Tvarohová mramorová bábovka je dokonalá. Naučte se ji také

Babiččina bábovka. Když jsem přišla na návštěvu, vždycky stála na stole s krajkovým ubrusem. Zasněžená cukrovou čepicí čekala na mě. Babička beze slova uvařila hrnek teplého kakaa a hned mi s úsměvem naložila jeden kousek na talíř. Teprve potom jsme se daly do povídání. To jsou mé vzpomínky z dětství spojené s tou nejúžasnější chutí bábovky. Babička měla pokaždé bábovku krásně nadýchanou, vláčnou a s nádherným mramorováním. Když jsem trochu povyrostla, snažila jsem se její recept napodobit. A myslím, že se mi to povedlo. Tvarohová mramorová bábovka je totiž ta nejlepší na světě. Chcete ji mít zítra k snídani? Dejte se se mnou do pečení, hotová je jedna dvě.

Obyčejnou bábovku můžete povýšit na neobyčejně skvělý dezert / foto: archiv autorky

 

Tvarohová mramorová bábovka

Přestože mi babička svůj recept na bábovku prozradila, přeci jen jsem ji nikdy neměla úplně stejnou jako ona. Však to jistě znáte, dva kuchaři a každý vaří jinak. Ale i tak mám vynikající tvarohovou bábovku, kterou ocení celá moje rodina. Jen mi nikdy nezapomenou připomenout: “Bábovku? Ale jen mramorovou a s tím dobrým kakaem.” Ano, je mi to jasné, u nás musí být jedině tvarohová mramorová bábovka. Určitě na ní oceníte, že to není žádná suchá dusivá hmota, co vám vázne v krku. 

TIP: Potřebujete doplnit zásoby na pečení? Mouku, cukr, olej, oříšky, vanilku, kakao, čokoládu, … Ono se to nezdá, ale u nás všechno rychle mizí. Proto nakupuji nejraději v mém oblíbeném e-shopu a nechám si krabici dovézt až ke dveřím. Mají tam spoustu zdravých věcí, co běžně v supermarketu nekoupíte. A všechno v dobré kvalitě. Však se podívejte sami.

Vstupte do e-shopu >>

Oproti babičce jsem bábovku časem ještě více vylepšila. Polévám ji hořkou čokoládou, sypu sekanými mandlemi či oříšky a jahodami v bílé čokoládě. To je teprve dobrota! Každý ukrojený plátek bábovky pak má na povrchu nádhernou krustu, která s každým soustem povýší chuť bábovky na dokonalý gastronomický zážitek. Z obyčejné bábovky rázem vykouzlíte neobyčejně skvělý dezert. Takže připravte suroviny a jdeme vařit.

Tvarohová mramorová bábovka je nádherně nadýchaná a vláčná / foto: archiv autorky

 

Budete potřebovat:

na ozdobení:

  • 100 g hořké čokolády
  • sekané mandle + jahody v bílé čokoládě

Postup:

1. Do mísy dáme moučkový cukr, 3 žloutky a změklé máslo. Suroviny spojíme dohromady a poté vyšleháme ručním šlehačem do nadýchané pěny.

2. Přidáme tvaroh a zašleháme do žloutkové pěny.

3. Smícháme mouku s kypřícím práškem a ze třech bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh.

4. Do tvarohové směsi přidáme mouku s práškem do pečiva a vymícháme hladké těsto.

5. Nakonec po částech zlehka zapracujeme bílkový sníh.

6. Menší část těsta oddělíme do vedlejší mísy a přimícháme do něj kakao.

7. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Do formy navrstvíme lžící nejprve bílé těsto, na něj přijde tmavé těsto a pak znovu zbytek bílého těsta. Těsto není nutno nijak promíchávat, mramorový efekt se pečením vytvoří sám od sebe. Vždy je to takové malé překvapení, jak bude bábovka vypadat.

8. Pečeme na 180 °C asi 40 minut dozlatova. Pro kontrolu píchněte do ní špejli: pokud se těsto nelepí, je hotová.

9. Upečenou bábovku necháme asi 15 minut schládnout ve formě a poté vyklopíme na kuchyňskou mřížku.

10. Nad párou rozehřejeme čokoládu, mandle nasekáme najemno a jahody v bílé čokoládě na větší kousky.

11. Vychladlou bábovku polijeme rovnoměrně čokoládou a ihned posypeme mandlemi a jahodami. Necháme úplně zatuhnout a můžeme podávat. 

 

Forma na bábovku Berlinger Haus / foto: 4home.cz

TIP: Forma na bábovku Berlinger Haus dokáže nádherně vytvarovat klasickou bábovku. Díky 3 vrstvému nepřilnavému povrchu půjde bábovka pokaždé dobře vyklopit. A to i s minimem tuku, nebo když zapomenete formu vymazat.

Po boku je forma opatřena silikonovými rukojeťmi pro snandější manipulaci a odolá teplotám až do 220 °C. Vložit ji můžete do myčky na nádobí

 

Pokud se vám bábovka srazila při pečení a propadla ve formě, pak jste pravděpodobně velmi brzy otevřeli dvířka trouby a do těsta se dostal studený vzduch. Také je možné, že jste neměli troubu dostatečně předehřátou na správnou teplotu, nebo ji pekli moc krátce.

Bábovku pečte na 180°C cca 40 minut, přičemž zohledněte zkušenosti s vlastní troubou, každá peče trochu jinak. Hotovou bábovku zkontrolujte špejlí, pokud se na ni těsto nelepí, bábovka je upečená.

Na bábovku je nejlepší cukr krupice neboli cukr pískový. Když vezmete moučkový cukr, moc to s ním nefunguje. Obsahuje totiž protihrudkující látky a někdy i škrob. Cukr krystal je zase velký a hrubý a nestačí se dobře rozpustit.

Krásnou bábovku dělá především její forma. Po vytažení z trouby ji nechte asi dvě minuty stát na kuchyňské lince, aby se její okraje jakoby odlepily od stěny formy. Přesně v tomto okamžiku ji ještě teplou vyklopte na kuchyňskou mřížku. Kdybyste čekali až bábovka vychladne, těsto by se mohlo znovu přichytit ke stěnám formy a už by vám to tak lehce nešlo.

 

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Vajíčkový chlebíček s majonézou patří mezi oblíbenou klasiku

Na tradiční vajíčkový chlebíček s majonézou se nedá nikdy zapomenout. V mládí jsme na něj …

Napsat komentář