Konečně nadešel ten správný čas na Banana bread. Na jeho přípravu se chystám už poměrně dlouho, ale nikdy mne žádný z receptů nijak zvlášť neoslovil. Teprve nedávno jsem narazila na banánový chlebíček dle mých představ: z kokosové mouky, bez vajec a cukru, a navíc v kakaové podobě. To je ono! Základní inspirace by tu byla. Vzhledem k tomu, že se doma nacházel trs banánů volající po rychlém zužitkování, bylo rozhodnuto. Zapojila jsem vlastní fantazii a jednoduchý zdravý moučník byl na světě. Nádherně vláčný, žádná dusivka a chuťově naprosto fantastický… Určitě ho zkuste taky, věřím, že vás nadchne stejně jako mne. Už ho totiž peču i dvakrát do týdne:-).
Banana bread bez lepku
Banana bread je jeden z nenáročných receptů, na kterém není co pokazit. Zaručeně si na něm pochutnáte a zaženete tak neodolatelné chutě na něco sladkého a dobrého. V každém případě si ale zaslouží opravdu kvalitní suroviny.
Pokud navíc použijete i ovesnou mouku v bezlepkové variantě, můžete Banana bread bez obav zařadit na pravidelný jídelníček celiaků. Ovšem stejnou službu vám prokáže, jestliže se klasické mouce jenom vyhýbáte a nebo se snažíte udržet optimální váhu. Banánový chlebíček skvěle doplní pohodovou chvilku se šálkem kávy, ovšem hodí se i na snídani. Z hlediska zdravé výživy mu totiž není co vytknout.
Ingredience:
- 1 a ½ hrnku mouky (dala jsem ovesnou a kokosovou v poměru 1:1)
- ½ hrnku raw kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky bezlepkového prášku do pečiva
- ½ hrnku kokosového oleje (v tuhém stavu)
- 3 střední bio banány
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 lžíce datlového sirupu
- 1 lžička jablečného octa
- špetka soli (dala jsem himalájskou)
- voda dle potřeby (přibližně ½ dcl)
- různé oříšky a semínka (dala jsem kešu, mandle, konopná semínka, piniová jádra)
- strouhaný kokos na posypání
Postup:
- Vezmeme dvě mísy, jednu na suché suroviny a druhou na mokré. Do připravené mísy prosijeme ovesnou a kokosovou mouku, přidáme prášek do pečiva, jedlou sodu, raw kakao a osolíme špetkou soli. Zlehka promícháme a směs doplníme o drobně nasekané oříšky a semínka (nemusí být, i tak bude banana bread výborný). Můžeme dát cokoli, co je právě doma po ruce. Já jsem zvolila kešu ořechy, mandle, piniová jádra a konopná semínka, a ta jsem zamíchala mezi suché ingredience.
- Poté oloupeme asi tři zralé banány, které v druhé míse rozmačkáme vidličkou do kašovité konzistence. Přidáme kokosový olej, datlový sirup, vanilkový extrakt a jablečný ocet. Vše řádně promícháme a do vzniklé hmoty po lžících postupně přisypeme sypkou směs. V této chvíli je nutné pokaždé přidat asi dvě lžíce vody, aby se vše krásně spojilo dohromady a vzniklo krásně hladké těsto. Celkové množství vody se dá jen stěží odhadnout, prostě tak, aby výsledné těsto nebylo příliš řídké, ale krásně tvárné a mazlavé.
- Směs nalijeme do formy na chlebíček dlouhé 22 cm a vyložené pečícím papírem. Uhladíme na povrchu a posypeme strouhaným kokosem. Dáme péct do předehřáté trouby na 180°C asi 45 minut. Každá trouba peče jinak, proto je dobré přesný čas přizpůsobit vlastním zkušenostem. V průběhu pečení kontrolujeme špejlí, jakmile těsto nelepí, je hotovo.
- Upečený banánový chlebíček vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme zcela vychladnout.
TIP: Silikonová forma na biskupský chlebíček BANQUET je vyrobena z velmi praktického materiálu, který se díky svým jedinečným vlastnostem uplatní také v kuchyni. Neváže na sebe chutě a pachy připravovaných pokrmů, lehce se udržuje a chlebíček jde velmi snadno vyklopit.
Klasická obdélníková forma v červené barvě odolá teplotám až do 240°C, je vhodná do mikrovlnné trouby a lze ji vložit do myčky na nádobí.
Během pečení se kuchyní line nádherná kokosová vůně, a tak kolikrát krájím Banana bread ještě vlahý. Plátek potřu arašídovým máslem a na talíři doplním několika kolečky banánu. To prostě nemá chybu a k snídani úplně ideální!