Jak se zahřát v sychravém počasí? Upravte svůj jídelníček

Podzimní plískanice jsou za dveřmi, slunečných dnů pomalu ubývá a vy se cítíte stále více unavení a vyčerpaní. Tělo se po létu plném pohybu a každodenního přísunu vitamínů dostává pomalu do útlumu a připravuje se na zimu. V šedivých deštivých dnech chlad zalézá pod kůži a váš organismus vydává signály o tom, že potřebuje zahřát. A to nejen z venku dostatečně teplým oblečením, ale i zevnitř, vhodně upravenou stravou. Co tedy máme udělat pro to, abychom se na podzim cítili fit a plni životní energie?

Pestrá a vyvážená strava pomůže udržet tělo ve zdravé kondici / fotokoláž: depositphotos.com, pixabay.com

Co dělat pro dobrý pocit na podzim?

S příchodem prvních podzimních dní je dobré více se zaměřit na své tělo, uzpůsobit životosprávu a zejména každodenní stravu. Důležité je ochránit tělo před prochladnutím, posílit jeho imunitu, aby lépe odolávalo nadcházejícím chřipkovým epidemiím a udržovat ho v neustálé psychické pohodě. Jedině tak si můžeme užívat nádherné procházky ve spadaném listí, ranní mlhy a kouzlo ponurých večerů při svíčkách.

Studené letní zeleninové saláty vyměňte za zeleninu a ovoce tepelně upravené, volte pokrmy dlouho vařené, pečené a dušené. Právě teď přichází na řadu každodenní teplé polévky, které jsou doslova balzámem na žaludek a zároveň podporují hubnutí.

Posílit tělo >>

Nastartujte den teplou snídaní

Slyšíte to všude kolem sebe, snídaně je základ dne a kdo ji vynechá, nevykročí po ránu hned správnou nohou. Teplé obilné kaše nejsou jen moderním hitem, ale mají také něco do sebe. Dodají vám po ránu všechny potřebné živiny a po nutriční stránce se nemůžou absolutně srovnávat s tradičním namazaným rohlíkem.

Kaši z jáhel, pohanky, rýže, luštěnin, ovesných či ječných vloček si můžete upravit podle své chuti jak na sladko, tak i na slano. Celý den vás nebude pronásledovat chuť na sladké, když si kaši osladíte medem nebo javorovým sirupem, přidáte hrst sušeného ovoce, oříšků a semínek.

Ovesná kaše je výživný pokrm, dodá energii a po jídle nebudete mít brzy hlad / foto: archiv autorky

 

Pokud ji navíc lehce posypete chia semínky a přidáte lžíci goji berries, vaše mysl se prostřednictvím omega-3 mastných kyselin rozproudí naplno, vitamín C, betakaroten, vitamíny řady B a mnoho dalších zdraví prospěšných látek přispějí k posílení imunity a zrychlení metabolismu.

Kdo dává přednost slané chuti, přidá ke kaši trochu blanšírované zeleniny, kysaného zelí čí nastrouhané mrkve s pár kapkami za studena lisovaného oleje. Jižnímu ovoci a studeným nápojům, které váš organismus ještě více ochladí, se vyhněte. K snídani doplňte tekutiny šálkem bylinkového čaje nebo teplým ovocným moštem, nezapomínejte na zázvor, skořice a hřebíček vaše nápoje výborně ochutí.

 

Doplňte vitamíny a minerály

Sychravé zimní počasí si zahrává také s naší imunitou, a proto je nutné do těla průběžně doplňovat dostatek vitamínů a minerálů. Určitě také není od věci sáhnout po funkčním doplňku stravy, který posílí přirozenou obranyschopnost celého organismu. Vybírejte ale vždy jen přípravky na přírodní bázi, které zbytečně nezatíží tělo dalšími chemickými látkami. Těmito vlastnostmi vyniká například Blendea SUPERBOOST (čtěte moji recenzi)- čistě přírodní rostlinná směs superpotravin a adaptogenů.

 

Chutný nápoj s obsahem 8 BIO superpotravin pro posílení imunity. Po vypití příjemně zahřeje celé tělo.

 

Koupit >>

 

 

Blendea SUPERBOOST je doslova nabitá živinami, které přispívají k přirozené obranyschopnosti organismu. Sypký prášek obsahuje pouze jemně mleté sušené ovoce, kořeny, listy a koření a příjemné voní a chutná po zázvoru. Blendea SUPERBOOST slouží nejen k přípravě studeného i teplého nápoje, ale snadno ji využijete v mnoha dalších kuchařských receptech

 

Husté polévky vařily už naše babičky

Životní moudra a zkušenosti našich babiček se odráží zejména v jídelníčku a není jediný důvod, proč se jimi neřídit i dnes. Talíř horké husté polévky nejen zasytí, ale prohřeje chladem prokřehlé tělo po celý den. Polévku můžeme konzumovat od snídaně po večeři, přitom lze volit z klasických masových vývarů se zeleninou, krémových zeleninových polévek, luštěninových, inspiraci hledejte také ve starých babiččiných receptech.

Jednotlivé druhy zeleniny můžete kombinovat dle vlastní fantazie, podzimní nabídka je poměrně rozmanitá – zelí, kapusta, květák, tuřín, kořenová zelenina, červená řepa, pastiňák,…

Krémová dýňová polévka prohřeje celé tělo, má málo kalorií a spoustu zdraví prospěšných živin / foto: archiv autorky

 

Nezapomínejte na luštěniny, čočku, hrách, fazole, cizrnu, sóju a určitě na nich v podzimních měsících nešetřete. Podávat je můžete ve formě polévky, hlavního jídla, ale i přílohy k masitým pokrmům. Fazole všech druhů navíc posilují ledviny, ideální je pak fazole adzuki. Máte-li rádi tofu, volte raději tepelnou úpravu, aby vás ještě více neochladilo.

 

Zelenina na talíři každý den

Připadá vám zvláštní, že v těchto dnech nemáte chuť na váš oblíbený letní salát s tuňákem? Není se čemu divit, tělo si žádá pravý opak, a tak mu ho dopřejeme. Zeleninu si v žádném případě nebudeme odpírat, jen zvolíme jinou úpravu a jiné druhy. Vždyť právě na podzim je daleko více možností než v létě.

Michaela Procházková uvádí: “V denní dávce potravin člověka se doporučuje zařadit jednu čtvrtinu množství potravin ve formě různých druhů zeleniny. Zelenina obsahuje glycidy, bílkoviny, v nepatrném množství také tuky a 80 – 95 % vody. Je základním zdrojem vitamínů nezbytných pro normální vývoj lidského organismu. V čerstvé zelenině jsou rovněž obsaženy kyseliny, silice a fermenty, které zvyšují vylučování trávicích šťáv, zlepšují trávení bílkovin a tuků.”

PROCHÁZKOVÁ, MICHAELA. Ovoce a zelenina ve výživě člověka

PROCHÁZKOVÁ, Michaela. Ovoce a zelenina ve výživě člověka. [online]. České Budějovice, 2008 [cit. 2024-02-15]. Dostupné z: https://theses.cz/id/j8wa8h/. Diplomová práce. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta. Vedoucí práce Ing. Štěpánka Chmelová, Ph.D
.

Nejlepší ze všeho je kořenová zelenina, k níž nepatří jen mrkev, celer, petržel, ale i vodnice, tuřín, ředkev, pastiňák, křen, topinambur, černý kořen. Zvolte tepelnou úpravu pečením, dušením, blanšírováním, třeba obalená v těstíčku, fritovaná a podávaná s dipem chutná výtečně. Vynikající je krátkodobě kvašená zelenina a kysané zelí, které podporuje trávení.

Nezapomeňte zpracovat úrodu mnoha odrůd dýní, kapusty, kedlubny, brokolice. Na posypání teplých jídel využívejte zelenou zeleninu, tu si uchováte sušenou nebo mraženou, nechte si naklíčit řeřichu, vojtěšku, z kořenové zeleniny stačí odříznout vršek a vložit do vody. Nať se znovu rozroste a vy ji použijete jako posyp do polévek a dalších jídel.

Na podzim se celá příroda pomalu ukládá k zimnímu spánku a něco podobného se děje i s naším tělem. Pro nás je to období, kdy je potřeba zahřát povrch těla, teple se oblékat a nenechat se ofouknout větrem.

Posílit tělo >>

 

Podpořit svoji imunitu můžeme vhodně zvolenou zdravou stravou, přiměřeným pohybem a dostatečným odpočinkem. Zda nás viry a bacily přemohou záleží na odolnosti, případně oslabení organismu.

 

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Nejlepší přírodní recept na křečové žíly: Jak bolavým nohám ulevit?

Křečové žíly trápí v dospělosti téměř každého druhého z nás. Nejenže na pohled nevypadají moc …

Napsat komentář