Olej z černého kmínu používala na pleť už krásná královna Kleopatra. Víte proč?

Olej z černého kmínu je poněkud výjimečný. Jeho mimořádné vlastnosti využívala už egyptská královna Kleopatra, která se do historie zapsala zejména svou krásou. Olej z černého kmínu je totiž vynikající přírodní kosmetický prostředek. Skvělé uplatnění nachází zejména v péči o pleť, výborný je pro problematickou pokožku a vlasy. A nejen to. Jako součást zdravé výživy má také výrazný posilující účinek na lidské zdraví. Malou lahvičku s olejem se určitě vyplatí mít doma. Chcete-li mít lepší pleť, zkuste zkrátka olej z černého kmínu. Jak tento malý zázrak pomáhá?

Olej z černého kmínu má na pleť blahodárné účinky / fotokoláž: pixabay.com

 

Olej z černého kmínu

Olej z černého kmínu mezi ostatními rostlinnými oleji poněkud vyniká. Lisuje se za studena ze semen Černuchy seté, které se lidově říká černý kmín. Tato jednoletá bylina botanicky nazývána Nigella sativa patří do čeledi pryskyřníkovitých a dorůstá výšky přibližně 60 cm. Kvete modře od června do září. 

Ze semen rostliny se šetrným technologickým procesem lisuje olej žlutozelenéoranžové barvy a příjemně kořeněné chuti. Již v dobách starého Egypta ho používali pro podporu zdraví i krásy a byl ceněn jako egyptské zlato.

Koupit olej z černého kmínu >>

Semena černého kmínu jsou plná živin

Semena černého kmínu neboli Černuchy seté ukrývají v sobě více než 100 výživných látek, které mají blahodárné účinky na lidský organismus. Některé z nich jsou dokonce stále předmětem vědeckého bádání. 

Malá černá semínka sice vypadají jako kmín, ale nám známý kmín to opravdu není. Najdeme v nich vysoký obsah omega-6 a omega-3 mastných kyselin, kyseliny listové, dále jsou zastoupeny vitamíny skupiny B, vitamín E, D, A, z minerálů železo, vápník, měď, fosfor, zinek. Tento výčet účinných látek však není konečný, celkové složení semen černého kmínu je mnohem rozsáhlejší

O černém kmínu se více dozvíte v následujícím videu:

YouTube playerKliknutím přijmete marketingové cookies YouTube a spustíte video.

 

Lisováním semen za studena si získaný olej dokáže uchovat všechny cenné výživné látky. Pokud se rozhodnete olej z černého kmínu užívat, pečlivě si přečtěte etiketu na obalu výrobku. Důležité je, aby se jednalo skutečně o 100 % přírodní, čistý, za studena lisovaný rostlinný olej bez přídavku jakýchkoliv konzervantů, barviv, aromat či jiné chemie. Jen v této podobě se dokáže plnohodnotně uplatnit.

Olej z černého kmínu působí jako velmi silný antioxidant a často se řadí mezi širokospektrální antibiotika. Výrazně podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, dobré zažívání, eliminuje toxiny ve střevech, působí diureticky a pozitivně působí na činnost kardiovaskulárního systému. Přispívá k odhlenění organismu, chrání dýchací cesty a dobře se uplatní při onemocnění průdušek

Přírodní rostlinný olej z černého kmínu pomáhá rovněž při kožních onemocněních (elergie, lupénka, akné, ekzém) a drobných poraněních na pokožce.

Černucha setá neboli černý kmín je rychle rostoucí letnička, která může ozdobit vaši zahradu / foto: pixabay.com

 

Olej z černého kmínu na pleť

Pozitivní působení oleje z černého kmínu se neméně projevuje i v péči o pokožku. Jako výborný kosmetický prostředek se stává pro pleť cenným zdrojem vitamínu E, karotenoidů a minerálů. Používá se buď samostatně, nebo se přidává do různých přípravků určených zejména pro problematickou pokožku a vlasy. 

Bc. Anna Tlamková uvádí: “Karotenoidy obecně tvoří velmi významnou skupinu antioxidantů. Za jejich antioxidační aktivitu je zodpovědný řetězec konjugovaných dvojných vazeb, který dokáže zachycovat volné radikály.”

TLAMKOVÁ, ANNA. Antioxidanty a jejich detekce

TLAMKOVÁ, Anna. Antioxidanty a jejich detekce [online]. Brno, 2022 [cit. 2022-07-01]. Dostupné z: https://is.muni.cz/th/ue5si/. Diplomová práce. Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta. Vedoucí práce Monika DUŠKOVÁ.

Olej z černého kmínu má protizánětlivé a antimikrobiální účinky, zjemňuje pleť a přispívá k její hydrataci. Díky svým vlastnostem dokáže oživit a projasnit unavenou a suchou pokožku obličeje, krku a dekoltu

Velké množství antioxidantů obsažených v oleji z černého kmínu působí proti volným radikálům, brání oxidaci buněčných membrán, podílí se na obnově kožních buněk a tím zpomalují stárnutí pokožky.

Olej z černého kmínu je naprosto skvělý pro citlivou a ekzematickou pokožku. Napomáhá její regeneraci a mírní alergické projevy jako zarudnutí a svědění. Vhodný je také pro pleť postiženou akné či projevech lupénky.

Použití oleje z černého kmínu:

Olej naneste na pleť či problematické místo a jemně vetřete do pokožky stejně jako byste použili pleťové mléko nebo krém.

Olej z černého kmínu je také účinným pomocníkem na štípnutí od hmyzu, kdy eliminuje otok i svědění

Účinky oleje z černého kmínu jistě oceníte i v péči o nehty a vlasy. Velkou posilou je pro křehké nehty, zabraňuje jejich třepení a lámání. Vlasům dodá potřebné živiny a hydrataci, snižuje výskyt lupů a omezuje vypadávání vlasů. 

Autor: Hana S.

Jmenuji se Hanka a zdravý životní styl je pro mne reálným způsobem života. Cítím se tak mnohem lépe a plná energie. Byla jsem biohackerka ještě dávno před tím, než tento termín vůbec vznikl. Sama na sobě zkouším, co je pro mé tělo nejlepší a své poznatky se snažím předat dál prostřednictvím hodnotných článků. Psaným textem tvořím kvalitní obsah také jiných webových stránek (kontakt). Mám ráda dobrou kávu, pozitivní lidi, toulky přírodou, jízdu na kole a relaxaci při józe.

přečtěte si také

Babské rady na zácpu: Jaké jsou nejlepší lidové recepty?

Taková zácpa může pěkně znepříjemnit život. Přestože se mezi lidmi o ní příliš nemluví, trápí …

Napsat komentář