Babiččina bábovka. Když jsem přišla na návštěvu, vždycky stála na stole s krajkovým ubrusem. Zasněžená cukrovou čepicí čekala na mě. Babička beze slova uvařila hrnek teplého kakaa a hned mi s úsměvem naložila jeden kousek na talíř. Teprve potom jsme se daly do povídání. To jsou mé vzpomínky z dětství spojené s tou nejúžasnější chutí bábovky. Babička měla pokaždé bábovku krásně nadýchanou, vláčnou a s nádherným mramorováním. Když jsem trochu povyrostla, snažila jsem se její recept napodobit. A myslím, že se mi to povedlo. Tvarohová mramorová bábovka je totiž ta nejlepší na světě. Chcete ji mít zítra k snídani? Dejte se se mnou do pečení, hotová je jedna dvě.
Obsah článku
Tvarohová mramorová bábovka
Přestože mi babička svůj recept na bábovku prozradila, přeci jen jsem ji nikdy neměla úplně stejnou jako ona. Však to jistě znáte, dva kuchaři a každý vaří jinak. Ale i tak mám vynikající tvarohovou bábovku, kterou ocení celá moje rodina. Jen mi nikdy nezapomenou připomenout: “Bábovku? Ale jen mramorovou a s tím dobrým kakaem.” Ano, je mi to jasné, u nás musí být jedině tvarohová mramorová bábovka. Určitě na ní oceníte, že to není žádná suchá dusivá hmota, co vám vázne v krku.
Oproti babičce jsem bábovku časem ještě více vylepšila. Polévám ji hořkou čokoládou, sypu sekanými mandlemi či oříšky a jahodami v bílé čokoládě. To je teprve dobrota! Každý ukrojený plátek bábovky pak má na povrchu nádhernou krustu, která s každým soustem povýší chuť bábovky na dokonalý gastronomický zážitek. Z obyčejné bábovky rázem vykouzlíte neobyčejně skvělý dezert. Takže připravte suroviny a jdeme vařit.
Budete potřebovat:
- 250 g polohrubé mouky
- 200 g moučkového cukru
- 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
- 125 g změklého másla
- 3 vejce
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa (čtěte moji recenzi)
- špetku soli
na ozdobení:
- 100 g hořké čokolády
- sekané mandle + jahody v bílé čokoládě
Postup:
1. Do mísy dáme moučkový cukr, 3 žloutky a změklé máslo. Suroviny spojíme dohromady a poté vyšleháme ručním šlehačem do nadýchané pěny.
2. Přidáme tvaroh a zašleháme do žloutkové pěny.
3. Smícháme mouku s kypřícím práškem a ze třech bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh.
4. Do tvarohové směsi přidáme mouku s práškem do pečiva a vymícháme hladké těsto.
5. Nakonec po částech zlehka zapracujeme bílkový sníh.
6. Menší část těsta oddělíme do vedlejší mísy a přimícháme do něj kakao.
7. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Do formy navrstvíme lžící nejprve bílé těsto, na něj přijde tmavé těsto a pak znovu zbytek bílého těsta. Těsto není nutno nijak promíchávat, mramorový efekt se pečením vytvoří sám od sebe. Vždy je to takové malé překvapení, jak bude bábovka vypadat.
8. Pečeme na 180 °C asi 40 minut dozlatova. Pro kontrolu píchněte do ní špejli: pokud se těsto nelepí, je hotová.
9. Upečenou bábovku necháme asi 15 minut schládnout ve formě a poté vyklopíme na kuchyňskou mřížku.
10. Nad párou rozehřejeme čokoládu, mandle nasekáme najemno a jahody v bílé čokoládě na větší kousky.
11. Vychladlou bábovku polijeme rovnoměrně čokoládou a ihned posypeme mandlemi a jahodami. Necháme úplně zatuhnout a můžeme podávat.
TIP: Forma na bábovku Berlinger Haus dokáže nádherně vytvarovat klasickou bábovku. Díky 3 vrstvému nepřilnavému povrchu půjde bábovka pokaždé dobře vyklopit. A to i s minimem tuku, nebo když zapomenete formu vymazat.
Po boku je forma opatřena silikonovými rukojeťmi pro snandější manipulaci a odolá teplotám až do 220 °C. Vložit ji můžete do myčky na nádobí.
Proč se srazí tvarohová bábovka?
Pokud se vám bábovka srazila při pečení a propadla ve formě, pak jste pravděpodobně velmi brzy otevřeli dvířka trouby a do těsta se dostal studený vzduch. Také je možné, že jste neměli troubu dostatečně předehřátou na správnou teplotu, nebo ji pekli moc krátce.
Na kolik stupňů se peče bábovka?
Bábovku pečte na 180°C cca 40 minut, přičemž zohledněte zkušenosti s vlastní troubou, každá peče trochu jinak. Hotovou bábovku zkontrolujte špejlí, pokud se na ni těsto nelepí, bábovka je upečená.
Jaký cukr patří do bábovky?
Na bábovku je nejlepší cukr krupice neboli cukr pískový. Když vezmete moučkový cukr, moc to s ním nefunguje. Obsahuje totiž protihrudkující látky a někdy i škrob. Cukr krystal je zase velký a hrubý a nestačí se dobře rozpustit.
Jak nejlépe dostat bábovku z formy?
Krásnou bábovku dělá především její forma. Po vytažení z trouby ji nechte asi dvě minuty stát na kuchyňské lince, aby se její okraje jakoby odlepily od stěny formy. Přesně v tomto okamžiku ji ještě teplou vyklopte na kuchyňskou mřížku. Kdybyste čekali až bábovka vychladne, těsto by se mohlo znovu přichytit ke stěnám formy a už by vám to tak lehce nešlo.