Vitamín K2: Doporučené dávky jsou klíčem ke zdravým kostem a srdci

Vitamín K2 je poměrně málo známý vitamín, který se však díky zvýšenému zájmu odborníků postupně dostává do povědomí lidí. Vědci totiž zjistili, že hraje klíčovou roli v řadě důležitých funkcí v našem těle. Jeho účinky jsou neméně důležité než u jiných vitamínů a pozitivně se projevují v mnoha oblastech lidského zdraví. Blahodárně působí zejména na kosti, srdce a cévy. I když si vitamín K2 dokáže tělo částečně vytvořit samo, toto množství je stále považováno za nedostatečné. Proto je odkázáno na jeho příjem každodenní stravou. Navíc, kvalitním zdrojem vitamínu K2 jsou pouze některé vybrané potraviny. Jak tedy tělu zajistit doporučenou dávku vitamínu K2? 

Denní doporučená dávka vitamínu K2 podpoří zdraví celého těla / foto: depositphotos.com

Co je vitamín K2?

Vitamín K2 (menachinon) je jednou ze dvou hlavních forem vitamínu K, přičemž druhou formou je vitamín K1 (fylochinon). Vitamín K2 se liší od vitamínu K1 svou strukturou a účinky v těle. Vitamín K1 je dáván více do souvislosti se srážením krve, zatímco hlavním úkolem vitamínu K2 je regulace metabolismu vápníku, což je klíčový prvek pro zdravé kosti, srdce a další metabolické procesy v těle. Vzhledem k tomu, že přírodní zdroje vitamínu K2 jsou značně omezené, může se stát, že se tělu nedostává optimální množství doporučené dávky.

Vitamín K2 za poštovné 49 Kč >>

Vitamín K2 tvoří přes deset podobných sloučenin, pro jejichž formy se používá označení MK, za nímž následuje číslovka označující počet izoprénových jednotek. Pro organismus je nejlépe biologicky dostupný vitamín K2 ve formě MK-7, jehož účinky v těle přetrvávají delší dobu než tomu je u vitamínu K1. 

K2 jako MK-7 dokáže využít v těle maximální množství přijatého vápníku a dopravit ho na ta správná místa, tedy do kostí a zubů. Při tomto procesu aktivuje protein osteokalcin, který se podílí na potřebné mineralizaci kostí a zubní skloviny a je tedy významným faktorem při prevenci vzniku osteoporózy či zubního kazu.

Zajištěním správného pohybu vápníku v organismu pomáhá vitamín K2 předcházet ukládání vápníku v cévách, tím podporuje zdraví srdce a přispívá k prevenci různých kardiovaskulárních onemocnění

Sýr Brie obsahuje vysoký podíl vitamínu K2 / foto: archiv autorky

Vitamín K2 – doporučené dávky

Míra vstřebávání a využitelnosti vitamínu K2 v lidském těle je stále předmětem vědeckého zkoumání, a proto optimální denní příjem nebyl ještě stanoven. Do určité míry se může doporučená dávka vitamínu K2 lišit v závislosti na věku a zdravotním stavu každého jedince. 

Jako nejvhodnější se uvádí doporučená dávka v rozmezí mezi 150 – 200 mcg denně. Nicméně, výsledky provedených studií nenaznačují žádné projevy předávkování či vedlejší účinky, takže užívání vitamínu K2 je obecně  považováno za bezpečné.

Zdravotnické instituce uvádí doporučenou dávku vitamínu K jako celku, přičemž nerozlišují množství vitamínu K2 a K1 každého zvlášť. Optimální denní dávka vitamínu K je stanovena na 75 µg, avšak získat toto množství z běžné stravy je poněkud náročné.

Posuďte sami: abyste tělu dodali jeho doporučenou dávku pouhou stravou, museli byste sníst například 13 vaječných žloutků, nebo přibližně 100 g fermentovaných sojových bobů. Navíc, kvalitním zdrojem vitamínu K2 jsou jen některé potraviny, což značně omezuje jeho dostupnost. 

Vitamín K2 za poštovné 49 Kč >>

Přírodní zdroje vitamínu K2

Zajistit tělu doporučenou dávku vitamínu K2 nenahrává ani dnešní moderní jídelníček, ve kterém více převládají zdroje vitamínu K1. Lidský organismus si s tím poradil po svém, a tak je schopen část vitamínu K2 produkovat pomocí baktérií ve střevech. Nepatrná část vzniká také syntézou vitamínu K1, který obsahuje především zelená listová zelenina, rostlinné oleje, atd., tedy potraviny, které se v jídelníčku objevují mnohem častěji. Avšak veškeré tyto zdroje stěží dokážou pokrýt doporučenou dávku vitamínu K2. 

Poměrně dlouhou dobu se vědci domnívali, že střevní bakterie dokážou produkovat až 50 % doporučené dávky vitamínu K2. Vědecké výzkumy z poslední doby však uvádí, že tomu tak není. Ve skutečnosti se jedná o značně nižší množství.

Nejbohatším přírodním zdrojem vitamínu K2 je natto, tradiční japonské jídlo vyrobené z fermentovaných sojových bobů. Další dobrým zdrojem jsou fermentované výrobky, jako je například kimchi, tempeh, kysané zelí, stejně tak sýrmáslo, smetana, kefír nebo jogurt vyrobené z mléka krav krmených trávou. Také vejce a maso zvířat pasoucích se na trávě doplní tělu tolik potřebný vitamín K2.

 

Jak doplňovat vitamín K2

Aby se minimalizovalo riziko nedostatku vitamínu K2, je doporučeno zařadit do pravidelné stravy potraviny, které ho obsahují. Pokud nelze zajistit přiměřený příjem vitamínu K2 pouze prostřednictvím jídelníčku, je určitě vhodné zvážit užívání kvalitního doplňku stravy.

Doplňky stravy s vitamínem K2 jsou k dispozici ve formě kapslí nebo tablet a mohou být účinným způsobem, jak zajistit denní doporučenou dávku tohoto důležitého vitamínu. Pravidelná konzumace doplňku stravy s vitamínem K2 může pomoci podpořit zdraví kostí, zubů, srdce a cév

 

Jedna kapsle dodá doporučenou denní dávku vitamínu K2.

Balení na měsíc jen za poštovné 49 Kč.

 

Vyzkoušet balení zdarma >>

Vitamín K2 funguje nejlépe ve spojení s vitamínem D3, který podporuje vstřebávání vápníku do těla, a tak oba vitamíny vzájemně vytváří synergický efekt. Z toho důvodu některé přípravky s vitamínem K2 obsahují i další výživné látky. Například jedna kapsle doplňku stravy Vitamín K2 Complex zajistí tělu denní doporučenou dávku jak vitamínu K2, tak i D3

Vitamín K2 Complex je vyroben ze 100 % přírodních sojových bobů, které jsou považovány za nejbohatší zdroj vitamínu K2. Jedná se pro tělo o nejlépe vstřebatelnou a biologicky aktivní formu MK-7.

 

Co může způsobit nedostatek vitamínu K2?

Vitamín K2 patří mezi důležité výživné látky, jen mu nebyla vždy věnována až tak velká pozornost. Proto se o jeho existenci tak málo ví. Nedostatečný příjem vitamínu K2 však může mít negativní dopad na celkové zdraví člověka. Pro dobrou kondici celého těla je nezbytným prvkem, který je nepostradatelný pro zdraví kostí, zubů, srdce a cév

Nedostatečný příjem vitamínu K2 může vést k oslabení kostní hmoty a zvýšenému riziku osteoporózy a zlomenin. Dále může zvýšit riziko srdečních onemocnění, aterosklerózy, zubního kazu a problémů s dásněmi. Vitamín K2 je rovněž významným faktorem pro imunitní systém, takže jeho nedostatek může negativně ovlivnit obranyschopnost těla proti infekcím a nemocem.

Vitamín K2 za poštovné 49 Kč >>

Pro normální funkci celého organismu je důležité dodávat doporučenou dávku vitamínu K2 prostřednictvím vyvážené stravy, případně ji doplnit pomocí kvalitního doplňku stravy, aby bylo zajištěno optimální zdraví a prevence rizika onemocnění spojených s nedostatečným množstvím tohoto důležitého vitamínu.

Upozornění: Pokud užíváte nějaké léky či trpíte jakýmkoliv onemocněním, dříve než začnete užívat doplněk stravy s vitamínem K2, nejprve se o jeho vhodnosti poraďte se svým ošetřujícím lékařem

 

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Jackfruit: Opravdu chutná jako maso? Dokáže v jídle nahradit pšeničnou mouku?

Na jackfruit jste už možná někde narazili. Velmi často se objevuje v jídlech asijské kuchyně …

Napsat komentář