárných účinků na pozitivní mysl, odplavuje stres, uvolňuje svaly po fyzické zátěži a je prevencí proti diabetu druhého typu. Také pokožka po koupeli dostane svěží vzhled. Večerní teplá vana je tedy v mnoha směrech příjemnou relaxací po náročném pracovním dni.

Když do vany s horkou vodu přidáte různé bylinky, minerální sůl nebo esenciální olej, povznesete celou koupel na jedinečný zážitek a podstatně zvýšíte její účinky. Některé přísady blahodárně působí například na pohybový aparát, jiné prospívají kůži, odstraňují únavu nebo podporují vyplavení toxických látek z celého těla. 

Co byste řekli na Kleopatřinu koupel se smetanou?

YouTube playerKliknutím přijmete marketingové cookies YouTube a spustíte video.

 

Tři tipy na relaxační koupel:

  1. Na dobrý spánek – ideálně působí mléčná koupel. Do horké vany nalijte litr kvalitního mléka a přidejte levanduli. Po koupeli se opláchněte čistou vodou. Tato lázeň příjemně uvolní celé tělo, hydratuje suchou pokožku a navodí spánkový režim. Omamná vůně levandule pomáhá povzbudit dobrou náladu, podporuje kvalitní spánek, příznivě ovlivňuje funkci vnitřních orgánů a blahodárně působí proti stárnutí. Obdobné účinky jako levandule má také kozlík, třezalka a pupeny z lípy. 
  2. Na bolavé svaly a záda – sedavé zaměstnání, fyzická námaha nebo nesprávné cvičení může být příčinou bolestivých zad a svalů. Pro zlepšení stavu celého pohybového aparátu je nejlepší bylinková koupel s přídavkem třezalky, olše, vrby, topolu či směsi smrku, borovice a kostivalu. 
  3. Na pročištění těla – pravidelná detoxikace organismu má celou řadu pozitivních účinků na činnost vnitřních orgánů a udržuje tělo v dobré kondici. Na očistu lymfatického systému dobře působí například echinacea, thúje, tužebník, kaštan, nebo bříza. 
Po koupeli osušte tělo měkkým ručníkem a nedrhněte kůži. Předejdete tak zbytečným prasklinkám a hrubým šupinatým místům. Poté pokožku ošetřete hydratačním mlékem nebo olejem, skvělý je olej kokosový (čtěte moji recenzi).

A víte o tom, že nejen vana horké vody, ale i studená sprcha po ránu pomáhá s hubnutím? Zkuste to, podpoříte imunitu, zrychlíte metabolismus a celkově posílíte svoje zdraví. Vaše tělo bude odolnější a lépe se ubráním různým nemocem z nachlazení. 

Koupit jídla KetoMix >>

 

Pokud si rádi dopřáváte dlouhou koupel v horké vodě, vůbec se kvůli tomu nemusíte cítit provinile. Pohladí na těle i na duši a pomáhá rozpouštět tuky v těle. Když ji zahrnete jako součást zdravého životního stylu, určitě přispěje k udržení optimální hmotnosti. Avšak nezapomínejte na fakt, že hubnutí se bez racionálního jídelníčku a pravidelného pohybu opravdu neobejde. 

 

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Banánová dieta pomáhá při hubnutí: A vůbec nemusíte jíst jenom banány!

Máte rádi banány? A víte, že vám mohou pomoci i s hubnutím? Vůbec se jim …

Napsat komentář