Avokádo už dávno nepatří mezi exotické luxusní potraviny, najdeme ho běžně v každém supermarketu. Lahodné ovoce s oříškovo máslovou chutí právem náleží do zdravého jídelníčku. Díky nízkému obsahu vody a vysokému podílu přírodních tuků je avokádo považováno za jeden z nejvýživnějších plodů. Ovšem tuky obsažené v avokádu se neumí ukládat do podoby tělesného tuku, a proto absolutně neuškodí vaší postavě. Kromě toho se v avokádu nachází velké množství výživných látek, které napomáhají spalování a jsou účinným prostředkem při hubnutí. Není tedy jediný důvod, proč se na toto ovoce dívat skepticky. Svojí zajímavou krémovou konzistencí a specifickou, málo sladkou chutí přímo vybízí k experimentování v kuchyni. Jak si můžete avokádo nejlépe vychutnat?
Obsah článku
Avokádo pomáhá při hubnutí
Avokádo se stejně jako olivy řadí mezi nejtučnější ovoce na světě. Tuky obsažené v avokádu ale patří mezi nejzdravější tuky pro naše tělo. Podporují zdraví mozku, průchodnost cév, nebo příznivě ovlivňují normální hodnoty krevního tlaku. Jejich konzumace je důležitá také při redukční dietě.
Pokud jste v dietním režimu, nemůžete striktně omezit příjem všech tuků, jelikož jejich nedostatek by mohl způsobit neodolatelnou chuť na sladké. Vaše tělo by žádalo doplnit energii, a proto i do redukčního jídelníčku prostě zdravé tuky patří.
Zdravotní benefity avokáda nepřináší jen samotné plody, ale lisováním dužiny se získává také avokádový olej, který nachází široké využití nejen v kuchyni, ale i v kosmetice. Avokádový olej můžete přidat do jakéhokoliv jídla, pokapat s ním salát, nebo na si něm usmažit omeletu. Má vysoký kouřový bod (přes 200 °C), takže se výtečně hodí také pro tepelnou úpravu. Přidáním avokádového oleje do jídla zvýšíte jeho nutriční hodnotu podobně jako kdybyste si dali kousek avokádové dužiny.
Avokádo je dlouhodobým zdrojem energie
Avokádo je komplexní potravinou, která vám zajistí příjem všech potřebných živin a zdravých tuků v přiměřeném množství, a proto je jedinečným zdrojem dlouhodobé energie. Z výživového hlediska obsahuje nezanedbatelné množství vitamínu A, C, E, vitamíny skupiny B, spoustu minerálů, draslík, hořčík, fosfor, železo vápník.
Avokádo je velkým bojovníkem se zvýšenou hladinou cholesterolu. Přispívá k celkové psychické vyrovnanosti, působí proti výkyvům nálad a zlepšuje koncentraci. Posiluje imunitní systém a je značně účinným antioxidantem. Vyživuje pokožku, podporuje zažívání a navozuje pocit sytosti na delší dobu. Historické prameny uvádí, že obyvatelé předkolumbovské Ameriky jej používali jako plnohodnotnou náhražku masa.
Avokádo v kuchyni
Na plody avokáda dnes narazíte téměř v každém obchodě. Na výběr bývají dva typy – zralé avokádo, které poznáte podle tmavé zvrásněné slupky, a zelené, které je hladké a pevnější. Oba dva plody by měly být na omak měkké. První z nich je určeno k okamžité spotřebě a vyznačuje se výrazně měkkou dužinou, což je ideální základ pro pomazánky a dipy.
Kristýna Kuklová říká: “Omytá avokáda můžeme uchovávat v lednici v zeleninovém šuplíku. Avokádo nám vydrží i čtrnáct dnů. Pokud avokádo naporcujeme a budeme uchovávat v lednici, vydrží nám maximálně tři dny.”
KUKLOVÁ, KRISTÝNA. Méně tradiční zelenina v gastronomii
Avokádo hravě nahradí máslo, majonézu nebo tučný sýr. V kombinaci s banánem a kakaem je zdravou alternativou sladkých krémů. Zelené avokádo má dužinu pevnější a hodí se všude tam, kde jej chceme zachovat v pevném stavu, do salátů, sendvičů, atd. Jakékoli avokádo má pro použití v receptech jednu neskutečnou výhodu, lze ho kombinovat jak se slanými, tak se sladkými ingrediencemi.
Guacamole – klasika mexické kuchyně
Tradiční mexická pomazánka, kterou si můžete doladit přesně podle svojí chuti. Někdo přidá více česneku, jiný rajčat, někdo dává tabasco a odpůrci pálivých jídel se zcela obejdou bez chilli papriček. Pokaždé chutná jinak a přesto stejně dobře. Vyzkoušejte základní recept a pak už jen experimentujte.
Potřebujete:
- 1 zralé avokádo
- 2 stroužky česneku
- ½ cibule
- asi 10 cherry rajčat
- 1 chilli paprička
- mořská sůl, pepř
Postup:
- Hodně zralé měkké avokádo rozkrojíme napůl, vydlabeme dužinu a rozmělníme vidličkou.
- Přidáme utřený česnek, jemně nasekanou cibuli, papričku a nakonec vmícháme nadrobno nakrájená rajčata.
- Okořeníme dle chuti a podáváme s kukuřičnými nachos nebo jakýmkoli bílým pečivem.
Podívejte se, jak jednoduše oloupat avokádo:
Sladký avokádový krém s ovocem
Bez sebemenších výčitek svědomí si můžete dopřát zdravou sladkou tečku. Skvělý avokádový krém je dokonalou náhradou různých čokoládových pudinků a krémů a nebo tolik oblíbené lískooříškové pomazánky.
Potřebujete:
- 1 zralé avokádo
- 1 banán
- asi 4 lžíce kakaa
- 2 lžíce javorového sirupu nebo medu
- 2 lžíce kokosového mléka
Postup:
- Banán s avokádem rozmixujeme dohladka, přidáme kakao, javorový sirup a znovu promixujeme. Chceme-li krém o něco málo řidší, přidáme kokosové mléko (dodá pokrmu nezaměnitelnou chuť), případně lze použít mléko mandlové nebo sojové.
- Krém je výborný jen tak samotný, ale v kombinaci s ovocem je neodolatelný.
- Další verzi získáte, pokud jej doplníte bílým jogurtem a ořechy.
Avokádo při svém uplatnění v rozličných kuchyňských receptech nezná mezí. Dokonale měkkou dužinu si můžete třeba přímo namazat na chleba místo másla, stačí jen špetka soli a pepře. Výtečně se hodí jako doplněk do salátů, zejména si rozumí s lososem a krevetami.
Jednoduše jím nahradíte jakýkoli dresink, nakrájený na plátky ho vložíte do sendviče. Avokádo ochucené citronem nebo limetkou výtečně doplní saláty. Pokud máte rádi ovocná smoothie, pak k libovolnému ovoci přidejte do mixeru i kousek avokáda. Budete překvapeni novými chutěmi, které vás jistě osloví.
Kolik kcal má 1 avokádo?
Avokádo je ovoce, které chutí hodně připomíná ořechy, tomu odpovídá i obsažené množství tuku a vysoká energetická hodnota. V závislosti na stupni zralosti 100 g avokáda má více než 220 kcal, obsahuje cca 15 g tuku. Tuky jsou rostlinného původu, velmi zdravé a dobře zasytí. Složení mastných kyselin se podobá olivovému oleji. Avokádo nachází své využití v dietním režimu, dobře slouží jako náhražka, másla, majonézy či dresinku.
Jak urychlit zrání avokáda?
Pokud narazíte na tvrdé nezralé avokádo, můžete pomocí jednoduchého triku proces zrání urychlit. Avokádo vložte společně s jablkem nebo banánem do papírového pytlíku a nechte položené při pokojové teplotě na kuchyňské lince. Za 1 - 3 dny pěkně změkne. Rychlejšímu zrání napomáhá ethylen, který se v sáčku z ovoce uvolňuje.
Jak poznat zralé avokádo?
Nejspolehlivějším ukazatelem čerstvosti je stopka avokáda. Pokud jde lehce odloupnout a avokádo je pod ní světle zelené či zelenožluté, pak je přesně zralé ke konzumaci. Jestliže stopka odloupnout nejde, potom je třeba avokádo nechat ještě dozrát. Když je avokádo pod stopkou hnědé, je přezrálé a pravděpodobně bude hnědé, případně i našedlé uvnitř. Takový plod již k jídlu vhodný není.
Jak správně má vypadat avokádo po rozkrojení?
Správně zralé avokádo je na pohmat pružné, ale stále pevné. Když ho rozkrojíte, dužina by měla mít jasně zelenožlutou barvu a máslovou konzistenci. Pokud je tvrdá a nejde roztírat, pak je avokádo stále nedozrálé. V případě, že je dužina hnědá, šedá, vydává nepříjemný zápach a má vodnatou texturu, pak se určitě jedná o zkažený kus a takové avokádo určitě vyhoďte.