Máte pocit, že vám schází energie a potřebujete znovu dobít baterky? Pak jistě stojí za úvahu, zda nepřichází čas na důkladnou očistu. Velké množství škodlivých látek v těle oslabuje imunitní systém a narušuje rovnováhu vnitřního prostředí. Člověk je pak více náchylnější k nemocem. Mohou se objevit problémy se zažíváním, časté bolesti hlavy, únava a mnoho dalších zdravotních potíží. Špatná pleť a vlasy také umí pěkně potrápit. Přestože má lidské tělo přirozenou samočistící schopnost, čas od času potřebuje trochu pomoci. Detoxikační kúra navrátí ztracenou sílu, projasní vaši mysl a opět nastolí rovnováhu uvnitř organismu. Důležitou součástí každého očistného procesu je samotný jídelníček. Existují totiž potraviny, které detoxikační pochody v těle dokážou skvěle podpořit. Jaké to jsou?
Obsah článku
- 1 Detoxikace prospívá tělu
- 2 Strava je základem procesu detoxikace
- 3 Detoxikační potraviny na očistu organismu
- 4 1. Brokolice
- 5 2. Zelené superpotraviny
- 6 3. Česnek
- 7 4. Jablka
- 8 5. Řeřicha
- 9 6. Kopřiva
- 10 7. Červená řepa
- 11 8. Aloe vera
- 12 9. Citron
- 13 10. Rýže
- 14 11. Koriandr
- 15 12. Zaječická hořká voda
- 16 13. Zázvor
- 17 14. Bílé zelí
- 18 15. Avokádo
- 19 16. Řapíkatý celer
- 20 17. Kurkuma
- 21 18. Špenát
- 22 19. Artyčok
- 23 20. Ostropestřec mariánský
Detoxikace prospívá tělu
Pravidelná očista organismu patří ke zdravému způsobu života. Nejvhodnější dobou pro detoxikaci je jaro a podzim. Jarní očistná kúra probudí po dlouhé zimě tělo k životu a ta podzimní s příchodem sychravých dnů zvýší celkovou odolnost organismu. Kolikrát však i během roku můžete mít pocit, že nejste právě v nejlepší kondici. Důvodem mohou být různé škodliviny, které se v těle postupně usazují a vytváří tak nezdravé prostředí.
Nahromaděné škodlivé látky jsou pro organismus velkou zátěží. Negativně ovlivňují funkci jednotlivých orgánů (zejména játra, ledviny, střeva, klouby, lymfatický systém) a následně mohou být příčinou celé řady onemocnění. Detoxikační kúra pomáhá podpořit tyto orgány v činnosti a toxiny zanesené tělo se tak lépe pročistí.
Přirozené očistné pochody probíhají v těle neustále, ale ne vždy se daří efektivně vyloučit všechny škodliviny. Pokud je organismus vystaven vysokému náporu toxinů, dochází ke zpomalení samočistících schopností těla. A to je přesně chvíle na důkladnou očistu.
Žádná detoxikace se neobejde bez úpravy stravovacích návyků. Některé potraviny obsahují látky, které jsou pro očistný proces velkým přínosem, a proto jsou označovány jako detoxikační potraviny. Jak tělu pomáhají?
Strava je základem procesu detoxikace
S vnitřní čistotou těla úzce souvisí strava. Úspěšné detoxikace je možno dosáhnout vyčištěním orgánů trávicího traktu, především střev. Konzumace detoxikačních potravin podpoří vyprazdňování střev a účinnost celé očistné kúry se tak podstatně zvýší.
Nejjednodušším způsobem, jak střeva pročistit, je zařazení zásaditých potravin do detoxikačního jídelníčku. Zásadotvorné potraviny neutralizují kyselé látky v těle a přispívají k vytváření zdravého vnitřního prostředí. Odkyselení organismu je rovněž jedním z hlavních cílů detoxikační kúry.
Důkladná očista střev vyžaduje dostatečný příjem vlákniny, která podporuje střevní peristaltiku. V těle působí jako mechanický kartáč, takže organismus se efektivně zbaví i dlouhodobých usazenin. Vláknina rychle navodí pocit sytosti a nemá téměř žádnou energii.
Lukáš Prošek říká: “Ve špatně fungujícím trávicím traktu může docházet ke zvýšenému bujení baktérií a kvasinek, které způsobují kvašení nestrávených zbytků potravy a mění je v reaktivní sloučeniny. Ty pak tělo zpětně vstřebává – tento proces se nazývá autointoxikace.”
PROŠEK, LUKÁŠ. Detoxikace organismu jako prevence a léčba civilizačních chorob
Pro správnou funkci trávicí soustavy mají střeva zásadní význam. Budete-li jíst potraviny, které se podílí na pročištění orgánů trávicího traktu, budou pak tyto orgány lépe pracovat a tím sníží riziko trávicích obtíží.
Kromě střev vykonávají klíčovou úlohu při detoxu také játra, která patří mezi nejvytíženější orgány lidského těla. Játra mají za úkol zachytit a následně zpracovat všechny toxiny, které se v organismu nacházejí. A to není vše.
V játrech neustále dochází ke spoustě biochemických procesů ovlivňujících chod celého organismu. Významně zasahují do metabolismu bílkovin, cukrů a tuků, produkují některé hormony a ukládají se v nich důležité látky (železo, glykogen).
K lepší funkci jater přispívají i detoxikační potraviny, které mnoha způsoby pomáhají s odstraněním toxinů z těla. Podporují například čištění krve, vyplavení odpadních látek, chrání jaterní buňky, podílí se na procesu trávení, rozkladu toxinů a jejich odvodu z organismu.
Detoxikační potraviny na očistu organismu
Jak už bylo jednou řečeno, správný průběh očistného procesu dokáže podstatně ovlivnit už jen samotný jídelníček. Do jisté míry na něm závisí očekávaný účinek celé detoxikace. Hodně důležité je tedy to, co budete jíst a pít.
Aby se tělu opravdu ulevilo a skutečně jste pocítili příliv nové energie, je nutné z jídelníčku vyřadit veškeré průmyslově zpracované potraviny plné konzervantů, barviv, aromat a jiných přídavných látek, které zbytečně zatěžují trávicí systém a tudíž narušují detoxikační pochody v těle. Stejně tak bílé pečivo, sladkosti, kávu, alkohol, uzeniny, živočišné tuky a podobně je třeba při detoxu úplně vynechat.
Jídelníček při detoxu naopak představuje odlehčenou stravu s vysokým podílem zeleniny, ovoce, obilovin, luštěnin, probiotik a dalších detoxikačních potravin, které se díky svým obsaženým látkám podílí na vyplavení škodlivých látek z těla pryč.
Potraviny na detoxikaci organismu jsou plné vitamínů, minerálů, vlákniny, antioxidantů a probiotických kultur. Podporují funkci imunitního systému, urychlují trávení a na celý organismus mají přirozený čistící účinek.
Vzhledem k tomu, že detoxikační potraviny mají v sobě plno blahodárných živin, bylo by škoda omezovat jejich konzumaci jen na dobu očistné kúry. Z mnoha důvodů je jistě žádoucí, aby se v běžném jídelníčku objevovaly co nejčastěji.
Pravidelná konzumace detoxikačních potravin podpoří přirozené čistící pochody, takže tělo zvládne průběžně odbourávat přijaté škodliviny a ty se přestanou v těle hromadit. Tím pádem se budete i vy sami neustále cítit v pohodě, plni energie a vitality.
Které potraviny by v detoxikačním jídelníčku neměly chybět?
1. Brokolice
Brokolice se řadí mezi košťálovou zeleninu a je to jedna z nejzdravějších potravin. Obsahuje málo kalorií, zato plno vitamínů (C, K, E, betakaroten, kyselinu listovou) a minerálů (draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo). Poměrně bohatá je na vlákninu a enzymy podporující detoxikaci jater, metabolické pochody v těle a tvorbu krve.
Brokolici můžete chroupat syrovou, nebo využít k přípravě různých pokrmů. Aby si zachovala co nejvíce výživných látek a svou pevnou konzistenci, stačí ji jen krátká tepelná úprava, ideálně v páře.
2. Zelené superpotraviny
Zelené superpotraviny (chlorella, spirulina, zelený ječmen, mladá pšenice) by v detoxikačním jídelníčku určitě neměly chybět. Nachází se v nich nejvíce přírodních antioxidantů, které pomáhají játrům plnit jejich funkci. Zejména sladkovodní řasa chlorella a spirulina obsahují aminokyseliny důležité pro odstranění těžkých kovů.
Každá ze zelených superpotravin vyniká jedinečným obsahem živin, které přispívají k detoxikaci organismu. Jelikož se jednotlivé výživné látky navzájem podporují v působení, je přímo ideální konzumovat zelené superpotraviny ve společné kombinaci. Tohoto žádaného efektu je možno jednoduše dosáhnout například pomocí přírodního přípravku Blendea SUPERGREENS.
Blendea SUPERGREENS představuje sypkou směs 4 zelených superpotravin (zelený ječmen, spirulina, chlorella, mladá pšenice) obohacenou o špetku máty peprné pro lepší chuť. Když odměrku zelené směsi smícháte s jakoukoli tekutinou (voda, čerstvá šťáva z ovoce, zeleniny), získáte chutný nápoj s obrovskou dávkou energie.
Detoxikační nápoj však není jediný způsob, jak Blendeu SUPERGREENS užívat. Sypký prášek můžete vmíchat kamkoliv budete chtít: hodí se do jogurtu, ovesné kaše, smoothie i těsta na lívance. V každém jídle zvýší jeho nutriční hodnotu.
Když zařadíte zelenou Blendeu SUPERGREENS jako součást snídaně, nastartuje vás po ránu podobně jako šálek kávy, který byste naopak měli při detoxu vynechat. Blendeu SUPERGREENS můžete svému tělu dopřát každý den, nejen po dobu detoxikační kúry. Dlouhodobým užíváním lze dosáhnout nejlepších účinků na organismus.
Směs zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS podpoří správné trávení a veškeré očistné pochody v těle, posílí imunitu a dodá plno energie.
3. Česnek
Česnek má na očistný proces celou řadu příznivých účinků. Kromě spousty vitamínů a minerálů obsahuje také sirné sloučeniny, které se podílí na aktivaci jaterních enzymů zodpovědných za vylučování toxinů z těla. Esenciální aminokyseliny pomáhají játrům produkovat žluč, která následně přispívá k odstranění toxinů rozpustných v tucích.
Pro své antibakteriální působení je česnek v lidovém léčitelství považován za přírodní antibiotikum. Jeho důležité aktivní složky (alicin a allyl sulfid) také příznivě ovlivňují snižování výskytu parazitů ve střevech. V kombinaci s citronem napomáhá odstranit vápenaté usazeniny z těla. Pomáhá čistit krev a snižuje riziko krevních sraženin.
Detoxikačního účinku lze dosáhnout už tehdy, pokud do jídla přidáte 2 – 4 stroužky čerstvého česneku.
4. Jablka
Ve zdravém jídelníčku není jablek nikdy dost. Do šťavnatého plodu se můžete zakousnout vždy, když na něj dostanete chuť. Jablka vynikají nemalým množstvím vlákniny (pektinu), která při průchodu trávicím traktem dokonale pročistí tlusté střevo.
Jablka jsou plná vitamínů (C, skupiny B, E), minerálů (železo, hořčík, vápník, fosfor), antioxidantů, enzymů a mnoha dalších zdraví prospěšných látek. Podporují funkci jater, zvyšují produkci žluče a pomáhají v těle udržovat zdravou střevní mikroflóru.
Jablka se dají výborně kombinovat s ostatními detoxikačními potravinami jako je například červená řepa, zázvor, nebo citron. Nabízí široké využití v kuchyni, takže není nutné je konzumovat pouze v syrovém stavu.
5. Řeřicha
Řeřicha je svěží nenáročná zelená bylinka, která je plná zdraví a síly. Příznivě působí na trávení, povzbuzuje činnost jater a žlučníku, zvyšuje přirozenou obranyschopnost organismu, pomáhá s tvorbou krve a při zánětech močového ústrojí.
Řeřicha obsahuje hodně vitamínu C, K, beta karotenu, neméně významný je také vitamín E, z minerálů železo, draslík, síra, hořčík, jód a vápník.
Tuto jednoduchou bylinku s lehce štiplavou chutí připomínající ředkvičky můžeme snadno klíčit, nebo pěstovat doma na okenním parapetu. Čerstvá nať skvěle ladí k pomazánkám, dipům, lze ji přidat do zeleninového salátu nebo polévky.
6. Kopřiva
Kopřiva je další skvělou bylinkou, která nachází své využití především v jarním detoxikačním jídelníčku. Díky svým vlastnostem prospívá tělu v mnoha směrech. Kopřiva působí podpůrně na játra, ledviny a lymfatický systém. Obsažené výživné látky pomáhají čistit krev, nastartovat metabolismus a jsou velkou posilou pro imunitu. Mají také protizánětlivé účinky.
Kopřiva je bohatá na železo, hořčík, draslík, fosfor, vitamíny skupiny B, a C, K, A. Značné množství chlorofylu a antioxidantů přispívá k přirozeným očistným pochodům v těle.
Čerstvé mladé kopřivy lze přidat do různých smoothie, dobře se kombinují se sladším ovocem. Také se hodí stejně jako sušená bylinka na přípravu kopřivového čaje.
7. Červená řepa
Červená řepa dokáže důkladně pročistit tělo od škodlivých látek, jako je třeba hliník nebo olovo. Podporuje také vylučování soli z organismu. Obsahuje účinné antioxidanty, které pomáhají regenerovat jaterní buňky, zlepšuje činnost ledvin, žlučníku a blahodárně působí na žaludeční činnost.
Červená řepa je velkou posilou pro imunitu. Obsažené živiny brání překyselení organismu, zlepšují prokrvení mozku, mají příznivý vliv na oběhový systém a podílí se na tvorbě červených krvinek v kostní dřeni.
Červená řepa v sobě ukrývá spoustu vlákniny, která podporuje činnost střev. Najdeme v ní vitamíny skupiny B, C, D, E, karoten, minerály hořčík, železo, sodík, draslík a dále kyselinu listovou, antokyany, betanin, betacyanin.
Největší výživovou hodnotu má řepa v syrovém stavu. Připravit z ní můžete čerstvou šťávu, přidat do smoothie, nebo udělat pomazánku. Vynikající je v zeleninových salátech.
8. Aloe vera
Aloe vera na pohled vypadá jako kaktus. Uvnitř silných dužnatých listů ukrývá čirý gel, v němž se nachází celá řada zdraví prospěšných látek, které usnadňují detoxikační pochody v těle a mají pozitivní vliv na trávení. Aloe vera má silné antioxidační účinky, pomáhá posilovat přirozenou obranyschopnost těla, podporuje funkci jater a slinivky břišní.
V rostlině aloe vera se nachází více než 200 aktivních látek, minerály, vitamíny, organické kyseliny, pryskyřice, enzymy, hořčiny, lignin (nerozpustná vláknina), antioxidanty a mnohé další.
Aloe vera můžete doma úspěšně pěstovat jako pokojovku. Nejlepší detoxikační účinky má čerstvá šťáva zpracovaná z listů za studena. Můžete ji smíchat s jakoukoli tekutinou (voda, čerstvá šťáva z ovoce a zeleniny), přidat do smoothie nebo ovesné kaše.
9. Citron
Obyčejná voda s citronem je důležitou součástí detoxikačního jídelníčku. Přestože je citron sám o sobě kyselý, působí v lidském těle zásadotvorně a bojuje tak proti překyselení organismu. Jako účinné diuretikum pomáhá rychleji vyplavit všechny toxiny z těla. Čerstvá šťáva z citronu čistí krev, podporuje tvorbu žluči a tím přispívá k lepší očistě jater.
Toto citrusové ovoce bohaté na vitamíny a minerály obsahuje velké množství vitamínu C, který působí jako přírodní antioxidant. Citronová šťáva rozproudí metabolismus, přispívá k dobrému trávení a je výraznou posilou pro imunitní systém.
Sklenici vlažné vody s čerstvou šťávou z citronu se doporučuje užívat ráno před snídaní. Tento nápoj dodá tělu také velmi potřebnou vlákninu. Citronovou šťávu lze přidat do jogurtu, smoothie, nebo zálivky na salát.
10. Rýže
Při detoxikaci je rýže vynikajícím pomocníkem. Podporuje přirozené očistné pochody v těle a její vlastnosti se skvěle uplatní zejména při očistě střev. Tato dietní potravina podporuje lepší trávení, účinně pomáhá vyplavit toxické látky z těla, zrychlit metabolismus, posílit imunitní systém a má protizánětlivé účinky.
Pro účely detoxikace má však význam pouze hnědá rýže natural, která je pro tělo zdrojem cenných bílkovin, některých vitamínů skupiny B, vitamínu E, mnoha minerálů (hořčík, zinek, vápník, atd.), antioxidantů a vlákniny. Nachází se v ní významné množství slizotvorných látek blahodárně působících na zdravé zažívání.
Rýže je vynikající surovinou pro celou řadu chutných receptů, dobře se kombinuje se zeleninou i ovocem.
11. Koriandr
Čerstvý koriandr je bylinka s aromatickými zelenými listy, které mají lehce štiplavou chuť. Velmi účinně dokáže zbavit tělo těžkých kovů, jako je olovo, rtuť a hliník. Povzbuzuje činnost slinivky, pomáhá při trávicích obtížích a ničí škodlivé střevní parazity.
Listy koriandru obsahují spoustu vitamínů B1, B2, C a A a dalších výživných látek, které prospívají normálnímu trávení.
Koriandr můžete přidat do salátu, nebo jako koření do jídla. Často bývá součástí tradičních receptů asijské kuchyně.
12. Zaječická hořká voda
Zaječická hořká voda jako přírodní detoxikační prostředek má svou dlouholetou tradici. Tato minerální voda s přirozeně projímavými účinky se využívá zejména při očistě střev a nastolení pravidelného zažívacího rytmu. Jemným a šetrným způsobem rozpouští obsah střev a podporuje činnost jater.
Specifické složení Zaječické hořké vody spočívá v obsahu hořčíku a síranových sloučenin, které mají blahodárný vliv na celý organismus. Zaječická hořká představuje nejčistší pramen s vysokým množstvím síranu hořečnatého. Díky tomu je také velmi ceněna.
Nejsilnější toxické látky se hromadí ve střevech, a proto důkladná očista střev je základem každé cílené detoxikace. Na očistnou kúru stačí jedna láhev Zaječické hořké vody.
13. Zázvor
Zázvor je silně aromatický kořen s lehkou citrusovou vůní, který v lidovém léčitelství nachází široké uplatnění. Tento silný antioxidant podporuje cirkulaci krve a tím napomáhá vyplavení toxinů z těla. Má protizánětlivé, antimikrobiální účinky a podílí se na snižování hladiny cholesterolu. Pomáhá tlumit různé bolestivé projevy, podporuje trávicí procesy, tvorbu žluči a je účinným pomocníkem při nachlazení.
Typicky štiplavou chuť zázvoru dodává látka zvaná gingerol, která má spoustu zdraví prospěšných účinků na organismus. Oddenek zázvoru obsahuje silice, vitamíny A, B, C, E, minerály (hořčík, vápník, draslík, železo, sodík a další živiny.
Zázvor lze použít na přípravu zázvorového čaje, nebo vody. V kuchyni nachází využití v celé řadě receptů.
14. Bílé zelí
Bílé hlávkové zelí je vynikající košťálová zelenina na detoxikaci. Šťáva z čerstvého či kvašeného zelí je oblíbený nápoj na očistu jater. Zelí pozitivně působí na imunitní systém, nervovou soustavu, zvyšuje krvetvorbu, působí proti baktériím a čistí střeva.
Hlávkové zelí je doslova poklad v kuchyni, který ukrývá mnoho tělu prospěšných látek. V zelí se skrývá velké množství vitamínu C, dále vitamín K, E, skupiny B, kyselina listová, minerály (hořčík, vápník, zinek, fosfor) a spousta vlákniny. Kysané zelí je pro tělo bohatým zdrojem přínosných probiotických baktérií podporujících zdravé trávení.
Hlávkové zelí nachází v kuchyni všestranné použití, hodí se na odšťavnění, do salátu i na tepelnou úpravu.
15. Avokádo
Avokádo rozhodně patří mezi zdravé potraviny. Obsažené cenné sloučeniny blahodárně působí na funkci jater a správnou činnost ledvin. Vysoký podíl vlákniny pomáhá s bezproblémovým trávením a podporuje pravidelné pohyby střev.
Avokádo působí v těle jako silný antioxidant. Vyniká vysokým obsahem vitamínů skupiny B a dále vitamínu C, K, E. Z minerálů je bohatě zastoupen draslík, vápník, železo, hořčík, mangan, sodík a zinek. Přítomnost kyseliny olejové prospívá správné funkci nervové soustavy.
Avokádo je nejzdravější, pokud ho kombinujete s další zeleninou nebo ovocem.
16. Řapíkatý celer
Řapíkatý celer si jistě zaslouží své místo ve zdravém jídelníčku, protože obsahuje obsáhlé množství výživných látek. Šťáva z řapíkatého celeru pomáhá vyčistit játra od různých škodlivin, zlepšit trávení, podílí se na odvodnění organismu a je velkou posilou pro imunitní systém.
Celer je plný vitamínů, minerálů a dalších látek se silným antioxidačním a protizánětlivým účinkem. Tělu dodá například vitamín K, B2, B6, C, A, draslík, mangan, vlákninu, flavonoidy a kyselinu pantothenovou. Přestože má nízký obsah kalorií dokáže zasytit.
Na detoxikaci organismu pomáhá především celerová šťáva, ale celer je i skvělou součástí běžného jídelníčku. Hodí se do salátů, polévek, pomazánek, apod.
17. Kurkuma
Kurkuma ukrývá ve svém oddenku nespočet zdraví prospěšných látek stejně jako zázvor. Toto mírně aromatické koření chutná trochu štiplavě a nahořkle. Jeho hlavní složkou je sytě žluté barvivo kurkumin, což je silný antioxidant, který pomáhá harmonizovat jaterní funkce, usnadňuje přirozené trávení, podporuje tvorbu žluči, má protizánětlivé účinky a posiluje imunitní systém.
Kurkuma je oblíbenou součástí jídel asijské kuchyně a v kombinaci se zázvorem se její účinky ještě zesilují. Kurkumu jako koření lze přidávat do různých pokrmů a pít ve formě čajů.
18. Špenát
Špenát je výborná listová zelenina plná důležitých živin pro zažívací ústrojí. Tento silný antioxidant posiluje přirozenou obranyschopnost organismu, odvodňuje tělo, podporuje tvorbu krve a přispívá k pročištění střev.
Díky vysokému obsahu chlorofylu pomáhá s odplavením toxických látek z těla. Špenát je bohatý na vlákninu a na lidský organismus má alkalizační účinek.
Linda Loulová říká: “Chlorofyl okysličuje, čistí a regeneruje organismus. Z chemického pohledu, se chlorofyl podobá lidskému hemoglobinu. Posiluje obranyschopnost člověka a pročišťuje krev.”
LOULOVÁ, LINDA. Fenomén zvaný superpotraviny
Špenát je významným zdrojem vitamínů skupiny B, vitamínu A, C, kyseliny listové, hořčíku, manganu, železa, draslíku a mědi.
Vařením špenát ztrácí vitamíny, proto je vhodnější jeho konzumace v čerstvém stavu. Mladé špenátové listy lze přidat do salátu, smoothie či těstovin.
19. Artyčok
Artyčok je výborná lahůdková zelenina s mnoha blahodárnými účinky na lidské tělo. Má výrazné antioxidační vlastnosti. Vyniká vysokým obsahem hořčin (zvaných také amara), které příznivě působí na činnost celého trávicího traktu (játra, žlučník, slinivku břišní, žaludek) a podporují tvorbu trávicích šťáv.
Kromě hořčinů jsou artyčoky cenným zdrojem flavonoidů, autokyanů, vitamínu A a skupiny B, draslíku, manganu, organických kyselin, inulinu a vlákniny.
Artyčok prospívá látkové výměně a podílí se na detoxikačních pochodech v organismu. Velkou posilou je také pro imunitní a cévní systém, napomáhá tvorbě krve.
Jako zelenina se ke konzumaci využívají květní úbory. Hodí se na přípravu celé řady zeleninových pokrmů, nebo se z artyčoku připravuje čaj.
20. Ostropestřec mariánský
Ostropestřec mariánský je ideální pomocník při detoxikaci. Svým vzhledem připomíná bodlák a je nejznámější bylinou na podporu optimální funkce a regeneraci jater. Má silné antioxidační a protizánětlivé účinky.
Hlavní účinnou látkou je silymarin, který představuje celý komplex látek s blahodárným vlivem na zdraví jater. Ostropestřec mariánský přispívá k normálnímu trávení, podporuje přirozenou odolnost organismu, napomáhá normální činnosti srdce a udržení normální hladiny cukru v krvi.
Semena ostropestřce mariánského lze použít na přípravu čaje, nebo je přidat do salátu, ovesné kaše, jogurtu, apod.
Kromě těchto vyjmenovaných potravin pomáhají s účinnou detoxikací také různé bylinky, které se nejčastěji používají na přípravu čaje. Více se dozvíte v následujícím videu:
Nezbytnou součástí očistné kúry je pravidelný pitný režim. Proto na něj nezapomínejte, Za den byste měli vypít alespoň 2 litry tekutin. Tekutiny pomáhají vyplavit škodlivé látky z těla pryč. Na pití je nejlepší obyčejná neperlivá voda, různé bylinné čaje či čerstvé šťávy ze zeleniny a ovoce.