Makronky, které se zaručeně povedou

Pestrobarevné makronky jsou úžasný minidezert. Pokud víte, kam pro ně do cukrářství vyrazit, je to výhra. Lahodné makronky si ale můžete připravit i sami doma. Jen se připravte na to, že to s nimi nebude tak jednoduché. Přesto se jich ale nemusíte obávat. Mám totiž pro vás jednoduchý recept a několik osvědčených rad. Pojďme se směle pustit do práce. Makronky jsou prostě výzva. A víte, co je jejich velká výhoda? Jsou úplně bez lepku

Makronky jsou jednoduché a přitom tak složité / foto: archiv autorky

 

Francouzské makronky 

Upéct dokonalé makronky opravdu není jen tak. Někdy se stane, že se prostě nepovedou a vůbec netušíte proč. I mě se to totiž přihodilo. Vyzkoušela jsem několik receptů a můj úplně první pokus skončil absolutním nezdarem. Na plechu jsem měla makronky rozlité jako lívance. O to víc, jsem chtěla záhadě přijít na kloub. Proto se předem připravte na to, že první pečení makronek možná nedopadne zcela podle vašich představ. Nesmíte nic podcenit. Stačí jiná teplota trouby, trochu řidší těsto a už jste na špatné cestě. 

Víte, že makronky původně nepochází z Francie? První makronky se už od 8. století vyráběly v Itálii, odkud se díky Catherine de´Medici teprve v 16. století rozšířily do Francie. Francouzi se pak zasloužili o to, že jsou dnes makronky oblíbené po celém světě. 

Základem lahodných makronek jsou mandlová mouka, vaječné bílky a cukr. To je vše. Na první pohled to možná vypadá velmi jednoduše, ale makronky jsou i pro cukráře zapeklitá záležitost. Těsto připomíná recept na sněhové pusinky, ale makronky jsou jemnější, křehčí a krásně voní po mandlích. Upečené makronky se plní krémem. Zpravidla každá barva odlišuje jinou příchuť. Tu můžete zvolit sami podle sebe. 

Kvalitní mandlová mouka (kupuji tady) je pro pečení makronek velmi důležitá. Je lehce odtučněná a dokonale jemná. Mandlová mouka je také jednou z nejoblíbenějších surovin pro bezlepkové pečení. Kromě toho mandle dodají tělu důležité vitamíny, minerály a nenasycené mastné kyseliny.
Vstupte do e-shopu >>

 

Jak jsem sama poznala, pro výrobu makronek je velmi důležité mít dobrý recept. Zkusila jsem jich několik, protože ve výrobním procesu se vždy nějak lišily. A já chtěla najít nejjednodušší způsob, jak upéct dokonalé makronky. Nakonec se mi to povedlo. Inspiraci jsem našla na kitchenette.cz. Použila jsem zde uvedený základní recept a náplně a barvení potom už upravila podle sebe. 

Jak by měla vypadat správná makronka?

  • velikost v průměru cca 3 cm
  • napovrchu křupavá, uvnitř měkká a vláčná
  • měla by být krásně hladká, nepopraskaná a zaoblená
  • kolem dokola by měla mít střapatou nožku tzv. límec
Lahodná makronka je na povrchu křupavá, uvnitř jemná a vláčná / foto: archiv autorky

 

Suroviny na makronky:

  • 220 g jemné mandlové mouky
  • 300 g moučkového cukru
  • 180 g vaječných bílků (starších)
  • 100 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • potravinářské barvivo (červené, zelené)

Suroviny na karamelovou náplň:

  • 1 plechovka Salka svařená na karamel
  • 250 g másla

Suroviny na ovocnou náplň:

  • 150 g čerstvé nebo mražené ovoce lesní směs (maliny, jahody, borůvky, rybíz, apod.)
  • 30 g cukru
  • 80 ml smetany ke šlehání
  • 230 g bílé čokolády

Postup:

  1. Mandlovou mouku spolu s moučkovým cukrem dobře promícháme (nejlépe v mixéru nebo sekáčku) a poté prosijeme přes síto do mísy. Tím odstraníme veškeré hrudky a získáme co nejjemnější směs. 
  2. Bílky se špetkou soli dáme do kuchyňského robota a šleháme při nízké rychlosti. Postupně přidáváme krupicový cukr a šleháme tak dlouho, dokud se nevytvoří tuhý lesklý sníh
  3. Do sněhu postupně přidáváme směs mandlové mouky a cukru. Výsledná hmota by měla téct jako láva a když v ní uděláme vařečkou brázdu, pomalu se uzavře. Polovinu těsta přelijeme do druhé mísy a v tuto chvíli použijeme potravinářské barvivo. Jednu část těsta obarvíme nazeleno, druhou načerveno.
  4. Připravíme si plech s pečícím papírem, zdobící sáček s větší hladkou špičkou a můžeme se pustit do makronek. Na plechu tvoříme malá kolečka v průměru asi 3 cm a necháváme dostatečné rozestupy. Když je plech plný, několikrát jím bouchneme o stůl, aby se zbavily případných bublinek a špičky na povrchu. 
  5. Takto připravené makronky na plechu necháme zaschnout, trvá to asi 30 – 60 minut. Správný okamžik nastává tehdy, když se makronky dotknete a její povrch se už nelepí k vašemu prstu. Pak mohou do trouby.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 150°C cca 10 minut. Z trouby je vyndáme dřív, ještě než budou růžovět.
  7. Upečené makronky necháme na plechu zcela vychladnout a poté plníme připravenými náplněmi.
  8. Příprava karamelového krému je velmi snadná. Plechovku Salka den předem svaříme na karamel a necháme přes noc vychladnout v lednici. Do mísy dáme kousky másla, karamelové Salko a metličkami ručního šlehače vyšleháme jemný krém.
  9. Ovocnou náplň připravíme tak, že do malého rendlíku dáme ovoce s cukrem a vaříme do zhoustnutí. Poté přecedíme přes sítko a máme krásně hladkou ovocnou omáčku. Přendáme ji do malého hrnce, přilijeme smetanu ke šlehání, rozlámanou bílou čokoládu a vše necháme na nízkém plameni rozpustit. Dobře promícháme, aby se všechny suroviny propojily a dáme vychladnout
  10. Nakonec plníme makronky připravenými krémy. Zelené jsem naplnila karamelovým krémem a červené ovocným. 

Dobrou chuť!

Sekáček potravin Sencor / foto: 4home.cz

TIP: Sekáček potravin Sencor je velmi užitečný pomocník do domácnosti. Mandle nebo jakékoli oříšky rozemele najemno za pár vteřin. Rozseká zeleninu i maso.

Jednoduše vložíte suroviny do skleněné nádoby o objemu 1 litr a stisknete velké tlačítko. Nože z kvalitní nerezové oceli zaručují spolehlivé výsledky. Jednoduchý a praktický na údržbu.  

 

Co je dobré vědět:

  • Nepodceňujte výběr kvalitní mandlové mouky. Můžete si ji připravit také sami doma. V sekáčku rozemelte najemno blanšírované mandle a poté je přesejte přes jemné sítko. Dbejte na to, aby mouka byla co nejjemnější. 
  • Použijte starší vaječné bílky: den předem dejte bílky do širší misky, překryjte papírovým ubrouskem a nechte přes noc v lednici. 
  • Těsto by svojí konzistencí mělo skutečně připomínat lávu. Nemělo by být ani příliš husté, ani řídké.
  • Určitě nikdy nevynechávejte dobu zasychání makronek. Jen tak docílíte toho, že vám v troubě nepopraskají. 
  • Pečte raději vždy na nižší teplotu. Vysoká teplota také může způsobit jejich popraskání. 
  • Po upečení vyčkejte až na plechu zcela vychladnout, pak je snadno odlepíte od papíru.

Makronky mohou být nejen pro cukráře pěkný oříšek. Těsto vám neodpustí žádnou chybu. Chce to praxi a přesně dodržet každý krok. Pokud se náhodou nepovedly, zkuste to znovu. Zkoušejte a zkoušejte

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Vajíčkový chlebíček s majonézou patří mezi oblíbenou klasiku

Na tradiční vajíčkový chlebíček s majonézou se nedá nikdy zapomenout. V mládí jsme na něj …

Napsat komentář