Podle štítku: tuky

Tuky patří mezi základní živiny, bez kterých se lidské tělo neobejde. Tukové zásoby v těle jsou zdrojem energie, jsou nositeli důležitých vitamínů (A, D, E, K), mastných kyselin a ochranných látek. Jsou potřebné pro hormony i stavbu nervové tkáně. Tuky jsou tvořeny glycerolem a mastnými kyselinami. Ve výživě se pak tuky dělí především na nasycené mastné kyseliny (obsažené v živočišných tucích), nenasycené a esenciální mastné kyseliny. Denní příjem tuků by měl být asi 30 % z celkového energetického příjmu (60-90 g denně).

Recept na domácí ghí – přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo nebo také ghí (ghee) si vás získá hned napoprvé. Oproti klasickému máslu má nejen vynikající chuť, ale i několik výhod. V Indii je ghí jako nedílná součást ajurvédské medicíny označováno za elixír života. Avšak ani v našich končinách …

Přečíst více »