Máte pocit, že příliš ujíždíte na cukru? Obzvlášť večer to bývá tvrdý boj. Možná se za nezvladatelnou touhou po cukru něco skrývá. Tělo cukry potřebuje. To je bez debat. Důležitý je pro mozek, srdce, svaly a další orgány. Ale přemíra cukru organismus přetěžuje a zdraví příliš neprospívá. Jak krotit chutě na sladké? Cukry musíte tělu dodávat opatrně a velmi dobře vybírat. Sladké dortíky a čokolády se rychle přeměňují do tukových zásob. Není tedy o co stát. Zato pomalé cukry jsou pro tělo dlouhodobým zdrojem energie. Neustálou chuť na sladké může způsobovat mnoho faktorů. Začnete jedním čtverečkem čokolády a rázem je ve vás celé balení. Někdy je na vině psychika, jindy špatná životospráva. Přesto lze pokušení odolat. Chcete vědět jak?
Obsah článku
Kde se berou chutě na sladké?
Cukr je pro člověka velkým lákadlem a v různých podobách se vyskytuje v každodenním jídelníčku. Většina lidí bere sladkosti jako odměnu. Neznám nikoho, kdo by si v obchodě nepřidal do košíku koláč či koblihu na snídani, sladkou tyčinku k svačině, nějaký moučník k odpolední kávě a pytlík gumových medvídků večer k televizi. A to vše s vědomím, že si chtějí něco dopřát. Přitom je plno cukru ukryto v různých limonádách, ovocných jogurtech, müsli, instantních výrobcích, polotovarech, cereáliích, atd. Kolikrát si ani neuvědomíte, že takto přijímáte cukr v jeho skryté formě.
Cukry jsou okamžitým zdrojem energie, ale taky se velmi snadno přeměňují na nadbytečná kila. Zejména nadměrná konzumace bílého rafinovaného cukru vytváří tukové polštáře na těle. Proto je nutné se mu vyhýbat. To ale nic nemění na tom, že byste si nemohli něco sladkého dopřát. Chuť na sladké přirozeně patří do našeho života a nebylo by dobré si ji zcela odpírat. Jen musíte vědět, jak na ni. Jde to totiž i zdravě.
Neustálou chutí na sladké se vám možná snaží tělo něco říct. Velmi často je totiž způsobuje nevyrovnaná, nepravidelná a nekvalitní strava. Můžete mít třeba nedostatek bílkovin, nebo organismus zanesený plísněmi. Za touhou po sladkostech mnohdy stojí také fyzická únava, stres, nízké hladiny serotoninu a adrenalinu, smutek, deprese, špatná nálada, nedostatek spánku. Jenomže, ne nadarmo se říká, že s jídlem roste chuť.
Nadměrná konzumace cukru:
- přispívá k vysokému krevnímu tlaku
- zvyšuje riziko srdečně-cévních onemocnění
- překyseluje organismus
- snižuje vstřebatelnost vitamínů, minerálů, bílkovin
- přispívá k onemocnění zažívacího traktu
- způsobuje nadváhu a obezitu
Chuť na sladké je fyziologicky způsobena rozkolísanou hladinou cukru v krvi. Jakmile hladina cukru v krvi náhle klesne, tělo začne vyžadovat okamžitou energii v podobě sladkostí. Když sníte nějakou čokoládovou tyčinku, jednoduchý cukr se rychle vstřebá do krevního oběhu. V té chvíli slinivka břišní vyloučí hormon inzulin, který má za úkol odstranit cukry z krve. Jelikož je cukrů mnoho, nedokážou se pomalu uskladnit do jater a svalů, a ukládají se rovnou do tukových zásob. Tím ale hladina cukru opět klesne pod průměrnou mez a tělo vyžaduje další přísun rychlých cukrů. A chuť na sladké je tu znovu. Jak z toho kolotoče ven?
Zuzana Strnadelová uvádí: “Chemicky se cukrem myslí sacharóza, což je neredukující disacharid složený z jedné molekuly glukózy a jedné molekuly fruktózy. Právě sacharóza je tedy v běžné řeči nazývaná cukrem, také cukrem řepným, třtinovým či cukrem stolním. Jedná se o nejběžněji používané sladidlo. V čistém stavu je sacharóza bílá krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě.”
STRNADELOVÁ, ZUZANA. Cukr z pohledu nutričního terapeuta
Nechcete-li neustále bojovat s chutí na sladké, pak je dobré konzumovat potraviny, které udržují vyrovnanou hladinu krevního cukru a dbát na pravidelnou stravu. Když máte dlouhé pauzy mezi jídly, sníte sotva tři jídla denně, tělo si říká o příjem cukru, kterým chce vyrovnat nedostatek potřebných živin. Tento problém dokáže vyřešit malá dopolední a odpolední svačina a tříhodinové rozestupy mezi jídly.
Abyste předešli neustálé touze po sladkostech, je dobré si u potravin pohlídat tzv. glykemický index (GI). Čím je GI vyšší, tím rychleji se po konzumaci konkrétní potraviny opět objeví chuť na sladké. Kromě vyložených sladkostí sem patří ale i hranolky, pečené brambory, pizza, atd. Zato potraviny s nižším GI uvolňují sacharidy pomaleji, takže nedochází ke kolísání hladiny cukru v krvi. Navíc také přispívají k většímu pocitu sytosti, který se zvyšuje s rostoucím obsahem bílkovin a vlákniny v pokrmu. Glykemický index potravin snadno najdete v tabulkách na internetu.
Plísně a paraziti v těle
Vědecké zdroje dokazují, že nezvladatelné chutě na sladké mohou být známkou zanesení organismu plísněmi, bakteriemi, viry a parazity. Ty totiž potřebují pro svou existenci právě cukry. Například pro parazitickou kvasinku Candida albicans je čistý cukr výborný zdroj potravy. Když jí zajistíte pravidelný přísun tohoto cukru, odmění váš organismus neurotoxiny, které vyvolávají krátkodobý příjemný pocit po požití sladké potraviny.
Za normálních podmínek žijí kvasinky v lidském těle v rovnováze s ostatními bakteriemi (bifidobakterie, acidophilus). Při změně podmínek se však množí, oslabují imunitní systém, krevním oběhem putují do mnoha tělních orgánů a působí na centra chutí. Tím vás nutí jíst neustále sladké, aby měly potravu samy pro sebe.
Pokud tedy nemůžete ani pohledem zavadit o jakoukoli sladkost, aniž byste ji snědli, zaměřte se na detoxikaci těla. Ta prospěje celému vašemu organismu. I když se někdy uvádí, že pro celkovou očistu těla je nejvhodnější doba na jaře, přeci jen, detoxikaci můžete provést kdykoli a nemusíte ji kvůli ročnímu období odkládat.
Samotná detoxikační kůra spočívá především v odlehčeném jídelníčku a celkovém ozdravění vašeho způsobu života. Důležitý je každodenní pohyb stejně jako kvalitní nutričně vyvážená strava. Čerstvé výživově hodnotné potraviny jsou pro tělo zdrojem tolik potřebných živin, což už samo o sobě přispívá ke snížení neustálých chutí na sladkosti. Strava bohatá na bílkoviny, kvalitní tuky a komplexní sacharidy dokáže srovnat sladké chutě do rozumných mezí.
Očistný jídelníček zahrnuje především konzumaci přiměřeného množství ovoce a zeleniny, nejlépe v podobě čerstvě vylisované šťávy či smoothie. S pročištěním organismu pomáhají také různé bylinky, zelený čaj, medicinální houby a zelené superpotraviny, které podporují metabolické pochody v těle. Každá zelená superpotravina má své jedinečné složení, proto je vhodné je mezi sebou vzájemně kombinovat. Tyto požadavky splňuje například přípravek Blendea SUPERGREENS.
Zelené superpotraviny působí jako velmi silné antioxidanty, posilují přirozenou obranyschopnost těla a udržují mikrobiální rovnováhu ve střevech. Vynikají vysokým obsahem vitamínů, minerálů, aminokyselin a dalších cenných živin. Jsou jim přisuzovány výrazné detoxikační účinky, chrání a vyživují všechny buňky v těle. Když pročistíte organismus od nežádoucích mikroorganismů, dojde k posílení funkcí vnitřních orgánů a pocit vlastní spokojenosti nabude na síle.
Součástí celkové očisty těla je odlehčená strava, což také znamená, že z jídelníčku vyloučíte nejen všechen bílý cukr (sladkosti, koláče, slazené limonády, apod.), ale také veškeré průmyslově zpracované potraviny (polotovary, konzervy, instantní výrobky) a vyhnete se všem těžkým a tučným jídlům (fast food, svíčková s knedlíkem, vepřová se zelím, atd.). Naopak je dobré se zaměřit na kvalitní zdroje bílkovin (luštěniny, kysané mléčné výrobky, bílé maso, ořechy, semínka, quinoa) a tuků (avokádo, rostlinné oleje).
Zuzana Strnadelová uvádí: “Cukr, stejně jako jiné potraviny, je při jeho nadměrné konzumaci a nesprávném využívání spojován s mnohými poruchami a onemocněními. Mezi nejčastější nemoci a poruchy, které jsou zmiňovány ve spojitosti s nadměrnou konzumací cukru, patří zubní kaz, obezita, diabetes mellitus, metabolický syndrom, kardiovaskulární poruchy a dále poruchy gastrointestinálního traktu, ospalost a snížená aktivita u dětí, bolest hlavy, migréna, deprese, atd.”
STRNADELOVÁ, ZUZANA. Cukr z pohledu nutričního terapeuta
Sladké ovoce a zelenina
Zařadit do jídelníčku více ovoce a zeleniny je v každém případě správné, ale i tady z hlediska obsahu cukru opatrně. Zejména ovoce a především přezrálé sladké plody obsahují jednoduchý cukr zvaný fruktóza, který dokáže velmi výrazným způsobem rozkolísat hladinu krevního cukru. Ovoce je ideální k svačině, nejlépe dopoledne, protože vás nikdy nemůže nasytit na delší dobu. V porovnání s bílým cukrem je samozřejmě zdravější, ale stále je to cukr, a proto si jeho množství hlídejte.
Myslete na to, že stejně tak je sladká i některá zelenina. Nutriční odborníci doporučují nepřehánět konzumaci červené a žluté papriky, kukuřice, hrášku, mrkve, kořenové zeleniny.
Pokud však neustále bojujete s chutí na sladké, ovoce a zelenina je dobrá volba. Poskytne vám onu potřebnou sladkou chuť, kterou byste jinak v jídle po vynechání bílého cukru postrádali.
Odborníci doporučují jíst:
- ovoce dvě až tři porce denně (150 g denně)
- zeleninu 5 porcí denně (450 g) , toto množství zahrnuje i zeleninové polévky, dušenou či pečenou zeleninu
Nedostatek bílkovin
Bílkoviny neboli proteiny jsou základní stavební kameny pro lidské tělo. Pro člověka jsou nepostradatelné, neukládají se do zásoby, a proto je třeba je pravidelně doplňovat jídlem. Pokud má organismus nedostatek bílkovin, tělo chřadne, svaly ochabují, metabolismus zpomaluje, imunitní systém špatně funguje a člověk má mimo jiné také neustálou chuť na sladké. Nedostatek bílkovin v jídelníčku, může pak být jednou z příčin, proč sladkému nemůžete odolat.
V každodenní stravě se tedy zaměřte na kvalitní zdroje bílkovin. Mohou být živočišného (maso, vejce, mléčné výrobky, atd.) i rostlinného (luštěniny, sója, kuskus, bulgur, quinoa, atd.) původu. V určitém poměru by měly být součástí každé porce jídla. Pro doplnění optimální denní dávky bílkovin je vhodné do jídelníčku zařadit lehce vstřebatelné bílkoviny ve formě kvalitní proteinové směsi. Tu je možno použít nejen k přípravě klasického proteinového nápoje, ale také smoothie, kaše či využít v jiných receptech (palačinky, lívance, cookies).
Jak zkrotit chutě na sladké?
Sladkost je jednou ze základních lidských chutí. Chuťové pohárky na jazyku umí sladkou chuť velmi dobře rozeznat. To je známkou toho, že v rozumné míře bychom měli cukr přijímat. Úplně bez cukru se tělo neobejde, jelikož se podílí na různých metabolických procesech. Jenomže není cukr jako cukr. Důležité je sáhnout vždy po cukru zdraví prospěšném a klasický bílý řepný cukr nejlépe z jídelníčku vyřadit.
Podívejte se, co se stane, když nebudete jíst týden cukr:
Pokud vám přijde, že jíte cukru příliš mnoho a jste na něm doslova závislí, pak musíte v prvé řadě jeho konzumaci omezit. Vyhnout se všem sladkostem, sladkým limonádám, polotovarům, průmyslově zpracovaným potravinám, cukrárnu obejít obloukem. Změnu však nečekejte ze dne na den. Několik týdnů potrvá, než se chuťové pohárky vyčistí a začnou vnímat i jiné chutě.
Zuzana Strnadelová říká: “Obecně se doporučuje snížit příjem přidaných jednoduchých cukrů na maximálně 10 % z celkové energetické dávky (tzn. u dospělých lehce pracujících cca 60 g na den), při zvýšení podílu polysacharidů. Tzn. snížit především příjem cukrů ve formě slazených nápojů, sladkostí, kompotů, zmrzliny a dalších potravin s vysokým obsahem cukru.”
STRNADELOVÁ, ZUZANA. Cukr z pohledu nutričního terapeuta
Místo bílého cukru hledejte zdravější zdroje. Přirozeně sladké je ovoce i zelenina, rostlinná sladidla, med. Ale dejte pozor! Stále se jedná o cukr, takže s množstvím to opravdu nepřehánějte. Sladké hroznové víno je však určitě zdravější než dortík z cukrárny. Navíc obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu a další zdraví prospěšné látky.
Bílý cukr nepřináší organismu nic dobrého. Odvádí z těla minerální látky, oslabuje imunitu a způsobuje celou řadu civilizačních onemocnění.
Vůbec nejlepším způsobem, jak nezvladatelným chutím na sladké odolat, je zkrotit je ještě dřív, než se vůbec objeví. Kvalitní bílkoviny, luštěniny, ořechy, semínka, celozrnné obiloviny (pečivo, rýže, pohanka, jáhly), libové maso, zelenina v každodenním jídelníčku dokážou chuť na sladké výrazně potlačit. Proto dbejte na rozmanitou pestrou stravu. Cílem je omezit potraviny plné sacharidů, které sice sladce nechutnají, ale chovají se podobně jako cukry a zvyšují hladinu cukru v krvi. Jedná se třeba o bílé pečivo a další škrobnaté potraviny (brambory, těstoviny).
Neméně důležitá je také zdravá snídaně. Když snídani po ránu vynecháte, tělu schází důležité živiny a vás honí mlsná po celý den. Sladkosti lákají na každém kroku a je velmi těžké jim potom odolat. Správná snídaně tomu však dokáže úspěšně zabránit. A klidně si ji můžete dopřát nasladko: ovesnou kaši s arašídovým máslem a ovocem, ovocné smoothie s přídavkem semínek a superpotravin či proteinové lívance s malinami a javorovým sirupem. Po takovém jídle určitě nebudete mít chuť na smaženou koblihu.
Při neustálé chuti na sladké dodržujte tato pravidla:
- dejte si ráno zdravou snídani
- jezte pravidelně
- mezi hlavními jídly si dopřejte malou svačinu (ovoce)
- zvyšte příjem bílkovin, luštěnin, ovoce a zeleniny
- místo dezertu si dejte sýr a ovoce
- dbejte na dostatečný spánek
- udržujte psychickou pohodu a vyhýbejte se stresu
Co byste řekli na takový zdravý koláč bez cukru? Možná vás až překvapí, jak moc je dobrý. Zkuste tento recept, také ho občas peču:
Čím cukr nahradit?
Chuť na sladké je člověku zcela přirozená, jen je při konzumaci cukru nutno dodržovat únosnou míru a využít zdravější alternativy. Bílý rafinovaný cukr do zdravého jídelníčku nepatří. Bez problému jej může nahradit třeba med, nebo různá rostlinná sladidla (agávový, javorový, rýžový sirup, …), které mají podstatně lepší výživovou hodnotu. Stále ale platí, že se jedná o jednoduchý cukr. Tedy zdroj rychle vstřebatelné energie, takže to s množstvím nepřehánějte. Přírodní sladidla jsou však kompromisním řešením pro situace, kdy chcete v jídelníčku ponechat sladkou chuť a přitom vyloučit bílý cukr.
Přírodní náhražky cukru
Mezi přírodními sladidly dávejte přednost sladidlům s nízkým glykemickým indexem a různě je mezi sebou střídejte. Myslete na to, že když to s jejich konzumací přeženete, můžete začít přibývat na váze. Třeba med nebo i javorový sirup mají vysokou kalorickou hodnotu, avšak na druhou stranu také spoustu zdraví prospěšných látek, takže pro tělo mají větší přínos než klasický bílý cukr.
Samostatnou kapitolou mezi náhražkami cukru jsou umělá sladidla (aspartam, sacharin, atd.), která příliš zdraví neprospívají a většinou naopak zvyšují chuť k jídlu. Na štíhlou linii mají zcela zanedbatelný vliv. Většinou je obsahují různé potraviny s označením “light” a dodávají jim podivnou umělou pachuť. Výrobci tak často sladí různé limonády, ledové čaje, minerálky, ale raději se těmto výrobkům vyhněte.
Odvykací kůra
K omezení chutí na sladké přispěje odvykací kůra. Postupně ubírejte v jídelníčku množství cukru v potravinách. Změnou stravování se snažte snížit pocitový práh vnímání sladkostí a změnit chutě tak, abyste nestrádali bez potravin, kterých jste se dříve nedokázali vzdát. Možná to vypadá příliš složité, ale když vydržíte pár dnů, rázem uběhne týden, pak další a určitě sami na sobě zaznamenáte první změny. Časem vám to ani nepřijde a sladkosti už tolik nebudou středem vaší pozornosti.
- kávu nebo čaj oslaďte medem či rostlinným sladidlem (časem zkuste cukr úplně vynechat)
- přeslazenou limonádu nahraďte sklenicí vody s nakrájeným ovocem a bylinkami
- místo tabulky mléčné čokolády si dopřejte jeden čtvereček kvalitní hořké čokolády
- místo sladkých tyčinek mlsejte sušené ovoce
- sladký dortík z cukrárny nahraďte RAW dezertem
- sladký koláč k snídani nahraďte ovesnou kaší s ovocem, arašídovým máslem a javorovým sirupem, nebo si dejte dýňovou kaši s mrkví
A tak můžete v jídelníčku postupovat donekonečna, až jednoho dne zjistíte, že si za celý den plně vystačíte třeba s banánem. Když celou odvykací kůru začnete detoxikací organismu, o to jednodušší bude pro vás zvyknout si na nový jídelníček. Změny ve stravování vás obohatí o další gastronomické zážitky a objevíte nepoznané chutě mnoha pokrmů.
Sladkosti ovlivňují stav pleti
Vzhledem k tomu, že nepřiměřené množství cukru v jídelníčku přetěžuje organismus, má tento fakt negativní dopad na kvalitu pleti. I když samozřejmě jde o individuální záležitost, nesprávná výživa se projeví i navenek. Všeobecně ovlivňuje stav vlasů, nehtů a pokožky.
Nejenom cukr, ale i sůl, alkohol a různé konzervované potraviny pleť vysušují. Vysušená pokožka potom rychleji stárne a je mnohem náchylnější k tvorbě vrásek. Cukr navíc negativně působí na tvorbu kolagenu, který udržuje pokožku jemnou a hydratovanou. Kolagen zamezuje tvorbě vrásek a ozdravuje cévy.
Jak můžete dosáhnout toho, abyste měli krásnou pleť? Kromě omezení cukru v jídelníčku ke kvalitě pleti výrazně přispívá správná hydratace. Její základ tvoří dostatečný pitný režim, který by měl zahrnovat přibližně 2 – 3 litry vody denně. Pro suchou pleť jsou neméně důležité zdravé tuky (avokádo, rostlinné oleje, ořechy, tučné ryby).
Pozitivní dopad na proces stárnutí pleti mají také antioxidanty, které neutralizují volné radikály. Mezi hlavní antioxidanty se řadí především potraviny s vysokým obsahem vitamínu C (citrusové plody, borůvky, brokolice, zelí, šípky, atd.). Vitamín C se rovněž podílí na syntéze kolagenu, jenž je pro krásnou pleť důležitý.
Pijte zdravou vodu
Neustálému mlsání a zobání mezi hlavními jídly pomáhá zabránit dostatečný pitný režim. Žízeň i hlad jsou totiž ovládány stejnou částí mozku, a tak je docela možné, že mozek považuje mírnou dehydrataci organismu za hlad a nutí vás po něčem malém sáhnout. Proto pravidelně pijte. Nejen obyčejnou vodu, ale i bylinkové čaje, zelený čaj, neslazené minerálky.
Dobré jsou různé bylinkové vody bez cukru, ochucené jen ovocem a bylinkami. Takto si můžete připravit celý džbánek a nad svým pitným režimem budete mít lepší kontrolu. Každý den si připravte čerstvou dávku.
Mátová voda – recept:
Lžíci mátových lístků přelijeme 300 ml vody a necháme hodinu louhovat. Poté přecedíme a můžeme podávat. Chcete-li získat intenzivnější chuť, pak mátové lístky nejprve rozmixujeme ve vodě, necháme 10 minut odpočívat, teprve potom přecedíme přes sítko.
Pro zdravou bylinkovou vodu se hodí jakékoli bylinky: máta, šalvěj, listy jahodníku, levandule, meduňka, kopřiva. Kombinovat můžete také různé směsi.
Další tři recepty na osvěžující ovocnou vodu najdete v následujícím videu, bez problému si ji můžete vzít kamkoli s sebou:
Buďte v pohodě
Velmi často se za chutěmi na sladké skrývají psychologické faktory. Někteří lidé sladkým jídlem zajídají negativní emoce, stres, smutek, špatnou náladu. Pokud se do takové situace dostanete, velmi dobře pomáhá jakákoli fyzická aktivita. Běžte si zaběhat, projet se na kole, na bruslích, vyrazte do fitka, nebo se vydejte jen na svižnou procházku. Neodbytné chutě na sladké zažene také studená sprcha, ale to chce asi větší odvahu.
Pro celkovou životní pohodu je neméně důležitý dostatek spánku. Podle vědeckých zdrojů může spánkový deficit způsobit, že mozkové buňky silněji reagují na nezdravé potraviny. Výsledkem jsou potom silné chutě na sladká, slaná a tučná jídla. Proto se snažte spát alespoň 7 – 8 hodin denně. Každých dvacet minut navíc dokáže snížit příjem nezdravých cukrů téměř o 10 g. Pro představu to je zhruba polovina čokoládového zákusku s polevou.
A ještě jedna rada na závěr: Když vás honí mlsná, dejte si žvýkačku, nebo si jděte vyčistit zuby. Chuť na sladké je rázem pryč! A pokud do něčeho nakonec zobnete, určitě se nepřejídejte.