Podle štítku: bílkoviny

Bílkoviny jsou důležitým prvkem výživy. Jejich hlavním smyslem je tvorba a oprava buněk a tkání. Bílkoviny se v lidském těle přeměňují na aminokyseliny. Tělo obsahuje 20 druhů aminokyselin, z nichž 8 je esenciálních. Ty si organismus sám neumí vyrobit ani je nijak nahradit – musí je přijímat v potravě. Bílkoviny se jinak nazývají proteiny a tvoří podstatu všech živých organismů. Jejich význam a celkovou podstatu jako první odhalil Henri Braconnot v roce 1819.

Dieta podle krevních skupin – zkušenosti

Dieta podle krevních skupin je oblíbenou formou hubnutí, která jistě stojí za zvážení. Mnoho lidí si ji nemůže vynachválit. Vymyslel ji americký lékař Dr. Peter D’Adamo, který zastává názor, že při skladbě jídelníčku byste se měli řídit svojí krevní skupinou. …

Přečíst více »

Čerstvé klíčky plné vitamínů. Jak na ně?

Naklíčená luštěninová semínka nepatří jen do tradičního jídelníčku vegetariánů, a proto není třeba se na ně dívat s despektem. Právě naopak. Převážně v zimním období jsou doslova zásobárnou vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Hotové klíčky si můžete sice …

Přečíst více »