Myslíte, že nejdou Vánoce a zdravý životní styl spolu dohromady? Kdepak, opak je pravdou. Když budete chtít, nemusíte se ani trochu obávat, že přes Vánoce jako již tradičně zase přiberete. Můžete si naplánovat takový jídelníček, který bude zcela v souladu s vaším redukčním režimem. A bez nejmenších výčitek svědomí si můžete dopřát i talíř cukroví! Samozřejmě, že ani zdravého cukroví nemůžete sníst nepočitatelně. Vždy a všude platí, všeho s mírou. Na druhou stranu, když si upečete vánoční cukroví s vyšším obsahem bílkovin, bude vám stačit jen pár kousků a budete sytí. Tím pádem zachováte stanovený denní limit proteinů a vaše hubnutí nebude ničím ohroženo. Dostatek bílkovin v jídelníčku je základní předpoklad štíhlého, pevného a krásného těla. Zkuste to tedy letos jinak. Recepty na cukroví plné bílkovin naleznete o pár řádků níž.
Obsah článku
Vánoční hubnutí s proteiny
Pokud se právě snažíte zhubnout, nemusíte mít nejmenší obavy z toho, že nastávající období vánočního mlsání vaši snahu ohrozí. I během Vánoc lze dodržovat zásady redukčního jídelníčku, které jsou postavené na sníženém příjmu sacharidů oproti bílkovinné složce stravy. Na tomto principu je založena také funkční proteinová dieta KetoMIX, kterou v pohodě zvládnete dodržovat i o Vánocích. Abyste zachovali zvýšený denní příjem bílkovin, můžete si upéct cukroví s vysokým obsahem proteinů. Budete mít dobrý pocit z toho, že dokážete hubnout i o Vánocích a přitom si nemusíte nic odpírat. Uvidíte, že zachutná i dalším členům rodiny, kteří jistě ocení jeho vysoké nutriční hodnoty.
Bílkoviny neboli proteiny jsou důležité pro výživu svalů. Při jejich nedostatku můžete zvedat činky jak chcete, ale svaly vám nikdy nenarostou. Čím více svalů máte, tím rychleji a efektivněji hubnete, a to i v době, kdy ležíte doma na gauči. Bílkoviny se podílí na rychlejším metabolismu a následném spalování tukových zásob v těle.
Cukroví plné proteinů
Zdravé cukrové plné bílkovin nemusí být jen na vánočním stole všech fitness nadšenců. Chuťově ho od tradičních tučných a přeslazených variant určitě ani nerozeznáte. Díky obsahu bílkovin si cukroví zachová skvělé výživové hodnoty a vy si jej můžete dopřát v přiměřeném množství jako plnohodnotnou součást zdravé snídaně či svačiny. Inspirovat se můžete následujícími recepty, avšak vlastní fantazii se meze nekladou.
Vánoční perníčky
Suroviny:
- 150 g celozrnné špaldové mouky nebo ovesných vloček rozemletých najemno
- 1 odměrka čokoládového syrovátkového proteinu
- 2,5 lžičky perníkového koření
- 2,5 lžičky prášku do pečiva
- 3 vrchovaté lžíce mandlového másla (nebo jakékoli jiné ořechové máslo)
- 2 vejce
- 2 lžíce medu případně pár kapek stévie
- mouka na pomoučení válu
- 1 vejce na potření
Postup:
Nejprve v misce smícháme všechny sypké ingredience (ovesnou mouku, čokoládový protein, perníkové koření, prášek do pečiva), poté postupně vmícháme vejce, mandlové máslo a med. Těsto propracujeme rukama a dáme uležet na půl hodiny do lednice. Mezitím si připravíme vál, pomoučíme ho moukou a odleželé těsto rozválíme. Pomocí formiček vykrajujeme perníčky, které pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu přibližně 15 minut. Po upečení perníčky potřeme rozšlehaným vejcem. Perníčky můžete ozdobit rozpuštěným kokosovým máslem a nebo lze roztopit rýžovou čokoládu ve vodní lázni se lžičkou kokosového oleje. Perníčky skladujeme nejlépe v plechové dóze a pokud máte pocit, že nejsou dostatečně měkké, můžete k nim přidat rozkrojené jablko.
Vanilkové rohlíčky
Suroviny:
- 150 g pohankové mouky
- 50 g vanilkového proteinu
- 50 g mletých mandlí
- 60 ml mléka
- 20 g kokosového oleje
- 1 vejce
- 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu
Postup:
Všechny ingredience smícháme dohromady a uhněteme těsto, které dáme na chvíli uležet do lednice. Poté z těsta tvarujeme klasické rohlíčky, pokud chcete, můžete použít formu. Rohlíčky klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme přibližně 15 minut v troubě předehřáté na 190 °C. Jakmile získají nazlátlou barvu, jsou hotové. Možná vás překvapí, jakou mají rohlíčky lahodnou chuť.
Nepečené ořechové kuličky
Suroviny:
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g makadamových ořechů
- 30 g sušených datlí
- 3 lžíce vanilkového proteinu
- 3 lžíce strouhaného kokosu
- 2 lžíce nepraženého kakaa
- sezamová semínka a kokos na obalení
Postup:
Nejprve dáme datle na 15 minut odmočit. Mezitím rozmixujeme ořechy a smícháme je s ostatními ingrediencemi. Přidáme odmočené datle a ještě jednou rozmixujeme. Vznikne pevná směs, ze které rovnou rukama formujeme malé kuličky a následně je obalíme v sezamu nebo kokosu. Hotové kuličky vkládáme do papírových košíčků.
A jaké cukroví se objeví u vás doma na Vánoce? Podělte se o své favority!