Kvasinky jsou zcela přirozenou součástí lidského těla. Každý organismus si dokáže zcela sám regulovat jejich množství. Ale jen za předpokladu, že je vnitřní prostředí v rovnováze. Pokud je něčím narušeno, dochází k přemnožení kvasinek, které mohou následně způsobovat celou řadu zdravotních potíží. Počínaje chronickou únavou a bolestmi kloubů či ekzematickou pokožkou konče. Kvasinky totiž umí pěkně potrápit a oslabit celý organismus. Zbavit se nepříjemných projevů nadměrného výskytu kvasinek v těle může být někdy obtížné, ale ne přímo nemožné. Klíčem k úspěchu je úprava stravy. Protikvasinková dieta je právě jeden z nejlepších způsobů, jak zabránit nekontrolovatelnému množení kvasinek. Co tedy jíst a jakým potravinám se vyhnout? Postupně si rozebereme celý jídelníček a na konci článku najdete i několik jednoduchých receptů.
Obsah článku
- 1 Kvasinky v lidském těle
- 2 Kvasinková infekce – kandidóza
- 3 Jak se zbavit kandidózy
- 4 Protikvasinková dieta vyhladoví kvasinky
- 5 Začněte detoxikací
- 6 Pokračujte v protikvasinkové dietě
- 7 Přehled potravin při kvasinkové dietě
- 8 Jezte potraviny, které likvidují kvasinky
- 9 Jídelníček protikvasinkové diety
- 10 Recepty pro protikvasinkovou dietu
- 11 Pohyb a čerstvý vzduch
Kvasinky v lidském těle
Za normálních podmínek kvasinky tělu velmi prospívají. Jsou důležitou součástí střevní mikroflóry a žijí v rovnováze s ostatními bakteriemi. V těle se nachází až 20 různých druhů kvasinek a samy o sobě nezpůsobují žádný problém. Kvasinky podporují trávení a zlepšují vstřebávání živin. Když se ale přemnoží, mohou mít spoustu nežádoucích účinků na zdraví. Celé tělo zaplaví svými toxickými výměšky, což se následně projeví oslabením a narušením fyziologických funkcí celého organismu.
Nadměrné šíření zákeřných kvasinek v těle podporuje narušená rovnováha vnitřního prostředí. Překyselený organismus umožňuje šíření a růst plísní, naopak zásadité prostředí zpomaluje pohyb kvasinek a způsobuje jejich hromadění na jednom místě. Je-li organismus jakkoli oslaben, například v důsledku nemoci, rovněž vzniká prostor pro nadměrné množení kvasinek.
Bc. Michaela Kreplová uvádí. “V klinické praxi se lékaři nejčastěji setkávají s případy mykóz, pro něž je charakteristická různá míra invaze do hostitelské tkáně. Mohou postihovat různé tělní lokality a projevit se rozmanitými klinickými příznaky. Podle nich lze rozdělit mykózy do tří skupin: povrchové, subkutánní a systémové”
KREPLOVÁ, MICHAELA. Studium problematiky medicínsky významných kvasinkových infekcí
Na přemnožení kvasinek v těle se může podílet:
- oslabený imunitní systém
- nezdravá strava (velká konzumace cukru, bílé mouky, mléka, alkohol)
- časté užívání antibiotik
- užívání antikoncepčních pilulek
- nadměrný stres
- kouření
- nedostatek spánku
Projevy nadměrného výskytu kvasinek jsou značně různorodé a někdy není právě snadné je rozeznat. Přemnožené kvasinky ohrožují trávicí soustavu, dýchací ústrojí, pohlavní orgány, pokožku. Jejich přítomnost v těle spolehlivě odhalí až laboratorní testy. V některých případech pak mohou kvasinky vyvolat kvasinkovou infekci (kandidózu).
Kvasinková infekce – kandidóza
Kvasinková infekce neboli kandidóza postihuje ženy i muže všech věkových kategorií a negativně ovlivňuje funkci jednotlivých vnitřních orgánů. Nejčastěji bývá vyvolána plísněmi rodu Candida albicans, ale kvasinkové infekce mohou být způsobeny i jinými kandidami.
Bc. Tereza Svobodová říká: “Kandidy jsou eukaryotické kvasinkové organismy, které jsou větší než bakteriální buňky. Jejich tvar do jisté míry závisí na kultivačních podmínkách, nejčastěji se však vyskytují ve formě oválných buněk označovaných jako blastokonidie. Kromě blastokonidií jsou zástupci rodu Candida s výjimkou C. glabrata a C. parapsilosis schopny tvořit pravé hyfy nebo pseudohyfy. Schopnost objevovat se ve dvou životních formách se u kvasinek označuje jako dimorfismus.”
SVOBODOVÁ, TEREZA. Smíšené biofilmy druhů rodu Staphylococcus a Candida
Kvasinka Candida albicans žije v celém našem těle a za normálních podmínek je naprosto neškodná. Když se ale přemnoží, vyvolá infekci (kandidózu). Ke vzniku kandidózy jsou náchylnější lidé se sníženou imunitní reakcí, trpící alergiemi nebo právě probíhajícím virovým onemocněním. Kandidózu ale může způsobovat i spousta dalších faktorů, jak již bylo uvedeno výše. Velkou roli hraje také nadměrná konzumace cukru a sladkých jídel. Kvasinky totiž přitahuje všechno, co je sladké a co kvasí.
Projevy kvasinkové infekce mohou být někdy natolik různorodé, že vás mnohdy hned na první pohled ani nenapadne souvislost mezi příznaky nějakého onemocnění a kvasinkovou infekcí. Vzhledem k tomu, že je Candida albicans všudypřítomná, kandidóza může propuknout kdekoliv v lidském těle, případně na více místech současně, a proto může mít také mnoho doprovázejících příznaků (trávicí potíže, bolesti hlavy, alergie, ekzémy, únava, atd.).
Kvasinkám se velmi dobře daří ve vlhkém, temném a teplém prostředí, takže velmi často napadají trávicí systém, močovou soustavu a pohlavní orgány. Vyskytují se v dutině ústní, uších, na nehtech prstů nohou a rukou, v plicích, kloubech, srdečních chlopních, najdeme je zkrátka všude, kde mají pro svůj život příhodné podmínky.
Nejčastější projevy kandidózy:
- snížená přirozená obranyschopnost organismu
- častá nemocnost
- dlouhodobá únava
- bolesti hlavy
- nespavost
- špatná soustředěnost, poruchy paměti
- vaginální infekce
- hormonální nerovnováha
- špatný dech, povlak na jazyku, afty
- problémy s trávením
- bolesti svalů, kloubů
- zahlenění, astma, alergická rýma
- suchost, svědění očí
- kožní alergie, ekzémy, zápach pokožky
- lámavé nehty, vlasy
Jak se zbavit kandidózy
Vyzrát nad přemnoženými kvasinkami v těle může být někdy obtížné. Kvasinky se totiž velmi rády vrací tam, kde jim bylo dobře. Trvalých výsledků je proto možné dosáhnout pouze specifickou úpravou stravy za pomoci tzv. protikvasinkové diety, která má za cíl kvasinky vyhladovět a tím zabránit jejich nadměrnému šíření v těle. Když nebudou mít kvasinky potravu pro svůj růst a podmínky ke množení, nepřežijí.
Protikvasinková dieta vyhladoví kvasinky
Protikvasinková dieta nemá vůbec nic společného s hubnutím. Jedná se o specificky sestavený jídelníček, jehož podstatou je vyřazení určitých potravin, které poskytují kvasinkám výživu (obilniny, cukry, ovoce, škroby, kvasnice, alkohol). Kvasinky potřebují ke své existenci zejména kyselinotvorné prostředí, proto je důležité obnovit ztracenou vnitřní rovnováhu organismu a vyrovnat hodnoty pH.
Adam Wagner uvádí: “Téměř každý kmen střevních baktérií může působit, jak pozitivně, tak negativně, tudíž je klíčové aby nedocházelo k dysbióze a přemnožení určitého kmenu střevních baktérií a byla zajištěna jejich vzájemná stabilita.”
WAGNER, ADAM. Střevní mikrobiom v kontextu současných poznatků
Kvasinkám velmi dobře svědčí vyšší příjem jednoduchých cukrů (sladkosti, koláče, koblihy, sladké limonády), bílého pečiva, dále alkohol a různé konzervanty. Tyto potraviny je tedy nutné z jídelníčku zcela vyloučit.
Protikvasinková dieta současně klade důraz na zvýšenou konzumaci potravin s probiotickými, prebiotickými a antimykotickými účinky. Neméně důležité jsou také potraviny bohaté na vlákninu a pravidelný pitný režim. Dostatek tekutin přispívá k efektivnímu pročištění organismu a pomáhá rychleji vyplavit z těla přemnožené kvasinky.
Adam Wagner říká: “Probiotika jsou již specifické bakterie, které můžeme přijímat prostřednictvím specifických fermentovaných potravin nebo pomocí doplňků stravy. Jejich název je odvozen z “pro-bios”, což znamená v překladu “pro-život”. Mají převážně pozitivní efekt na střevní mikrobiom. Mají na starost produkci SCFA, což je velkým pozitivem pro lidský organismus. Také zabírají místo patogenním bakteriím, tudíž se tyto bakterie při požití již nemají kam usadit. Dále mohou stimulovat imunitní systém a podporovat imunitní reakce. Mohou kompenzovat negativní dopady po užívání antibiotik a působit proti celé řadě různých onemocnění.”
WAGNER, ADAM. Střevní mikrobiom v kontextu současných poznatků.
Začněte detoxikací
Protikvasinkovou dietu je dobré zahájit detoxikací, která pomůže tělu zbavit se nejen všech škodlivých látek a toxinů, ale také organismus poměrně rychle vyčistit od přemnožených kvasinek. Podpoří činnost detoxikačních orgánů (jater, ledvin, plic) a uleví zažívacímu traktu.
Počáteční očistná kůra spočívá v několikadenním odlehčeném jídelníčku, který by měl zahrnovat pouze velké množství zeleniny a dostatek tekutin. Ze zeleniny je ale důležité vyhnout se škrobovitým druhům (brambory, ředkvičky, mrkev, hrášek, červená řepa, atd.). Zeleninu nemusíte jíst jen syrovou, dobrý je například teplý zeleninový vývar nebo zelenina vařená v páře.
Jednou denně si můžete dopřát salát z listové (římský salát) nebo hořké (mangold) zeleniny, zalitý zálivkou z kokosového oleje a jablečného octa, případně citronovou šťávou.
Očistné procesy v těle vyžadují rovněž dostatek tekutin, denně byste měli vypít alespoň 2 litry čisté neperlivé vody. Tekutiny je také možno dodávat formou zeleného či bylinného čaje (ostropestřec mariánský, pampeliška, atd.), nebo čerstvě vylisovanou šťávou ze zeleniny.
S detoxikací těla účinně pomáhají i zelené superpotraviny: zelený ječmen, mladá pšenice, spirulina, chlorella. Vzhledem k tomu, že každá z nich vyniká jedinečným obsahem výživných látek, teprve ve vzájemné kombinaci vhodně ovlivňují lidské zdraví. Takové náročné požadavky splňuje například přípravek Blendea SUPERGREENS (čtěte moji recenzi), který je jednoduchý na užívání a navíc skvěle chutná.
Zelené superpotraviny obsažené v Blendea SUPERGREENS mají silné antioxidační účinky a pro tělo jsou velmi kvalitním zdrojem vitamínů, minerálů a dalších cenných živin. Udržují zdravou střevní mikroflóru a ne nadarmo se říká, že zdraví začíná právě ve střevech. Zelené superpotraviny se efektivně podílí na očistných procesech a přispívají tak k účinnému vyplavení přemnožených kvasinek.
Jakmile budete mít detoxikační fázi za sebou (měla by trvat 2 – 5 dní), můžete dál přejít na vlastní protikvasinkovou dietu, která pomůže zabránit dalšímu nežádoucímu přemnožení kvasinek a následně vám dokáže ulevit od nepříjemných příznaků.
Pokračujte v protikvasinkové dietě
Protikvasinková dieta je založena na jednoduchém principu. Z jídelníčku vyřadíte potraviny, které poskytují kvasinkám výživu a podporují jejich množení v těle. Současně však navýšíte příjem potravin, které naopak kvasinky likvidují a posilují imunitní reakce těla. Pokud podle těchto zásad upravíte své stravovací návyky, můžete se kvasinek zbavit natrvalo.
Boj s kvasinkami je kolikrát běh na dlouhou trať, proto nelze jednoznačně určit, jak dlouho je nutné protikvasinkovou dietu dodržovat. Vše závisí na individuálních dispozicích každého organismu (i na množství kvasinek), ale počítejte s několika týdny až měsíci (3 – 6 měsíců). Postupně, jak kvasinky budou opouštět vaše tělo, odezní také jejich příznaky a vy se budete cítit svěží a v lepší formě.
V té chvíli můžete začít opatrně do jídelníčku zařazovat vybrané potraviny, nejprve ovoce nebo velmi malé množství žitného kváskového chleba a pozorovat, zda se příznaky nevrátí zpět. Pokud bude vše v pořádku, můžete takto pokračovat s dalšími potravinami. V opačném případě je nutno protikvasinkovou dietu dodržovat i nadále. Po celkovém zlepšení zdravotního stavu můžete občas do jídelníčku zařadit celozrnné pečivo ze žitné či špaldové mouky.
Nicméně, protikvasinkovou dietu je možno v jistém smyslu brát za takový start k lepšímu a zdravějšímu stravování, které by se mělo i nadále stát základem vašeho každodenního jídelníčku. Nadměrná konzumace cukru, nezdravých tuků, polotovary a instantní jídla neprospívají žádnému tělu, ať už bojujete s kvasinkami či nikoli. Proto se snažte zdravé stravovací návyky dodržovat natrvalo.
Klíčem k vítězství nad přemnoženými kvasinkami je omezený příjem sacharidů, které jsou pro kvasinky hlavní potravou a v běžném jídelníčku převažují nad tuky a bílkovinami. Buňky kvasinek potřebují zejména cukr, proto je nutnost vyřazení cukru ve všech formách celkem zásadní. Týká se i sladkého ovoce, které lze nahradit kyselejšími druhy. Abyste lépe odolali chutím na sladké, je dobré jíst kvalitní potraviny s vysokým obsahem bílkovin, co nejvíce zeleniny (vynechte škrobové druhy) a bezlepkové obilniny.
Hlavní zásady protikvasinkové diety:
- vyřaďte z jídelníčku cukr – veškeré sladké potraviny a sladké nápoje, umělá sladidla
- pečivo z bílé mouky nahraďte celozrnnými bezlepkovými obilovinami (pohanka, quinoa, jáhly, celozrnná rýže)
- zvyšte příjem vlákniny (zelenina, luštěniny, ořechy, semínka, celozrnné obiloviny)
- konzumujte potraviny s obsahem probiotik a prebiotik (kefír, fermentované mléčné výrobky, kysané zelí, kimchi, potraviny bohaté na vlákninu)
- vyřaďte kvasný lihový ocet a alkohol
- dodržujte pitný režim
- nejezte polotovary a konzervované potraviny
Přehled potravin při kvasinkové dietě
VHODNÉ POTRAVINY (příklady) | NEVHODNÉ POTRAVINY (příklady) |
---|---|
Zelenina - česnek, cibule, květák, brokolice, kapusta, listová zelenina,špenát, okurka, celer, cuketa, fenykl, lilek | Zelenina - brambory, topinambur, kukuřice, hrášek |
Ovoce - jahody, maliny, borůvky, ostružiny, citron, grapefruit | Ovoce - sladké druhy (banány, hroznové víno, mango, hrušky, broskve) |
Obilniny bez lepku - pohanka, quinoa, amarant, oves, jáhly, celozrnná rýže, pečivo a chléb bez kvásku a kvasnic | Potraviny s obsahem jednoduchých cukrů - sladkosti, sladké pečivo, med, sirup, cukr, čokoláda, zmrzlina |
Mléčné výrobky (zejména fermentované) - kefír, podmáslí, bílý jogurt, zákys, tvaroh, sýry (cottage, ricotta, gervais) | Potraviny s vysokým obsahem sacharidů - pečivo z bílé mouky, těstoviny, rýže, obiloviny (pšenice, ječmen, žito, špalda) |
Vejce | Mléčné výrobky nefermentované - mléko, plísňový sýr |
Maso - drůbeží , telecí, ryby, plody moře, skopové, jehněčí | Luštěniny - tofu, tempeh, sója, arašídy |
Luštěniny - cizrna, čočka, fazole | Maso - vepřové, uzeniny, paštiky, konzervované ryby, sušené maso |
Ořechy a semínka - lískové ořechy, mandle, para ořechy, kokos, mák, dýňová, slunečnicová, lněná semínka, chia | Houby - žampiony, hlíva ústřičná |
Naklíčené luštěniny a semínka - klíčky alfalfa, mungo, cizrna, pohanka, řeřicha, brokolice | Bylinky a koření - kvasný lihový ocet, maggi, salátové dresinky |
Bylinky a koření - jablečný ocet, čerstvé bylinky, zázvor, kurkuma, skořice | Dochucovadla - kečup, majonéza, hořčice |
Nápoje - neperlivá voda, zelený a bylinný čaj, voda s citronem, zázvorový čaj | Nápoje - sladké limonády, káva, černý a ovocný čaj, džus, alkohol |
Zelené superpotraviny - zelený ječmen, mladá pšenice, spirulina, chlorella | Nakládaná zelenina, mražené a konzervované ovoce, polotovary, instantní jídla |
Jezte potraviny, které likvidují kvasinky
V jídelníčku protikvasinkové diety by kromě potravin vhodných ke konzumaci neměly chybět ani potraviny, které kvasinky přímo likvidují a nedovolí jim přežít. Chcete-li se tedy zbavit kvasinek nadobro, dopřejte si denně cokoli z následujícího seznamu.
10 nejlepších potravin pro boj s kvasinkami:
1. Fermentované (kvašené) potraviny – jsou kvalitním zdrojem přírodních probiotik, které účinně hubí kvasinky v trávicím traktu a udržují správné složení střevní mikroflóry. Posilují imunitu a usnadňují trávení. Patří sem nejen fermentované mléčné výrobky jako je třeba kefír, podmáslí, jogurty obohacené o živé kultury, acidofilní mléko, ale i kvašená zelenina (kysané zelí, kimchi, kombucha a jiné).
2. Jablečný ocet – enzymy a kyseliny v octu z jablečného moštu pomáhají zbavit se nadbytku kvasinek v organismu
3. Česnek – syrový česnek je účinným bojovníkem proti kvasinkám, obsažené látky dokážou velmi silně působit na likvidaci hub a plísní
4. Kokosový olej – obsahuje kombinaci kyseliny kaprylové a laurové, která pomáhá likvidovat kvasinky ve střevech a při místní aplikaci také na kůži
5. Manuka med – je svým obsahem látek výjimečný a patří mezi nejzdravější medy na světě. Pochází z nektaru keře manuka, který roste na Novém Zélandu. Likviduje plísně, kvasinky, viry a bakterie, je vynikající pro pokožku.
6. Listová zelenina a zelené nápoje – na kvasinky účinně působí zelené smoothie z listů špenátu, mangoldu, římského salátu a další listové zeleniny. Také je dobré do jídelníčku zařadit zelený čaj a zelené superpotraviny (spirulina, zelený ječmen, chlorella, zelená pšenice). Chlorella funguje jako prebiotikum a tím vytváří ve střevech vhodné prostředí.
7. Přírodní brusinková šťáva – nejlépe v BIO kvalitě, bez cukru a konzervantů. Ochrání tělo před nadměrným množstvím kvasinek.
8. Lapacho čaj – vyniká obsahem několika výživných látek a přírodních antimykotik, které pomáhají tělu zbavit se přirozeným způsobem kvasinek. Blahodárné účinky čaje lapacho hojně využívali už jihoameričtí indiáni, dodával jim moc a sílu.
9. Kurkuma – její hlavní aktivní složka kurkumin pomáhá zastavit růst kromě kvasinky Candida Albicans také celou řadu dalších druhů hub
10. Lichořeřišnice větší – působí antibioticky na mnoho baktérií a také antimykoticky
Za další účinné pomocníky v boji proti kvasinkám lze považovat mátu peprnou, pampelišku, šťávu z aloe vera, ostropestřec mariánský, lněné semínko, extrakt z grapefruitových jadérek, lékořice, čaj z levandule. Na plísně a kvasinky velmi dobře pomáhá dobromysl obecná (oregano), která obsahuje velké množství antioxidantů a také účinné fenoly. Můžete použít sušenou bylinku nebo oreganový olej.
Jídelníček protikvasinkové diety
Protikvasinková dieta se sice řídí svými pevnými zásadami, ale nemusíte v ní hledat nic složitého. Seznam potravin si můžete vytisknout a vylepit na lednici. Po pár dnech si jistě nový jídelníček osvojíte. Možná, že vás rozmanitost jednotlivých jídel příjemně překvapí. Vůbec nemusíte mít obavy z jednotvárnosti. Díky novým receptům objevíte nepoznané chutě a vaše stravování dostane zcela jiný rozměr. Jakmile začnete pozorovat první úlevu od potíží, sami poznáte, jak vám upravený jídelníček svědčí.
Co tedy každý den vařit? Jak vhodně poskládat povolené potraviny a připravit z nich chutné jídlo? Pro inspiraci vám níže uvedu několik receptů. Dříve než se k tomu dostanu, mám pro vás tip na potraviny plné kvalitních bílkovin, které se ideálně hodí pro protikvasinkovou dietu. Jedná se o potraviny KetoMix (čtěte moji recenzi), s jejichž pomocí můžete sestavit celodenní jídelníček, nebo ho pouze doplnit.
Potraviny KetoMix tvoří základ proteinové neboli nízkosacharidové diety, která je určena pro ženy i muže rozličných věkových kategorií. Na stejném principu funguje vlastně i protikvasinková dieta. Obě tyto diety jsou založeny na omezeném příjmu sacharidů.
V případě protikvasinkové diety díky sníženému množství sacharidů ve stravě a vyřazení jednoduchých cukrů a škrobů přemnožené kvasinky velmi brzy ztratí svůj zdroj potravy a zahynou. U proteinové diety zase potraviny KetoMix přináší hubnoucí efekt. Takže, kromě toho, že se zbavíte kvasinek a nepříjemných projevů kandidy, můžete navíc zaznamenat i nemalý úbytek na váze. A tento bonus rozhodně vítají nejen ženy, ale i muži, kteří si velmi chválí, jak jim Ketomix pomohl zbavit se velkého břicha.
Potraviny KetoMix mají spoustu výhod. Dokážou vaše tělo zásobovat plnohodnotnými živinami, každou porcí dostává organismu vše, co potřebuje a nijak nestrádá. Dostatečné množství bílkovin tlumí chutě na sladké, takže o to bude pro vás snazší sladkým jídlům odolat a kvasinky nebudou mít potravu pro svůj růst.
Přednosti jídel KetoMix ocení zejména všichni zaneprázdnění jedinci, kteří nemají čas na přípravu vyváženého dietního jídelníčku, chtějí se naučit co a kdy správně jíst a změnit svůj životní styl.
KetoMix zahrnuje opravdu obsáhlou nabídku potravin (polévky, omelety, kaše, koktejly, těstoviny, pochutiny a mnoho a mnoho dalších), které lze dle seznamu vhodných a nevhodných potravin využít pro spoustu jednoduchých receptů.
KetoMix v prvé řadě šetří váš čas, jelikož příprava jídla zabere jen pár minut. Potraviny KetoMix jsou bez přidaných glutamátů, konzervantů a jakýchkoliv chemických přísad. Dají se jednoduše skladovat ve spíži a v případě potřeby stačí jen po nich sáhnout. Pokud se nechcete zabývat sestavováním jídelníčku, můžete využít konkrétní dietní plán na určitou dobu, který zahrnuje pokrmy od snídaně až po večeři.
Podívejte se, jak je snadné vaření s KetoMix:
Recepty pro protikvasinkovou dietu
Jelikož protikvasinková dieta vyžaduje omezený příjem sacharidů, dostatek bílkovin a plno zeleniny, můžete se inspirovat celou řadou zdravých receptů. Podle seznamu vhodných a nevhodných potravin snadno pro sebe vyberete suroviny potřebné k vaření a připravíte z nich chutné jídlo. Každý den si můžete připravit zcela něco jiného. Na začátek zkuste třeba některý z následujících receptů, uvidíte, že jsou velmi jednoduché. Dál už můžete experimentovat podle svých chuťových preferencí.
Zelené fazolky s krůtím masem a cibulkou
Suroviny:
- 2 hrsti zelených fazolových lusků (čerstvé či mražené)
- 1 plátek krůtího masa
- 1 jarní cibulka
- olivový olej
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř, čerstvá šťáva z citronu
Postup:
Zelené fazolové lusky uvaříme doměkka, nejlépe v páře, případně v mikrovlnné troubě. Jarní cibulku pokrájíme nadrobno a společně s prolisovaným česnekem zpěníme na olivovém oleji. Přidáme uvařené fazolky, promícháme, osolíme a zlehka zakapeme šťávou z citronu. Krůtí maso osolíme, opepříme a orestujeme na druhé pánvi. Servírujeme na talíř a můžeme podávat.
Zelené smoothie s kefírem a chia semínky
Suroviny:
- 200 ml kefíru
- 4 jahody
- hrst polníčku nebo baby špenátu
- 1 lžíce chia semínek
- 1 odměrka Blendea SUPERGREENS
- pár kapek citronu
- špetka skořice
Postup:
Všechny suroviny dáme do smoothie makeru a rozmixujeme. Chcete-li tekutější konzistenci, přidejte potřebné množství neperlivé vody.
Pohanka jednoznačně splňuje veškeré náročné požadavky protikvasinkové diety.
Neobsahuje lepek a tělu dodá spoustu cenných živin.
Pohankové lívance můžete podávat na několik způsobů a nikdy se vám neomrzí.
Pohanková kaše s lesním ovocem
Suroviny:
- 100 g pohanky
- 25 ml mandlového mléka
- dýňová, slunečnicová semínka
- strouhaný kokos
- skořice
- hrst lesního ovoce (jahody, maliny, borůvky, ostružiny)
Postup:
Pohanku nasypeme do misky a zalijeme vodou tak, aby dosahovala asi centimetr nad pohanku. Necháme namočené přes noc. Ráno pohanku slejeme, propláchneme čerstvou vodou a dáme do mixéru. Přidáme mandlové mléko a rozmixujeme. Hotovu kaši dáme do misky, posypeme skořicí, semínky a přidáme ovoce.
TIP: Pokud vám tento recept připadá velmi pracný, můžete si koupit pohankové vločky, které stačí jen nasypat do misky a zalít rostlinným mlékem do kašovité konzistence. Dál už si kaši dochutíte podle sebe.
Kuřecí směs s kurkumou a konjakovými nudlemi
Suroviny:
- 1 balíček konjakových nudlí
- 1 kuřecí prso
- cibule, česnek
- kurkuma, černý pepř
- čerstvý koriandr
Postup:
Cibulku nasekáme nadrobno, česnek prolisujeme a vše zpěníme na lžíci kokosového oleje. Přidáme kuřecí prso rozkrájené na kousky, koření a orestujeme. Do hotové směsi vysypeme ze sáčku konjakové nudle a krátce vše prohřejeme. Na talíři posypeme čerstvým koriandrem.
Pohyb a čerstvý vzduch
Kromě správného jídelníčku může k vyhubení kvasinek neméně přispět celkově zdravý životní styl, jehož součástí je i dostatečný pohyb na čerstvém vzduchu. Pobyt na sluníčku přispěje k tvorbě vitamínu D, který má pozitivní vliv na činnost imunitního systému.
Aktivní fyzický pohyb podpoří hlubší dýchání, lépe rozproudí krev v těle a okysličí celý organismus. Takové prostředí kvasinkám příliš nevyhovuje, a tak nedochází k jejich množení. Vydejte se na procházku do přírody, sportujte a zhluboka dýchejte se zapojením bránice. Udržujte psychickou pohodu a snažte se vyhýbat stresu.
Na zlepšení techniky dýchání existuje speciální cvičení. Zkuste to podle videa:
Přemnožené kvasinky oslabují přirozenou obranyschopnost celého organismu a jejich projevy dokážou pěkně člověka potrápit. Protikvasinková dieta pomáhá nežádoucí množství kvasinek zahubit a tím ulevit od nepříjemných potíží. Někdy stojí velké úsilí vzdát se alespoň na čas svých oblíbených jídel a nápojů, ale zlepšení zdravotního stavu jistě stojí za to.