Nepřehlédněte

Skvělé čokoládové brownies dokáže upéct každý

Co je čokoládové brownies? Hříšně dobrý dezert, který vás zaručeně dostane. Navíc je velmi snadný, takže další důvod, proč se pustit do pečení. Vážně nemáte co pokazit. Úžasné brownies má na povrchu tenkou křupavou vrstvu, pod níž se ukrývá hutný a lahodný střed, který je krátce po upečení lehce tekutý. Prostě samá čokoláda. Když budete brownies podávat s kopečkem šlehačky, k dokonalosti bude chybět už jen šálek kávy. Tak jdeme na to? 

Čokoládové brownies s kopečkem šlehačky je dokonalé / foto: archiv autorky

Čokoládové brownies 

Čokoládové brownies je fantastický moučník, který spojuje chuť čokolády a kakaa. Původem pochází z Ameriky, ale dnes není snad jediná kavárna, kde byste jej nenašli v nabídce. Tato čokoládová pochoutka má mnoho variant. Některé recepty vsází na kvalitní mouku, jiné využívají vlastnosti čokolády a přidávají další suroviny (oříšky, mandle, hrozinky,…). Brownies jednoduše upečete na vyšším plechu, ale v poslední době jsou v oblibě také brownie cupcakes. Takže zkusit můžete všechno.

Forma Berlinger Haus / foto: 4home.cz

TIP: Potřebujete formu na cupcakes? Používám tuto od Berlinger Haus. Stejně jako s ostatními jejich výrobky jsem s ní velmi spokojena.

3vrstvý nepřilnavý mramorový povrch, takže se vám nic nepřichytí a všechno jde krásně vyklopit. Na okraji je opatřena silikonovými rukojeťmi, což jsem už mnohokrát ocenila. Za 415 Kč krásná forma.

Koupit v e-shopu >>

 

Nedám dopustit na kouzlo jednoduchosti, a proto i v případě brownies mám nejraději tento klasický recept. Je totiž skvělý a nikdy mne ještě nezklamal. Peču v menší hluboké zapékací míse, rozkrájím na čtverce a podávám na dezertním talíři. Rodina vyžaduje pouze tuto variantu. Když jsem jednou experimentovala s oříšky, neshledala jsem se s pochopením. Jestli chcete, zkuste, ale to už prostě není ono. Oříšky v těstě trochu ruší takový ten hutný vlhký střed kvůli kterému právě peču čokoládové brownies :-).

Jeden kousek nikdy nestačí 🙂 / foto: archiv autorky

 

Základní surovinou úžasného čokoládového brownies je samozřejmě kvalitní čokoláda.  Podle ní bude také výsledek vypadat. Pokud dáte do těsta nějakou čokoládovou pochoutku, nikdy to nebude ono. Já kupuji čokoládu s vyšším obsahem kakaa, její chuti se nic nevyrovná.

TIP: Přečtěte si moji recenzi BIO kakaového prášku, který je součástí kvalitní čokolády. Tmavá čokoláda je bohatá na živiny a nebudete po ní tolik přibývat na váze. Bez obav si můžete čokoládové brownies dopřát k odpolední kávě

Co budete potřebovat:

Postup:

  1. Čokoládu rozlámeme na čtverečky do malého rendlíku, přidáme nakrájené máslo a společně rozpustíme ve vodní lázni. 
  2. Elektrickým šlehačem vyšleháme vejce do pěny, přisypeme cukr a ještě šleháme tak dlouho, až je hmota hustá a lesklá. 
  3. Vyšlehanou pěnu vmícháme do rozpuštěné čokolády.
  4. Mouku smícháme s práškem do pečiva a zlehka zamícháme do čokoládové hmoty. 
  5. Vyšší formu nebo zapékací misku vymažeme máslem, vlijeme těsto a pečeme na 170°C asi 30 – 35 minut.
  6. Upečené brownies je na povrchu mírně lesklé, ale pevné na dotek. Vnitřek by měl zůstat lehce tekutý. Zapíchnutá špejle by měla být vlhká. 

Přeji dobrou chuť!

Zapékací forma Banquet / foto: 4home.cz

TIP:  Keramická zapékací forma Banquet je pro čokoládové brownies naprosto ideální.

Díky keramice se moučník správně propeče, protože keramické formy rovnoměrně absorbují teplo a postupně ho uvolňují.

Zaplatíte za ni 382 Kč a jistě ji využijete i na jiné pokrmy.

Koupit v e-shopu >>

 

Zkuste někdy do těsta přidat nasekané kousky čokolády. Brownies bude o to víc čokoládovější!

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a je mi 25 let. Jsem copywriterka a o zdravý životní styl se zajímám již několik let. Prostřednictvím blogových článků se snažím ostatní inspirovat k tomu, aby více pečovali o své zdraví a jedli kvalitní, vyvážená a především chutná jídla. S úsměvem na tváři experimentuju v kuchyni, nadšeně píšu a fotím. Miluju kvalitní kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Tvarohová mramorová bábovka je dokonalá. Naučte se ji také

Babiččina bábovka. Když jsem přišla na návštěvu, vždycky stála na stole s krajkovým ubrusem. Zasněžená …

Napsat komentář